ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ, Ο ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ
Ανακατανομή των κονδυλίων, προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να τονωθεί η παραγωγή και η καινοτομία, είναι ή κατεύθυνση του νέου αναπτυξιακού νόμου, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, επαναλαμβάνοντας πως, την ερχόμενη εβδομάδα, θα κατατεθεί στη Βουλή.
Απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο υπουργός, τόνισε πως η παραγωγή και η καινοτομία, αποτελούν την «αιχμή» του δόρατος, του νέου αναπτυξιακού, καθώς «δεν έχει καμία σχέση με τους προηγούμενους, έχει οκτώ πυλώνες, ταυτίζεται με την παραγωγή, την καινοτομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κι όχι τις μεγάλες παραδοσιακές επενδύσεις».
Όπως επεσήμανε, «με τον προηγούμενο νόμο, το 4% των επενδύσεων πήραν πάνω από το 60% των πόρων, και το 70% ο τουρισμός και οι ΑΠΕ. Με τον νέο νόμο, «πρέπει να πάμε σε ένα μοντέλο, πολύ πιο επικεντρωμένο, πολύ διαφοροποιημένο και πιο συμβατό» με τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας.
Σχετικά με τις νέες προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική Οικονομία, τόνισε πως η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης είναι μια οικονομία που θα αξιοποιήσει στο έπακρο -αλλά μέσα από καινοτομικές αλλαγές τα παραδοσιακά της πλεονεκτήματα, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία στρέφοντας το παραγωγικό σύστημα προς την αξιοποίηση του «νεανικού μορφωμένου επιστημονικού δυναμικού της».
Σχετικά με τις ενστάσεις, πως οι νέες επενδύσεις δυσκολεύονται να έρθουν στην Ελλάδα λόγω της μεγάλη φορολογίας, ο υπουργός απάντησε πως, αυτό είναι «παραπλανητικό», καθώς οι χώρες που έχουν 10% φορολογία είναι η Βουλγαρία, η Κύπρος Ιρλανδία, κι όμως το 90% των επενδύσεων δεν πάνε εκεί, παρά πάνε στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ολλανδία, χώρες στις οποίες οι φορολογικοί συντελεστές είναι στον ίδιο μέσο όρο με την Ελλάδα Συγκεκριμένα, δήλωσε πως, « υπάρχουν άλλοι παράγοντες που εξηγούν γιατί επιλέγουν οι ξένοι επενδυτές μια ξένη χώρα. Είναι παραπλανητικό να δηλώνει κάποιος ότι αν ακολουθήσουμε το μοντέλο της Βουλγαρία, διότι θα έχουμε τον τύπο των επενδύσεων που πηγαίνουν στην Βουλγαρία και δεν τις θέλουμε».