Skip to content

Σωτήρης Αλεξίου: «Καλύτερη μία ουτοπία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης παρά η δυστοπία που ζούμε αυτή τη στιγμή»

Ο Γραμματέας Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου παραχώρησε συνέντευξη στην Κυριακάτικη KONTRA NEWS και τη Ματίνα Κοντού.

Ο Σωτήρης Αλεξίου, χαράσσει τις συντεταγμένες για το όραμα της νέας γενιάς για τη «δεύτερη φορά αριστερά» δηλώνοντας ότι «για τη ΝΔ η παιδεία είναι στο στόχαστρο»  και μένοντας πιστός στη θέση για άνοιγμα των συνόρων με σκοπό το διαμοιρασμό των προσφύγων στις χώρες της Ευρώπης.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη, (μόνο μέρος της οποίας δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα): 

Ποιο είναι το όραμα της νεολαίας για τη «Δεύτερη φορά αριστερά»;
Για μας, η δεύτερη φορά αριστερά πρέπει να έχει το στίγμα της νέας γενιάς. Αυτή είναι που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της κυβέρνησης και συνέβαλε τα μέγιστα σε κοινωνικό αλλά και σε εκλογικό επίπεδο για τη μεγάλη ανατροπή που έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Η νέα γενιά είναι αυτή που θα δώσει τις απαντήσεις για το «από εδώ και πέρα», για το αν θα καταφέρουμε να βάλουμε αναχώματα στην επέλαση της ακροδεξιάς και στην προσπάθεια να παγιωθεί ένα κλίμα σκοταδισμού, ρατσισμού, ξενοφοβίας και συντηρητισμού. Θα ξεδιπλώσει το δικό της όραμα για το πώς φαντάζεται την οργάνωση της κοινωνίας, της οικονομίας, της παραγωγής και της καθημερινότητάς μας σε μία κατεύθυνση εντελώς διαφορετική από αυτό που ζούμε μέχρι τώρα. Κυρίαρχο στοιχείο θα είναι τα περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά πλέον και μετά τις πολιτικές που ήδη έχει εφαρμόσει η ΝΔ, ένα ακόμη ζήτημα θα είναι το πώς θα καταφέρει να αναστείλει όλες αυτές τις επιθετικές πολιτικές απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία αλλά και να καταφέρει να δώσει ένα κίνητρο, ένα όραμα και την ελπίδα και στον ίδιο τον κόσμο ώστε να μην επιστρέψουμε ποτέ ξανά σε τέτοιου είδους πολιτικές επιλογές.

Ποιες είναι οι απαντήσεις της σύγχρονης αριστεράς στα επίκαιρα διακυβεύματα (κλιματική αλλαγή, ανεργία, προσφυγικό);
Για εμάς, πρώτα απ’ όλα, η προσφυγική κρίση είναι ένα πολύ ευρύτερο ζήτημα, στο οποίο δεν χωρούν εθνικές λύσεις. Όταν μιλάμε για προσφυγική κρίση, μιλάμε για κρίση ανθρωπιστική, δηλαδή άνθρωποι στοιβάζονται επειδή κάπου μπορεί να γίνεται πόλεμος ή να υπάρχουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης και αυτή τη στιγμή βλέπουμε να στοιβάζονται στη Τουρκία και να χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης στην Ελλάδα, με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη. Για εμάς, η μόνη ρεαλιστική και βιώσιμη λύση μπορεί να είναι η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να καταφέρει να αντιμετωπίσει με αλληλεγγύη και ανθρωπιά αυτήν την κατάσταση και παράλληλα να αποδυναμώσει και τον ίδιο τον Ερντογάν και την Τουρκία όσον αφορά τις επιδιώξεις τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει άμεσα να γίνει Σύνοδος Κορυφής και να παρθεί η λογικότατη απόφαση να ανοίξουν τα σύνορα, να διαμοιραστούν οι πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη, να δημιουργηθούν ασφαλείς και νόμιμες οδοί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης για τους πρόσφυγες. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι το άνοιγμα των συνόρων όλων των χωρών της Ευρώπης και ο διαμοιρασμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες έτσι ώστε να μπορέσουν και οι κοινωνίες να τους απορροφήσουν και να ζήσουμε όλοι μαζί, αλλά και να μην υπάρξει κανένα επιπλέον βάρος και καμία εθνικιστική ή φασιστική έξαρση.

Η ανεργία είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Δεν μπορείς εύκολα να πεις ότι έχω το φάρμακο για αυτό. Αγγίζει πολλά παράλληλα ζητήματα και στην πολιτική και στην κοινωνία μας. Το βασικό ζητούμενο για εμάς είναι οι εργασιακές σχέσεις και αυτό που αποδείχθηκε και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι όσο δίνεις δικαιώματα στους εργαζόμενους , όσο αυξάνεις τον κατώτατο μισθό, όσο προασπίζεις την εργασία, δημιουργούνται όλο και περισσότερο αναπτυξιακές τάσεις. Κι αυτό αποδείχθηκε, καθώς η μείωση της ανεργίας 10 περίπου μονάδων ήρθε παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, με την ενδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, με την επαναθεμελίωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και μία σειρά άλλων νομοθετημάτων και πολιτικών, οι οποίες προάσπιζαν την εργασία που είναι και ο πυρήνας της κοινωνικής σύγκρουσης και για αυτό βλέπουμε ότι ακριβώς μία από τις πιο βίαιες επιθέσεις που έχει εξαπολύσει η ΝΔ είναι και απέναντι σε αυτά τα ζητήματα. Υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που όντως μπορούμε να συζητήσουμε, όπως οι επενδύσεις. Μπορούμε να συζητήσουμε για στήριξη, προφανώς της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αλλά και της νεανικής επιχειρηματικότητας σε μεγάλο βαθμό, γιατί αυτή τη στιγμή η οικονομία της χώρας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, συν του ότι έχουμε πλέον υπερβολικά εξειδικευμένους νέους οι οποίοι κάπως πρέπει να μπουν στην παραγωγική διαδικασία και θέλουν πολλαπλά κίνητρα και βοήθεια και στήριξη για να ξεκινήσουνε αυτή την προσπάθεια.

Η κλιματική αλλαγή δεν έχει πέσει ξαφνικά από τον ουρανό, αλλά είναι αποτέλεσμα του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας της κοινωνίας μας. Για εμάς, οι ατομικές λύσεις έχουν μια σημασία, το τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας στην καθημερινότητά του για να μειώσει το οικολογικό του αποτύπωμα, αλλά το βασικότερο εδώ πέρα είναι να μιλήσουμε για αλλαγή όλου του μοντέλου το οποίο παράγει την κλιματική αυτή κρίση που βιώνουμε. Αυτό που εμείς προτάσσουμε και είναι ένα βασικό στοιχείο όλων των οικολογικών κινημάτων, στον πυρήνα του έχει μία λογική ότι δεν μπορούμε να θυσιάζουμε τα πάντα στο βωμό του κέρδους. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο με επενδύσεις και διεργασίες τύπου Σκουριών, ή δεν μπορούμε όταν το 2030 θα πρέπει να σταματήσουμε σε τεράστιο βαθμό να εξαρτιόμαστε από τους υδρογονάνθρακες να προχωράμε σε έρευνες για εξορύξεις οι οποίες δεν ξέρουμε καν πότε και αν θα γίνουν. Δεν μπορούμε να προχωράμε σε μία σειρά πολιτικών οι οποίες θα παρακάμπτουν αυτό το τεράστιο ζήτημα με το οποίο όλη η ανθρωπότητα έχει έρθει ήδη αντιμέτωπη.  

Η Δημόσια Παιδεία καταστρατηγείται. Ποια είναι η απάντηση της νεολαίας;
Η Δημόσια παιδεία είναι μία τεράστια κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας, η οποία ακόμη και σήμερα βλέπουμε ότι δεν μπορεί εύκολα να δεχθεί επιθέσεις. Για τη ΝΔ η δημόσια παιδεία είναι στο στόχαστρο, γιατί θεωρούν, λόγω της ιδεοληψίας τους και λόγω των συμφερόντων που εξυπηρετούν, ότι πρέπει να αποτελέσει άλλο ένα πεδίο κερδοφορίας. Γενικότερα η αντίληψη της ΝΔ για την κοινωνία είναι  ότι δεν μπορούν όλοι να έχουν ίσες ευκαιρίες, μόνο όποιος αξίζει μπορεί να προχωρήσει ή όποιος μπορεί να αγοράσει την αξία του. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, είναι ότι δημιουργούνται τεράστιοι φραγμοί στο δικαίωμα κάποιου νέου ανθρώπου είτε να πάει σχολείο, είτε να σπουδάσει, ιδίως τώρα με τις νέες πολιτικές που αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με σκοπό να δημιουργήσουν μια στρατιά πελατών για τα ιδιωτικά κολλέγια. Κι αυτό γίνεται διότι από την μία η ΝΔ καταργεί 37 νέα ΑΕΙ που ίδρυσε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα μειώνει τους εισακτέους και βάζει την βάση του δέκα.

Επομένως κάποιος νέος άνθρωπος δεν είναι άξιος να πάει στα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά είναι άξιος για τη ΝΔ να πάει να πληρώσει να σπουδάσει σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο και να πάρει εφάμιλλης αξίας πτυχίο με τα αντίστοιχα των δημοσίων ΑΕΙ, τα οποία είναι και σε πολύ δυνατές θέσεις ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Η απάντηση σε αυτό, δεν μπορεί να έρθει μόνο από ένα κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας, γιατί το ζήτημα της δημόσιας παιδείας αγγίζει όλη την κοινωνία μας, απ’ άκρη σε άκρη. Αυτό που εμείς επιζητάμε και εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή πάνω σε αυτό, είναι η δημιουργία ενός πλατιού πανεκπαιδευτικού μετώπου, το οποίο θα μπορέσει να στρέψει την μαθητική, εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα, απέναντι στις πολιτικές που καταστρέφουν όλο το πεδίο της εκπαίδευσης, είτε αυτό αφορά το σχολείο, είτε το πανεπιστήμιο είτε ακόμη και την επαγγελματική κατάρτιση.

Στην απόσταση που υπήρξε για το προσφυγικό με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τι απαντάτε; Είστε πράγματι ουτοπιστές, -όπως σας αποκάλεσε εμμέσως πλην σαφώς-;
Απέναντι σε αυτά που ζούμε αυτή τη στιγμή, το να βάλεις τη δική σου ουτοπία στη δημόσια σφαίρα, μόνο οξυγόνο μπορεί να δώσει στους νέους ανθρώπους, διότι είναι πολύ καλύτερη μία ουτοπία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης απέναντι στους κατατρεγμένους, παρά η δυστοπία που ζούμε αυτή τη στιγμή: της ακροδεξιάς, των φασιστών που έρχονται από όλη την Ευρώπη για να κάνουν «φασιστική γυμναστική» στα σύνορά μας με τις ευλογίες της κυβέρνησης και όλου αυτού του κλίματος εθνικισμού, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας που έχει δημιουργηθεί. Παρόλα αυτά, νομίζω ότι περισσότερο πιάστηκαν τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από την αφίσα μας, -ούτε καν από την ανακοίνωσή μας-  και διαστρέβλωσαν το μήνυμά της, παρά εμείς τοποθετηθήκαμε ουτοπικά, διότι πρακτικά αυτό που λέμε είναι το απολύτως λογικό, ότι δεν γίνεται η Ελλάδα να αντιμετωπίζει κατά αυτόν τον τρόπο ανθρώπους οι οποίοι θαλασσοπνίγονται καθημερινά για να μπορέσουν να βρούνε ένα καλύτερο μέλλον, μία νέα πατρίδα.

Εμείς θεωρούμε ότι η Ελλάδα πρέπει να τους αγκαλιάσει και παράλληλα για να μπορούν και οι άνθρωποι που ζουν στη χώρα μας αλλά και οι πρόσφυγες, να ζούνε με πολύ καλύτερες συνθήκες και να μην υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα, πρέπει να προχωρήσουμε στη διεύρυνση αυτού του ζητήματος από εθνικό σε ευρωπαϊκό γιατί αυτή της στιγμή  με την πολιτική και τη στάση της ΝΔ, η Ευρώπη έχει βρει τον καλύτερο σύμμαχο στο να καταφέρει να διώξει από πάνω της στην ουσία αυτό το ζήτημα και με 700 εκ. να καθαρίσει με την Ελλάδα, δημιουργώντας συνθήκες για την δημιουργία μιας αποθήκης ψυχών στην ουσία στη χώρα μας, όπου γίνονται συζητήσεις ακόμη και το να στείλουμε ανθρώπους να ζήσουνε σε ξερονήσια, χωρίς να έχουνε στον ήλιο μοίρα. Για εμάς, αυτά είναι τα κεντρικά ζητήματα. Προφανώς, δεν μπορούμε να αφήσουμε έξω από το κάδρο την Τουρκία, η οποία εργαλειοποιεί για τα δικά της συμφέροντα και για να δημιουργήσει τις δικές της πιέσεις στους πρόσφυγες, αλλά και από την άλλη πρέπει να σκεφτούμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να διαχειριστεί ροές της τάξης του εκατομμυρίου, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι και αυτή τη στιγμή όλος αυτός ο πανικός γίνεται για ροές της τάξης των 100 χιλιάδων ανθρώπων.

Διεύρυνση: Πώς αισθάνεστε που θα είστε σύντροφοι με ανθρώπους που στα φοιτητικά σας χρόνια ήσασταν εκλογικοί αντίπαλοι;
Ο καθένας έχει δικαίωμα να επαναπροσδιορίζει τη στάση του, να αλλάζει.  Αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Το πρόβλημα σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι να μην υπάρχει πεδίο συνεννόησης και μία πολιτική συμφωνία για συμπόρευση σε κάθε κοινωνικό χώρο. Για εμάς, συμμαχίες χτίζονται κατά βάση σε επίπεδο κοινωνικού χώρου. Άμα δεν μπορούμε να συμπορευθούμε στα πανεπιστήμια για να αγωνιστούμε μαζί, ή σε οποιονδήποτε εργασιακό χώρο, αν δεν καταφέρουμε αυτό το ζητούμενο, που για εμάς πάντα ήταν και επιδίωξη πριν ξεκινήσει όλη αυτή η ιστορία με τη διεύρυνση, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω. Η διεύρυνση για εμάς δεν είναι ένα άθροισμα στελεχών, μηχανισμών και συλλογικοτήτων, αλλά διεύρυνση της απεύθυνσης, διεύρυνση της κοινωνικής δουλειάς,  διεύρυνση της μαζικότητας της νεολαίας εκεί που δίνει τις μάχες της καθημερινά. Για εμάς αυτά είναι τα ζητούμενα. Δεν είναι να αυξήσουμε απλά τη λίστα των μελών μας για να πούμε ότι έχουμε 10.000 μέλη όπως κάνει η ΔΑΠ. 
Επομένως για εμάς είναι ξεκάθαρο, ότι ακόμη και αν μέχρι παλαιότερα με κάποιους ανθρώπους ήμασταν απέναντι, που αυτό συμβαίνει με πολλούς άλλους χώρους, και της αριστεράς και της δεξιάς, και όλου του φάσματος, δεν σημαίνει ότι κάποια στιγμή δεν μπορούμε να συμπορευτούμε. Αυτή η ένωση όμως των δυνάμεών μας, θα πρέπει να είναι πάνω σε υγιείς βάσεις, οι οποίες να πολλαπλασιάζουν μία αποτελεσματικότητα του πολιτικού σχεδίου της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ γενικά. Δηλαδή, το ζητούμενο εδώ πέρα είναι πώς θα καταφέρουμε να κινητοποιήσουμε όσο τον δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του προοδευτικού, του αριστερού, του ριζοσπαστικού κόσμου στα πανεπιστήμια ή αντίστοιχα όσον αφορά το προσφυγικό. Αυτά είναι για εμάς τα ζητήματα και δεν λύνονται πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά με κόπο και με σχέδιο πάνω σε μία πολιτική βάση στο κοινωνικό πεδίο.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή