Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Καμπανάκι» Τσιόδρα: Απαιτείται επαγρύπνηση από όλους – Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν

«Καμπανάκι» Τσιόδρα: Απαιτείται επαγρύπνηση από όλους – Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν (video)

Με την ανακοίνωση νέων μέτρων με σκοπό την αναχαίτιση του κορωνοϊού συνδυάστηκε η «επιστροφή» του Σωτήρη Τσιόδρα στους τηλεοπτικούς μας δέκτες στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πανδημία, ενώ ήδη ανακοινώθηκαν 121 νέα κρούσματα από τον ΕΟΔΥ.

Ο καθηγητής ξεκίνησε την τοποθέτησή του, άλλωστε, με αναφορά στην ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ με την οποία γνωστοποιήθηκε πως καταγράφηκαν ακόμη 121 περιστατικά του ιού στην Ελλάδα. Ο ίδιος διευκρίνισε άλλωστε πως η εμφάνισή του οφείλεται στη διαφαινόμενη έξαρση του κορωνοϊού.

Στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας μίλησε για τα αίτια πίσω από την εκτόξευση των κρουσμάτων, λέγοντας πως «η αύξηση των κρουσμάτων έχει αρκετές αιτίες».

Σύμφωνα με τον καθηγητή οι λόγοι πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων είναι οι ακόλουθοι:

  • ο αυξημένος έλεγχος, η αύξηση της κινητικότητας στην πατρίδα μας, όπως σε πολλές χώρες λόγω της άρσης των μέτρων,
  • η αυξημένη μεταδοτικότητα σε συνθήκες συνωστισμού (πχ κρεατοβιομηχανιά, γάμοι, μπαρ)
  • η μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες λόγω της κινητικότητας και η αύξηση των ελέγχων, καθώς την εποχή του απαγορευτικού δεν ελέγχοντα αλλά και το ότι πολλά άτομα είναι ασυμπτωματικά

Υπογράμμισε δε πως πέρα από τα εισαγόμενα έχουμε και αύξηση των εγχώριων.

Ωστόσο, είναι «θετικό πως δεν έχει εμφανιστεί πίεση στο σύστημα υγείας. Χρειάζεται έλεγχος, θέλει εγρήγορση θέλει προσοχή από όλους».

Κάθε κρούσμα δίνει κατά μέσο όρο άλλο ένα

Εξάλλου, ο καθηγητής ανέφερε πως κατά μέσο όρο ένα κρούσμα, φέρνει ακόμη ένα.

«Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι δεν διαφαίνεται Rο μεγαλύτερο του 1. Για να μην έχουμε μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων πρέπει να ρίξουμε το Ro κάτω του 1», σημείωσε.

Πρέπει να γίνεται σωστά η χρήση της μάσκας

Ο κ. Τσιόδρας παραδέχτηκε πως η χρήση μάσκας είναι δύσκολη λόγω των θερμοκρασιών και πως πρέπει να γίνεται σωστά καθώς τα επιστημονικά δεδομένα την επιβάλλουν.

«Ιδιαίτερα σε εκδηλώσεις που συναντιόμαστε με ανθρώπους εκτός του στενού μας κύκλου» τόνισε και πρόσθεσε πως η «μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη χρήση ασπίδας».

Η εμφάνιση εστιών υπερμετάδοσης του κορωνοϊού σε γάμους ή άλλες μαζικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα σε συνδυασμό με τον προβληματισμό για την γενικότερη αύξηση των κρουσμάτων - η οποία αφορά και στα αστικά κέντρα - φαίνεται πως οδηγεί την κυβέρνηση στην απόφαση λήψης ακόμη πιο αυστηρών μέτρων για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του ιού.

Ήταν 26 Μαΐου του 2020, όταν ο Σωτήρης Τσιόδρας, εμφανώς συγκινημένος και αφού είχε ολοκληρώσει μια τιτάνια προσπάθεια για τον έλεγχο της πανδημίας στην χώρα μας, ανακοίνωνε ότι εμφανιζόταν για τελευταία φορά απέναντι στις κάμερες, για την καθιερωμένη ενημέρωση σχετικά με τον κορωνοϊό.

Ο κ. Τσιόδρας εμφανίστηκε μάλιστα με την ελπίδα να μην… χρειαστεί να τον ξαναδούμε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είχε σπεύσει να συμπληρώσει ότι «αν μας ξαναδείτε να κάνουμε ενημέρωση ζωντανά, αυτό θα σημαίνει πως τα πράγματα δεν θα έχουν πάει καλά».

Μέσα σε αυτές τις 70 ημέρες ο κορωνοϊός έκανε ξανά την εμφάνιση του στην χώρα μας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Η άρση των περιοριστικών μέτρων, οι ελεύθερες μετακινήσεις, η μη τήρηση των προστατευτικών μέτρων κ.ο.κ. φούντωσαν τα κρούσματα του φονικού ιού και στην χώρα μας και η εξάπλωση της νόσου σε συνδυασμό με τη μεγάλη της διασπορά προκαλεί εύλογη ανησυχία.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, το ενδεχόμενο να επιστρέψουν τα SMS άφησε ανοικτό ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης

Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα,οι κ.κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς ανακοίνωσαν νέους περιορισμούς για τελετές όπως οι γάμοι καθώς και περιορισμούς στο ωράριο και την λειτουργία κέντρων διασκέδασης (πχ. μπαρ κλπ.).

Τα νέα μέτρα

-Από 5 Αυγούστου απαγορεύεται από τις 23:00 έως 07:00 πρωί η διέλευση από την Κακαβιά ώστε εξασφαλιστούν περισσότεροι έλεγχοι.

-Από τη Δευτέρα εγκαθίσταται μόνιμο κλιμάκιο στην Κακαβιά για δειγματοληπτικούς ελέγχους

-Από 16 αυγούστου όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Αλβανία θα μπαίνει σε 7 ημερη κατ' οίκον απομόνωση

-Παρατείνεται το όριο των 100 ατόμων ως τις 31 Αυγούστου, τόσο στον χώρο τέλεσης του μυστηρίου, όσο και των δεξιώσεων

-Ξεκινάνε εντατικοί έλεγχοι σε εργοστάσια τροφίμων με κλιμάκιο και του ΕΦΕΤ

χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα πλοία

-Απαγορεύονται όλες οι εκδηλώσεις εντός των πλοίων

-Περιορίζεται το ωράριο των κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Επίσης, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε χώρους γραφείων που υπάρχει επαφή με το κοινό, ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ νοσοκομεία, φαρμακεία, κομμωτήρια, στους ανελκυστήρες και σε κάθε άλλο κλειστό χώρο. Σύσταση για χρήση μάσκας στις σκάλες και σε χώρους όπου δεν μπορούν να υπάρχουν ασφαλείς αποστάσεις.