Συνέντευξη στην Σοφία Λιάκου από την Κυριακάτικη Kontranews
Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 υπερασπίζεται ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου και Πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο οποίος σημειώνει ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτό το μέτρο μετά από αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων και των στοιχείων που καταδεικνύουν πόσο επικίνδυνο είναι να παραμένουν ανεμβολίαστοι. Τονίζει ότι υπάρχει περίσσευμα που διατίθεται στους πολίτες που δοκιμάζονται και δηλώνει «θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί και το 2022 και στο μέτωπο της πανδημίας και στην ενεργειακή κρίση».
Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ως καθεστωτικό μέτρο που τορπιλίζει ολόκληρο το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Τι απαντάτε;
Είναι ένα μέτρο προστασίας των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών. Η Κυβέρνηση πριν αποφασίσει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους συμπολίτες μας ηλικίας 60 ετών και άνω είχε εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα ενθάρρυνσης, πειθούς και διευκόλυνσης προκειμένου να αποφασίσουν οι πολίτες σχετικά. Στόχος της υποχρεωτικότητας είναι να αυξηθεί το ταχύτερο δυνατό ο εμβολιασμός στους συμπολίτες μας 60 ετών και άνω, καθώς αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο από όλους. Φαίνεται μάλιστα ότι το μέτρο άρχισε να αποδίδει, καθώς ήδη μετά την σχετική ανακοίνωση υπήρξε σχεδόν τριπλασιασμός των συμπολιτών μας των ηλικιών αυτών που έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού. Η απόφασή σημαίνει προστασία και όχι τιμωρία. Η Κυβέρνηση προχώρησε στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους συμπολίτες μας 60 ετών και άνω μετά από αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων και των στοιχείων που καταδεικνύουν πόσο επικίνδυνο είναι να παραμένουν ανεμβολίαστοι
Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας και από τον πανικό που προκαλεί η μετάλλαξη «Όμικρον» πιστεύετε ότι είναι διαχειρίσιμες;
Για τη μετάλλαξη «Όμικρον» –όπως επισήμανε χθες ο Πρωθυπουργός– θα ξέρουμε περισσότερα σε δύο εβδομάδες περίπου. Αργά ή γρήγορα όμως είναι βέβαιο ότι θα κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική μας με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Η Κυβέρνηση έχει διαθέσει στη διάρκεια της πανδημίας ένα πρωτοφανές σε ύψος ποσό που φτάνει τα 42 δισ. ευρώ για τη στήριξη πληττόμενων επιχειρήσεων, εργαζόμενων και άνεργων. Αυτή τη στιγμή είναι ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για πανδημία και ακρίβεια. Θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί και το 2022, και στο μέτωπο της πανδημίας, και στην ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της στις αγορές, ενώ οι διεθνείς επενδυτές σπεύδουν να τοποθετήσουν τα χρήματα τους στη χώρα μας. Περίσσευμα υπάρχει και διατίθεται στους πολίτες που δοκιμάζονται. Αυτό άλλωστε είναι και κάτι που το έχει αποδείξει η κυβέρνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.
Τι απαντάτε στους ισχυρισμούς ΣΥΡΙΖΑ ότι μειώνονται οι δαπάνες για την Υγεία;
Πρώτ’ απ’ όλα οφείλουν η ηγεσία και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αναγνωρίσουν ότι η Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις στο χώρο της Υγείας, που επέτρεψαν να αντιμετωπιστούν χρόνιες αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ανάμεσα στάλλα, προχώρησε:
- – Σε ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 12.000 άτομα νοσηλευτικό και λοιπό επικουρικό προσωπικό, 2.000 μόνιμους γιατρούς και 2.000 επικουρικούς γιατρούς.
- – Σε υπερ-διπλασιασμό των κλινών Μ.Ε.Θ. (από τις 577 που ήταν το 2019 στις 1.277 σήμερα).
- – Στην οργάνωση και εφαρμογή του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία».
Οι ισχυρισμοί για μειωμένες δαπάνες είναι παντελώς αβάσιμοι, διότι:
- – Το πρώτο έτος διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το 2019, οι δαπάνες του Υπουργείου Υγείας αυξήθηκαν κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018, και έφτασαν στο ύψος των περίπου 4 δισ. ευρώ.
- – Το 2020, έτος που εκδηλώθηκε η πανδημία, εκτινάχθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ.
- – Το 2021 διαμορφώθηκαν στα 5,2 δισ. ευρώ.
- – Και για το 2022, προσεγγίζουν τα 5,3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, οι συνολικές δαπάνες Υγείας, περιλαμβανομένων και των σχετικών δαπανών άλλων Υπουργείων, ανέρχονται στα 11,7 δισ. ευρώ το 2022, ή στο 6,3% του Α.Ε.Π..
Επίσης, οι προσλήψεις στον τομέα της Υγείας το 2022 θα καλύψουν το 29% των συνολικών διορισμών, που σημαίνει ότι το σύστημα θα ενισχυθεί με περίπου 6.000 νέες προσλήψεις.
Το κύμα ακρίβειας ροκανίζει μικρά και μεσαία εισοδήματα. Ποια μέτρα θα ληφθούν για την προστασία των καταναλωτών;
Όπως σας ανέφερα και νωρίτερα τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση στη διάρκεια της πανδημίας για τη στήριξη της κοινωνίας φτάνουν το ποσό των 42 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ιλιγγιώδες ποσό που κράτησε όρθιο τον παραγωγικό ιστό, απέτρεψε την έκρηξη της ανεργίας και συνέβαλε στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.
Μιλάμε την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, την απαλλαγή από την καταβολή του ενοικίου, τη μείωση ή ακόμα και τον μηδενισμό της προκαταβολής φόρου και των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, την επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων επιχειρήσεων, η αναστολή της πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ή την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που έμπαιναν σε αναστολή εργασίας μεταξύ άλλων.
Όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός αλλά και ο αρμόδιος Υπουργός όπου υπάρξει ανάγκη στήριξης θα είμαστε και πάλι εκεί, μην έχετε καμία αμφιβολία. Τον δρόμο τον ξέρουμε και τον έχουμε «περπατήσει» ήδη.
Οι τουρκικές προκλήσεις είναι διαρκείς και στοχευμένες. Ποια είναι η στρατηγική της Ελλάδας απέναντι σε αυτήν την κατάσταση;
Η υποτίμηση της τουρκικής της λίρας κατά 45% από την αρχή του χρόνου έχει φέρει την τουρκική κοινωνία μπροστά σε δραματικές αυξήσεις τιμών, ελλείψεις σε τρόφιμα και απώλεια σχεδόν της μισής αγοραστικής δύναμης των μισθών. Αυτό έχει οδηγήσει τον Ερντογάν σε αδιέξοδο. Ποια είναι λοιπόν η διέξοδος; Η λαϊκίστικη, προβοκατόρικη συμπεριφορά που τρέφει τους φανατικούς και αποπροσανατολίζει από το πραγματικό πρόβλημα. Η Ελλάδα, όπως πάντα, ακολουθεί τους δρόμους της διπλωματίας. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. άλλωστε δεσμεύονται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα θέματα που αφορούν τις σχέσεις τους με την Τουρκία και η χώρα μας ανήκει στην Ευρώπη. Το δε Συμβούλιο έχει άλλωστε τοποθετηθεί, κατ’ επανάληψη, απέναντι στην προκλητικότητα και την παραβατικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία. Η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενώ έχει εγείρει επανειλημμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων Ευρωπαϊκών Κρατών προς την Τουρκία. Ταυτόχρονα η χώρα μας συνάπτοντας αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και την Γαλλία, δεν αποτελεί πλέον έναν κομπάρσο στη Μεσόγειο, έχοντας πολλαπλασιάσει την αποτρεπτική ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας μας και έχοντας ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας μας.