Παρά τις διαφορές «φιλοσοφίας» που υπάρχουν ανάμεσα στους δανειστές, Ευρώπη και ΕΚΤ, θέλουν το ΔΝΤ, να αναλάβει και αυτό την ευθύνη της υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο ο Προέδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, ξεκαθαρίζει ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο 3ο πρόγραμμα «θα ήταν ιδιαίτερα επιθυμητή». Ο Ιταλός, απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου, τονίζει ότι «θα ήταν ιδιαίτερα επιθυμητή, με δεδομένη την τεχνογνωσία του στον σχεδιασμό και την παρακολούθηση οικονομικών προγραμμάτων βοήθειας», όμως, η Τράπεζα, δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους του Ταμείου για την απόφασή του.
Το φλέγον θέμα του ελληνικού χρέους, που εκτός από το μεγάλο βαρίδι της ελληνικής Οικονομίας αποτελεί και σημείο τριβής ανάμεσα στους ίδιους τους δανειστές, καθώς το ΔΝΤ επιμένει σε σημαντικό «κούρεμα» της συνολικής οφειλής, ο κ. Ντράγκι τονίζει πως, είναι πλέον ευρύτερα αποδεκτό ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητά του, κάτι που οι ηγέτες της ευρωζώνης αναγνωρίζουν και είναι διατεθειμένοι να εξετάσουν πρόσθετα μέτρα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι, «Είχα την ευκαιρία να συζητήσω το θέμα στην ακρόασή μου ενώπιον της Οικονομικής Επιτροπής στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 και οι ηγέτες της Ευρωζώνης σαφώς αναγνώρισαν αυτές τις ανησυχίες, ιδιαίτερα με το ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής στις 12 Ιουλίου 2015. Εξέφρασαν, επίσης, τη βούλησή τους να εξετάσουν, εάν είναι αναγκαίο, πιθανά πρόσθετα μέτρα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους μετά μία επιτυχή πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος».
Σε κάθε περίπτωση, για τεχνικούς λόγους η συμμετοχή του ΔΝΤ στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, θα γίνει με την υπογραφή μία νέας συμφωνίας, ενός νέου «υπό-μνημονίου». Αυτό δημιουργεί ανησυχίες για το αν θα προβλέπει νέα πρόσθετα μέτρα.