Skip to content
Δευτέρα, 28 Απριλίου 2025

Σκύβουν το κεφάλι στις τουρκικές απαιτήσεις οι… Μακεδονομάχοι!

ΤΟ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ στην κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά και η πρωτοβουλία που αναπτύσσεται στο παρασκήνιο για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και προσφυγή στη Χάγη έχουν προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα.

Με αφορμή τις αποκαλύψεις Τσαβούσογλου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλει για αφωνία τους δήθεν υπερπατριώτες που είχαν εργαλειοποιήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ενώ τώρα κάνουν τεμενάδες στους Τούρκους.

Η επίθεση Τσίπρα έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση είναι διχασμένη και εμφανίζεται χωρίς στρατηγική απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν ζεσταίνει τις μηχανές από το ερευνητικό σκάφος, το οποίο σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στο

«Οικόπεδο 15» νότια της Κρήτης ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος μιλάει δημόσια για συνεκμετάλλευση και προσφυγή στη Χάγη ευθυγραμμιζόμενος απόλυτα με τον Χρήστο Ροζάκη και τα υπόλοιπα ορφανά του Κώστα Σημίτη.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος βρίσκονται τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη ενώ ο πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει ακόμα και το πώς θα διαχειριστεί μια ενδεχόμενη παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στα νότια της Κρήτης.

Ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τις αποκαλύψεις Τσαβούσογλου αλλά και τη διγλωσσία της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα πέρασε στην επίθεση βγάζοντας την κουκούλα των δήθεν Μακεδονομάχων.

Τσίπρας: Προσβολή ή παράσημο οι δηλώσεις Τσαβούσογλου; «Τώρα, ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «όλα ήταν καλά και τα βρίσκαμε με τις ελληνικές κυβερνήσεις» στη μοιρασιά της Ανατολικής Μεσογείου, μέχρι που ήρθε ο Τσίπρας που «είναι υπερβολικά πατριώτης», πώς να το εκλάβω;

Ως προσβολή ή ως παράσημο;», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο Τσαβούσογλου.

«Ας απαντήσουν οι ψευδο-υπερπατριώτες, που έσκιζαν τα ρούχα τους για τον πατριωτισμό τους στη δήθεν «προδοτική» Συμφωνία των Πρεσπών και τώρα έχουν πάθει αφωνία για όλα…», καταλήγει. Τι δήλωσε ο Τσαβούσογλου Χθες, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θεωρεί εθνικιστή τον Τσίπρα και προτιμά Μητσοτάκη.

«Υπήρξαν βήματα για να μειώσουμε την ένταση με την Ελλάδα όπως όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση συνεχίσαμε τον μηχανισμό που είχε ξεκινήσει με τον Ισμαήλ Τζέμ. Μέχρι την κυβέρνηση του Τσίπρα τα πράγματα πήγαιναν καλά.

Στην Ελλάδα τα αριστερά κόμματα είναι υπερβολικά εθνικιστικά. Με τη νέα κυβέρνηση ξεκινήσαμε επαφές για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες», είπε χαρακτηριστικά.

Στην Τουρκία δεν άρεσε η προσπάθεια απομόνωσης που έκανε με την πολιτική του ο ΣΥΡΙΖΑ: Όπως είπε μάλιστα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσπάθησαν «κάποιες φορές με την Αίγυπτο, κάποιες με το Ισραήλ να απομονώσουν την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο με τη λογική “ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου”.

Δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις μας. Δεν μιλάω μόνο για την περίοδο Μητσοτάκη, αλλά κυρίως την προηγούμενη περίοδο. Βέβαια η Ελλάδα ενοχλήθηκε όταν κάναμε κινήσεις που απαντήσαμε».

«Να μάθετε να μοιράζεστε στην ανατολική Μεσόγειο. Όλοι έχουν δικαιώματα εδώ», είπε σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου ο Ερντογάν στον Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τον ίδιο «είπαν να κάνουν μια προετοιμασία οι Υπουργοί Εξωτερικών για τα θέματα της “Τουρκικής μειονότητας” της Θράκης, του τζαμιού στην Αθήνα, της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη». «Όχι σε έναν ανέντιμο συμβιβασμό», απάντησε ο Ν. Δένδιας στον Τσαβούσογλου “Μειοψηφία του ενός είναι η Τουρκία, όχι εμείς” σημείωσε ο Νίκος Δένδιας, σε ομιλία του σε ημερίδα του μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι “Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό”, απαντώντας άμεσα στα σχόλια του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί συμβιβασμού της Ελλάδος στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Η Ελλάδα είναι διαχρονικά και πάντοτε έτοιμη για μια έντιμη συνεννόηση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, είναι όμως επίσης διαχρονικά και πάντοτε ανέτοιμη για ένα ανατολίτικο παζάρι και έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. “Είμαστε ένα κράτος που έχει μια πολυμερή εξωτερική πολιτική, που πάντοτε όμως υπηρετεί το διεθνές δίκαιο, την ασφάλεια και τη σταθερότητα” υπογράμμισε, ο κ. Δένδιας ενώ διατύπωσε την ελπίδα “ότι όλοι οι ηγέτες της περιοχής θα δουν καθαρά πέρα από την ομίχλη των συγκρούσεων, πέρα από την ομίχλη των επεμβάσεων, των διακηρύξεων ισχύος και της πολιτικής των κανονιοφόρων ότι ο 21ος αιώνας είναι αιώνας που επιβάλλει την εξασφάλιση της ευημερίας των λαών μέσα από την υλοποίηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της εγκάρδιας συνεννόησης μεταξύ των λαών”.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει τη διαμόρφωση συνεννοήσεων δικαίου και λογικής στην περιοχή και επιδιώκει την ενδυνάμωση των σχέσεών της με τους παραδοσιακούς και ιστορικούς της συμμάχους, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τις αραβικές χώρες, το Ισραήλ. Ιδιαίτερα αναφορά έκανε στο East Mediterranean gas forum, στον αγωγό EastMed, καθώς στην υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η οποία, όπως τόνισε, είναι προς όφελος όχι μόνο των δύο χωρών, αλλά και της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.

“Σταθερός μας στόχος η Ελλάδα να αποτελέσει είσοδο και κόμβο για διαμετακόμιση ενέργειας”, επεσήμανε ο κ. Δένδιας. “Κάτι τέτοιο θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή”.

“Η πολιτική μας είναι ευρέων οριζόντων”, επεσήμανε ο κ. Δένδιας. “Κοιτάμε προς το Νότο, τη Μεσόγειο, κοιτάμε προς το Βορρά, τα Βαλκάνια, τη γειτονιά μας και τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κοιτάμε προς τον μεγάλο -πέραν του Ατλαντικού- σύμμαχό μας, τις ΗΠΑ.

Ενισχύουμε τις διμερείς σχέσεις μας με τα κράτη μέλη της ΕΕ, πέραν των στενότατων σχέσεων μας μέσα στο ίδιο το πλαίσιο της ένωσης και επίσης ενισχύουμε τις εμπορικές μας σχέσεις με την Κίνα και τις σχέσεις μας με τη Ρωσία”.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα συζητά με όλες τις όμορες χώρες τα θέματα που αφορούν την ΑΟΖ, ενώ όσον αφορά τη Λιβύη, τόνισε ότι επιδιώκεται η επικράτηση μιας κατάστασης που να επαναφέρει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

“Μειοψηφία του ενός είναι η Τουρκία, δεν είμαστε εμείς”, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών. Τόνισε δε πως η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην επιχείρηση της ΕΕ στην περιοχή, καθώς η χώρα μας υπήρξε “κύριος μοχλός για τη λήψη αυτής της απόφασης” (πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ).

Αλ. Χαρίτσης: Δεν περιμέναμε τον κ. Δένδια να απαντάει Στον σάλο που ξέσπασε μετά τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μ. Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας με έντονο τρόπο την παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια.

Μετά την παρέμβαση του Ν. Δένδια, ο Αλ. Χαρίτσης, προέβη στο εξής σχόλιο: «Ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κάλεσε να απαντήσουν οι ψευδο-υπερπατριώτες στο ερώτημα αν είναι προσβολή ή παράσημο τα όσα λέει ο Τσαβούσογλου για την κυβέρνησή του. Το ότι έσπευσε να απαντήσει ο κ. Δένδιας δεν το λες και τιμητικό για τον ίδιο.

Δεν περιμέναμε να απαντάει εξ ονόματος των πατριδοκάπηλων που το κόμμα του εξέθρεψε προεκλογικά. Περιμέναμε να τους καταδικάσει.

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να επεδείκνυε έστω και μέρος αυτών των αντανακλαστικών απέναντι στην πρωτοφανή τουρκική προκλητικότητα και όχι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή