Skip to content

SOS από Τσιόδρα: Ο δείκτης R στη μονάδα – Κρίσιμο το επόμενο 15νθήμερο – Νέα μέτρα

Σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο όσον αφορά την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας εισέρχεται η Ελλάδα το επόμενο 15νθήμερο.

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, τόνισε ότι είναι πολύ κρίσιμο το επόμενο 15νθήμερο, και πως χρειάζεται να μην αυξηθεί ο δείκτης RO και να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο Αύγουστος είναι ο μήνας που θα υπάρχει κορύφωση του προβλήματος».

Γώγος: «Φτάσαμε στην κόκκινη γραμμή – Κρίσιμο το επόμενο 15νθήμερο»

Από την πλευρά του, ο κ. Γώγος τόνισε ότι είναι πολύ κρίσιμο το επόμενο 15νθήμερο και πως χρειάζεται να μην αυξηθεί ο δείκτης RΟ και να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα. Εξήγησε ότι η γρήγορη διασπορά που συνέβη τον τελευταίο καιρό είναι η κόκκινη γραμμή, μετά την οποία ξεκινά η μεγάλη ανησυχία.

«Από εδώ και πέρα οποιαδήποτε αύξηση σημαίνει πρόβλημα. Σημαίνει επιδημία μη ελεγχόμενη. Επομένως πρέπει αυτή τη στιγμή να συγκρατήσουμε τον δείκτη εκεί, με όλα τα μέτρα τα οποία βέβαια έχετε ακούσει», προειδοποίησε ο καθηγητής.

Επιπροσθέτως, εξήγησε ότι πρόβλημα θα είναι να συνεχιστεί μια σταθερή αύξηση των κρουσμάτων ή μια σταθερή παραμονή του αριθμού σε τριψήφια νούμερα, αλλά και σε διψήφια νούμερα της τάξης των 70 και πάνω, και ιδιαίτερα όταν υπάρχει διασπορά στην κοινότητα.

«Τότε το πρόβλημα είναι μεγάλο και πρέπει να παρθούν επιπρόσθετα μέτρα», «γι’ αυτό σπεύδουμε τώρα, ακόμη και με τη συμβολική αλλά και ουσιαστική παρουσία του κ. Τσιόδρα μαζί με τον κ. Χαρδαλιά για να μπορέσουμε να το μπλοκάρουμε», κατέληξε.
 

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός -Καθ. Λαζανάς: Ο Αύγουστος μας ανησυχεί πολύ -Το «φαινόμενο του παγόβουνου» και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς

Καμπανάκι από Τσιόδρα

«Η πατρίδα μας και η ανθρωπότητα βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη και πιο αναπάντεχη επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας των τελευταίων 100 ετών», ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την έναρξη της αποψινής «κατ’εξαίρεσιν», όπως είπε, εμφάνισή του στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό και τα νέα κρούσματα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας εξέφρασε τις ανησυχίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, σημειώνοντας πως σήμερα, Τρίτη, τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τα 120Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων εξηγείται από το γεγονός ότι διενεργούνται περισσότεροι έλεγχοι, ωστόσο είναι αποτέλεσμα της αύξησης της κινητικότητας και του στενού συγχρωτισμού, όπως συμπλήρωσε.

Παράλληλα επισήμανε ότι είναι θετικό ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί πίεση στο σύστημα υγείας και τόνισε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και εγρήγορση από όλους καθώς «η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει». Ακόμη, ο διακεκριμένος επιστήμονας ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες ο επιδημιολογικός δείκτης R έφτασε στη μονάδα, κάτι που σημαίνει «ότι η πανδημία διατηρείται». «Κάθε κρούσμα δίνει κατά μέσο όρο άλλο ένα», εξήγησε.

Επιπλέον, παρατήρησε ότι τα κρούσματα εμφανίζονται πλέον όλο και περισσότερο σε νεώτερες ηλικίες, τονίζοντας πως οι νέοι δεν είναι άτρωτοι.

Σε αυτό το πλαίσιο ο καθηγητής στάθηκε και στις χθεσινές αναφορές αξιωματούχων του ΠΟΥ, οι οποίοι απηύθυναν έκκληση για τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Για τη χρήση μάσκας, μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέσο αλληλεγγύης και όχι ως μέσο αποξένωσης. Τα επιστημονικά δεδομένα την καθιερώνουν και την επιβάλλουν, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα φάρμακα, ο ίδιος σημείωσε πως «δυστυχώς κάποια φάρμακα δεν κατάφεραν να πιάσουν τα αποτελέσματα που περιμέναμε. Η δεξαμεθαζόνη φαίνεται να μειώνει τους θανάτους, η ρεμδεσιβίρη το μόνο αξιόλογο φάρμακο για αντιμετώπιση της νόσου μέχρι στιγμής. Νέο φάρμακο μπλοκάρει τα κύτταρα του ιού στον πνεύμονα. Τα μονοκλωνικά αντισώματα που βρίσκονται σε κλινικές μελέτες, μπορεί να είναι το νέο όπλο».

Όσον αφορά στο εμβόλιο, τέλος, ο κ. Τσιόδρας είπε πως «υπάρχει ελπίδα για ασφαλές εμβόλιο, από τα τελευταία στάδια κλινικών δοκιμών. Αυτό δεν σημαίνει πως σίγουρα θα έχουμε εμβόλιο, αλλά φτάσαμε γρήγορα στα τελευταία στάδια».

Τα νέα μέτρα

Λαμβάνοντας τον λόγο μετά την τοποθέτηση του Σωτήρη Τσιόδρα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως «δεν βρισκόμαστε στην περίοδο του lockdown ώστε να υπάρχει ανάγκη να είμαστε κάθε απόγευμα εδώ και ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψει ξανά αυτή η ανάγκη». «Αν μας δείτε να ξανακάνουμε καθημερινή ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημάνει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ξανά», σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε πως δεν επανέρχεται η καθημερινή ενημέρωση.

Ωστόσο, «είμαστε εδώ επειδή υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν και θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους, να περιγράψουμε με σαφήνεια την κατάσταση και τα δεδομένα», όπως είπε.

Οι νέες αποφάσεις-μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού είναι οι ακόλουθες:

  • Απαγορεύεται από αύριο, στις 7 το πρωί, η διέλευση από την Κακαβιά, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά, για να εξασφαλιστούν πιο στοχευμένοι έλεγχοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ από τη Δευτέρα εγκαθίσταται στο συνοριακό σταθμό μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων.
  • Από την Κυριακή 16 Αυγούστου όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Αλβανία, δηλαδή από την Κακαβιά, υποχρεούται σε επταήμερη κατ’ οίκον απομόνωση, η οποία και θα ελέγχεται.
  • Αποφασίστηκε ότι παρατείνεται το όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις έως τέλος Αυγούστου.
  • Ανακοινώθηκε πως θα πραγματοποιηθούν εντατικοί έλεγχοι σε εργοστάσια τροφίμων.
  • Αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου, πλέον θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα, με απόφαση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ο αρμόδιος υπουργός έκρουσε τον κώδωνα και ενόψει Δεκαπενταύγουστου, τονίζοντας την ανάγκη εφαρμογής όλων των κανόνων υγιεινής, ενώ υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία, σε συνεργασία με τους ειδικούς.

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη ενημέρωση από το Υπ. Υγείας θα γίνεται κάθε φορά που κρίνεται ότι «υπάρχει λόγος», σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά.

 

121 νέα κρούσματα – Κανένας νέος θάνατος

Υπενθυμίζεται πως σε 121 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο ΕΟΔΥ.

Εξ αυτών, 12 είναι τα εισαγόμενα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.855.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 13 ασθενείς, ενώ δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος.

Από την έναρξη της πανδημίας οι θάνατοι στην Ελλάδα ανέρχονται σε 209, κατά την ίδια αναφορά.

Η γεωγραφική κατανομή των περιστατικών του 24ωρου είναι η εξής:

  • Πέντε κρούσματα καταγράφηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • Επτά εισαγόμενα κρούσματα προσήλθαν αυτοβούλως για τεστ,
  • 26 κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • 47 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη,
  • Οκτώ κρούσματα στη Χαλκιδική, πέντε από τα οποία συνδέονται με βάπτιση,
  • Οκτώ κρούσματα στη Λάρισα,
  • Επτά κρούσματα στην Κέρκυρα,
  • Δύο κρούσματα στην Ημαθία,
  • Ένα κρούσμα στην Καβάλα,
  • Δύο κρούσματα στις Σέρρες,
  • Ένα κρούσμα στην Αρκαδία,
  • Ένα κρούσμα στην Αχαΐα,
  • Ένα κρούσμα στη Δράμα,
  • Ένα κρούσμα στον Έβρο,
  • Ένα κρούσμα στην Εύβοια,
  • Ένα κρούσμα στην Κοζάνη,
  • Ένα κρούσμα στην Πέλλα,
  • Ένα κρούσμα στη Χίο.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 121 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4855, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

1325 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2403 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 209 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

xartis 48

  • Αναλυτικά η ημερήσια επιδημιολογική έκθεση στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, εδώ.

 

Πληροφορίες για νέο μήνυμα Μητσοτάκη

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει μήνυμα προς τους πολίτες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για τον κορωνοϊό το πρωί της Τετάρτης, σε ακόμα μία υπόμνηση για την κρισιμότητα της κατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης, οι τηλεδιασκέψεις τον Αύγουστο θα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή