Δεν βγήκε «λευκός καπνός» για το προσφυγικό όπως φαίνεται στο Μαξίμου μετά τη συνάντηση των υπουργών Μηταράκη και Γεραπετρίτη με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών.
«Υπάρχουν σημεία στα οποία εντοπίζονται κάποιες διαφορές. Συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές, αλλά υπάρχουν διαφωνίες για το μέγεθος και για τον τρόπο λειτουργίας τους», υπογράμμισε ο Νότης Μηταράκης, εξερχόμενος από το Μέγαρο.
«Είναι δεδομένο ότι οι ανοιχτές δομές που αυτή τη στιγμή επιβαρύνουν τους αστικούς ιστούς των νησιών του Β. Αιγαίου θα κλείσουν οριστικά με την εφαρμογή του σχεδίου» πρόσθεσε.
Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης με την ενίσχυση των επιστροφών θα συμβάλει στο να διεξαχθεί πιο ομαλά η συζήτηση.
Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης με την ενίσχυση των επιστροφών θα συμβάλει στο να διεξαχθεί πιο ομαλά η συζήτηση.
Ο Περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι μετέφεραν τα αιτήματά τους και αναζήτησαν λύσεις στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά του βορείου Αιγαίου με τα μεταναστευτικά κύματα.
Παράλληλα, παρέδωσαν το ψήφισμα των συγκεντρώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια στη Βουλή και στο υπουργείο Μετανάστευσης.
Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης δήλωσε πως «το Μαξίμου αναγκάστηκε να ανοίξει τις πόρτες του. Είμαστε αποφασισμένοι και οπλισμένοι με τη στήριξη των κατοίκων. Δεν πάει άλλο! Θα δώσουμε το ψήφισμα των κατοίκων αλλά αυτό είναι σε θεωρητικό επίπεδο, έχουμε δράσεις στο πεδίο. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο Βόρειο Αιγαίο εκτιμούμε ότι ανέρχονται σε 40.000-50.000» και επανέλαβε το αίτημα για αποσυμφόρηση των νησιών και μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.
Νησιά του Βορείου Αιγαίου – Κορυφώνονται σήμερα οι κινητοποιήσεις
Χθες, οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου έστειλαν στην κυβέρνηση ηχηρό μήνυμα με μαζικές κινητοποιήσεις, υπό το σύνθημα «θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας» και απαιτώντας την αποσυμφόρηση αλλά και την ανάκληση της δημιουργίας νέων δομών που έχουν προαναγγελθεί.
Το μήνυμα σε κυβέρνηση αλλά στην Ευρώπη ήταν ξεκάθαρο: να δοθεί άμεση λύση στον πολύμηνο εγκλωβισμό όλων αυτών των χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά.
Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα, καθώς θα παραμείνουν κλειστές όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα καταστήματα με απόφαση των Εμπορικών Συλλόγων.
Το ψήφισμα των κινητοποιήσεων
«Οι κάτοικοι της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκειμένου τα νησιά της να σταματήσουν να είναι αποθήκες ψυχών ξεριζωμένων ανθρώπων ενώνουμε της φωνές μας και απαιτούμε από την κυβέρνηση και την Ευρώπη. Άμεση αποσυμφόρηση και μεταφορά των προσφύγων μεταναστών σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Καμία νέα δομή στα νησιά και κλείσιμο των υπαρχουσών δομών. Έλεγχο όλων των ΜΚΟ. Αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Μέτρα στήριξης για τα νησιά προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά που έχουν υποστεί».
Να σημειωθεί ότι ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου επικεφαλής της πορείας που ακολούθησε, μετέβη στην κλειστή – λόγω της απεργίας των εργαζομένων – Γενική Γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής όπου και θυροκόλλησε το ψήφισμα.
Προέβη δε στην ακόλουθη δήλωση: «Δεν γίνεται να ερχόμαστε σε κυβερνητικό κτήριο και να βρίσκουμε κλειστές πόρτες. Η κυβέρνηση οφείλει να ακούει τα αιτήματά μας. Αύριο θα πάμε στην Αθήνα να επιδώσουμε στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Βουλή και το υπουργείο Εσωτερικών το ψήφισμά μας. Δεν κάνουμε πίσω».
Οι συγκεντρώσεις της Τετάρτης
Οι κεντρικές συγκεντρώσεις, οργανωμένες από την Περιφέρεια βορείου Αιγαίου και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ξεκίνησαν στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης, στη Μυτιλήνη στον χώρο της Προκυμαίας έξω από το Δημοτικό Θέατρο της πόλης, στη Χίο στην πλατεία Πλαστήρα και στη Σάμο στην πλατεία Πυθαγόρα.
Με αποφάσεις των ΟΤΑ, σωματείων και άλλων φορέων που συμμετέχουν απορρίπτεται το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία νέων δομών στα νησιά, ζητείται ο άμεσος απεγκλωβισμός των αιτούντων άσυλο, ο έλεγχος των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα νησιά, η φύλαξη των συνόρων και η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και των δομών υγείας και ασφάλειας. Βασικό σύνθημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που διοργάνωσε τη διαμαρτυρία με άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς «θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας».
«Δεν θέλουμε καμία υπάρχουσα και καμία άλλη αποθήκη πίσω. Θέλουμε τα νησιά μας πίσω, θέλουμε τις ζωές μας, πίσω. Τι είναι αυτό που μας ενοχλεί; Μας ενοχλεί ότι τα νησιά μας έχουν γίνει τόπος συγκέντρωσης ανθρώπων από 80 χώρες. Περίπου 50.000 σε όλα τα νησιά. Μας ενοχλεί ότι αυτή κατάσταση είναι μια συνεννόηση σιωπής όλης της Ευρώπη και της κυβερνήσεως. Όλοι τους χτίζουν τείχη απομονώσεως και σιωπής, εδώ είμαστε να τα σπάσουμε» είπε ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης.
Ο κ. Μουτζούρης στην ομιλία του αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο του ΟΗΕ από το 2000 για την ανάγκη μεταφοράς 250 εκατομμυρίων νέων κατοίκων στην Ευρώπη. «Σχέδιο υποκατάστασης πληθυσμού» είπε ο κ. Μουτζούρης ότι υπάρχει αναφερόμενος και στον επιχειρηματία Σόρος και τον ρόλο του, καθώς και «στην αιχμαλωσία της Ελλάδας από τη συμφωνία Δουβλίνο 2». «Τον τάφο μας» όπως χαρακτήρισε τη συμφωνία. «Θέλουν να μας επιβάλλουν άλλο τρόπο ζωής, άλλη θρησκεία» σημείωσε.
Ο κ. Μουτζούρης αναφέρθηκε στον ρόλο των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και στην ανάγκη ελέγχου τους.
Τέλος, ζήτησε την πραγματοποίηση ενεργειών αποτροπής στα σύνορα. «Θέλουμε αποτροπή. Η πατρίς κινδυνεύει. Δεν μ’ ενδιαφέρει τι λένε οι συνθήκες» είπε χαρακτηριστικά ενώ προσπαθώντας να αναμασήσει το κυβερνητικό επιχείρημα σε βραδυνή τηλεοπτική συνέντευξη είπε ότι “οι κλειστές δομές είναι αποτρεπτικές για όσους έρχονται”.
«Άμεσο κλείσιμο του αίσχους της Μόριας» ζήτησε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης. «Είμαστε αποφασισμένοι να απαιτήσουμε τη μαζική αποσυμφόρηση του νησιού μας, να διεκδικήσουμε τον έλεγχο των ΜΚΟ, αλλά και να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας, όχι άλλη δομή, κλείσιμο όλων των δομών» είπε.
Επίσης, τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Δ. Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος. «Σήμερα, πέντε χρόνια μετά από το ξέσπασμα της κρίσης, έχουμε φτάσει στο και πέντε. Δεν υπάρχει το δεν ήξερα. Δεν υπάρχει το δεν το περίμενα. Δεν υπάρχει το “θα” σε αυτά που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει! Η Λέσβος δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει εγκλωβισμένη στην κρίση.
Η Λέσβος δεν μπορεί να συνεχίσει να διασύρεται διεθνώς, για να κοιμούνται κάποιοι ήσυχοι στην Αθήνα, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εδώ και λίγους μήνες μας λένε απροκάλυπτα ότι επί της ουσίας τα νησιά σφραγίζονται. Σφραγίζονται και μέσα σ’ αυτά θέλουν να εγκλωβίσουν την ίδια την κρίση, μαζί με εμάς και τους χιλιάδες μετανάστες» είπε ο κ. Βέρρος.
«Κλειστό ελεγχόμενο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, μακράν κατοικημένων περιοχών, είναι το πλαίσιο που θέτει η Μόρια και τα γύρω χωριά» ζήτησε, τέλος, στον δικό του χαιρετισμό, ο πρόεδρος της Μόριας, Γιάννης Μαστρογιάννης, ζητώντας ταυτόχρονα «κλείσιμο της υπάρχουσας δομής της Μόριας».
Ακολούθησε πορεία στην κλειστή, λόγω της απεργίας των εργαζομένων, Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης θυροκόλλησε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.
Εκτός της κεντρική συγκέντρωση με το συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο διαδήλωσαν σήμερα στη Λέσβο και οι δυνάμεις της Αριστεράς.
Στην πλατεία Σαπφούς το Παλλεσβιακό Εργατουπαλληλικό Κέντρο διοργάνωσε συγκέντρωση με τη συμμετοχή σωματείων και άλλων συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, εργαζομένων καθώς και φοιτητών. «Να κλείσουν τώρα όλα τα hot spots, να μην δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο – φυλακή στο νησί, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό. Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα. Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας. Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού. Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους» ήταν τα αιτήματα της συγκέντρωσης. Η οποία με πορεία και κατέληξε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής.
Επίσης το πρωί χωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησαν αυτοδιοικητικές παρατάξεις του χώρου της Αριστεράς συμπεριλαμβανομένων και δυνάμεων που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, Και αυτοί με χωριστή πορεία κατευθύνθηκαν στη γενική γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής με αιτήματα την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, καμία νέα δομή στα νησιά και αναλογική ισοκατανομή σε όλη τη χώρα. Εκφράζοντας ταυτόχρονα «σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, ντόπιων, αιτούντων άσυλο και επισκεπτών».
Χίος: Συγκέντρωση, με σύνθημα «όχι άλλες φυλακές ψυχών στα νησιά μας»
Με σύνθημα «όχι άλλες φυλακές ψυχών στα νησιά μας», πραγματοποιήθηκε διαδήλωση σήμερα στη Χίο, με αίτημα τη δημιουργία μιας μικρής δομής, μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών και την άμεση μετακίνησή τους στην ενδοχώρα.
«Το μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού είναι ένα μεγάλο βάρος που σηκώνουν τα νησιά μας, εδώ και χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα που ξεπερνά τις αρμοδιότητες και τη δύναμη των τοπικών μας κοινωνιών. Είναι ένα πρόβλημα εθνικό και πανευρωπαϊκό», είπε, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης.
Μηταράκης: «Δικαιολογημένη η αγανάκτηση»
Ο υπουργός του νεκραναστημένου Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, παραδέχτηκε ότι είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις των νησιωτών, διαβεβαιώνοντάς τους ότι προτεραιότητα θα δοθεί στη φύλαξη των συνόρων για να μειωθούν οι ροές.
Όπως υπογραμμίζει, «σήμερα οι νησιώτες σηκώνουν δυσανάλογο βάρος και είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο».
Επαναλαμβάνει ότι βασικός στόχος του υπουργείου είναι η μείωση των ροών και αυτή θα επιτευχθεί «μέσα από την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα».
«Επιταχύνουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας», συνεχίζει ο κ. Μηταράκης, «και τη μεταφορά στην ενδοχώρα όσων λαμβάνουν άσυλο ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες».