Skip to content
Κυριακή, 27 Απριλίου 2025

Οι κόντρες, το παρασκήνιο, τα ΜΜΕ και ο ρόλος Τσίπρα

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontra News

Την ώρα που η ΝΔ με τα λάθη και τα πισωγυρίσματα της στο προσφυγικό, με την άνευρη εξωτερική πολιτική, με τα λάθη στα του ποδοσφαίρου, με τις ελλείψεις στην Υγεία, με την υπέρμετρη αστυνομική βία και με τη μεσαία τάξη να δυσαρεστείται ολοένα και περισσότερο από την κυβερνητική πολιτική, θα περίμενε κανείς πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έβρισκε το ιδανικό περιβάλλον για να ασκήσει σφοδρή αντιπολίτευση σε θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα του κόσμου.

Αντ’ αυτού, στην Κουμουνδούρου αυτή τη στιγμή φαίνεται πως ασχολούνται περισσότερο με τα εσωκομματικά τους θέματα, παρά με την αντιπολιτευτική τους δράση εντός και εκτός κοινοβουλίου. Και αυτό φαντάζει παράλογο, διότι πρώτον φαίνεται πως άπαντες θεωρούν αναγκαία την επιχείρηση διεύρυνσης -κάτι που απαιτεί a priori την ενότητα- και δεύτερον, επειδή στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, οπότε θεωρητικά ο κομματικός μηχανισμός θα έπρεπε να είναι ανά πάσα στιγμή σε εκλογική ετοιμότητα.

«Ο κίνδυνος είναι η πασοκική νοοτροπία»

Μπορεί όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζουν πως είναι υπέρ της διεύρυνσης, όμως οι επί μέρους ενστάσεις υπάρχουν. Ένα κομμάτι του κομματικού μηχανισμού ανησυχεί για τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται το σχέδιο ανοίγματος στην κοινωνία. «Ο κίνδυνος πασοκοποίησης δεν έχει να κάνει με τους ανθρώπους, έχει να κάνει με τη νοοτροπία, η οποία οδήγησε το ΠΑΣΟΚ μακριά από τις ιδρυτικές του αξίες» λέει κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου στην Κυριακάτικη Kontranews. «Δεν θα πρέπει να αλλάξουμε τις θέσεις μας για να προσεγγίσουμε και άλλο κόσμο. Δεν θεωρώ ότι χωράνε πχ άνθρωποι που κατέβαιναν στα συλλαλητήρια για το ονοματολογικό», λέει χαρακτηριστικά.

Αυτή η θέση δείχνει ξεκάθαρα την ανησυχία αρκετών στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην αλλοιωθεί το DNA του κόμματος. Και είναι ένας λογικός προβληματισμός, τον οποίο σέβονται άπαντες, ακόμα και αυτοί που θεωρούν πως στο κόμμα εξ’ ορισμού χωρούν όσοι αντιτίθενται στη συντηρητική κυβερνητική πολιτική. Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι, οι οποίοι φοβούνται πως με την είσοδο κεντροαριστερών στις κατά τόπους Οργανώσεις Μελών, θα χάσουν την πλειοψηφία μέσα στο κόμμα. Διότι – και λόγω νοοτροπίας και λόγω πρότερου πολιτικού βίου- οι Πασοκογενείς φαίνεται πως έχουν μεγαλύτερο έρεισμα στις τοπικές κοινωνίες από τους ρομαντικούς και -πολλές φορές- «ξεροκέφαλους» παραδοσιακούς αριστερούς. Άρα υπάρχει το ενδεχόμενο ένας νεοεισερχόμενος Πασοκογενής, ο οποίος έχει τον δικό του μηχανισμό, να συσπειρώσει πολύ περισσότερο κόσμο, από κάποιον που πιθανώς απευθύνεται μόνο στο κομματικό ακροατήριο. Το θέμα βέβαια είναι αν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν αυτόν τον κόσμο, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να αντικατασταθούν στη Βουλή και στα εσωκομματικά όργανα κάποια ιστορικά στελέχη της Αριστεράς, από Πασοκογενείς. Και όσο και αν δεν το παραδέχονται δημόσια, αυτή είναι η βασική ανησυχία μιας σοβαρής μειοψηφίας στην Κουμουνδούρου.

Από την άλλη, η πλειοψηφία της Κίνησης Μελών, της μεγαλύτερης αυτή τη στιγμή τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί πως στο κόμμα χωρούν όλοι οι προοδευτικοί πολίτες, που διαφωνούν με τη δεξιά κυβερνητική πολιτική και που επιθυμούν την υλοποίηση ενός φιλολαϊκού κυβερνητικού σχεδίου. Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν πως μέχρι στιγμής, ένας από τους πιο δραστήριους βουλευτές είναι ο Γιάννης Ραγκούσης, ένας πολιτικός με «πράσινο» παρελθόν.

Εσωκομματική κόντρα για τις εκδηλώσεις

Στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι διακρίνουν τον κίνδυνο να δημιουργηθούν δύο στρατόπεδα και για αυτό κορυφαία στελέχη καλούν -μερικοί και δημόσια- τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει πρωτοβουλίες για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο. Οι μεν κατηγορούν τους 53+ πως οργανώνουν εκδηλώσεις χωρίς να έχουν την έγκριση του κόμματος και χωρίς να προσκαλούνται οι τοπικοί βουλευτές. Από αυτή την κριτική δεν ξεφεύγει ούτε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θεωρείται ο επικεφαλής της τάσης. Από την άλλη, οι δε κατηγορούν την Κίνηση Μελών πως οργανώνει κάποιες ομιλίες υπό την αιγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τη συνεργασία με τις τοπικές Οργανώσεις. Και όσο …ασήμαντο και αν φαίνεται αυτό για όσους δεν έχουν σχέση με τα εσωκομματικά της Κουμουνδούρου, από πολλούς θεωρείται ως προσπάθεια δημιουργίας μηχανισμών και υλοποίησης προσωπικών στρατηγικών.

Στήριξη με νόημα σε Σκουρλέτη

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκαν όλα τα παραπάνω και αποφασίστηκε πως θα πρέπει να αναβληθεί η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Η επίσημη δικαιολογία είναι πως κάποιοι πρώην υπουργοί δεν είχαν έτοιμο τον απολογισμό του κυβερνητικού τους έργου. Αυτή όμως είναι μία από τις αιτίες της αναβολής. Η Κεντρική Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει το ερώτημα -ή τα ερωτήματα- του εσωκομματικού δημοψηφίσματος, ενώ μένει επίσης να αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα συμμετέχουν τα μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Συνέδριο. Οπότε αποφασίστηκε πως θα πρέπει να υπάρξει μία παράταση χρόνου, ώστε να ετοιμαστεί η εισήγηση της ηγεσίας προς το όργανο.

Επίσης, η Πολιτική Γραμματεία με την ανακοίνωση που εξέδωσε, κάλυψε πλήρως τον Πάνο Σκουρλέτη με αφορμή κάποια δημοσιεύματα που τον εμφάνιζαν ως εσωκομματικό αντίπαλο του Αλέξη Τσίπρα. Χωρίς να κατονομάζει ούτε τον Γραμματέα, ούτε τα ΜΜΕ η ανακοίνωση ανέφερε: «Σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον πλουραλισμό και τις διαφορετικές απόψεις ως αδυναμία ή άλλα που στρέφονται εναντίον κορυφαίων στελεχών του κόμματος, η Π.Γ. θεωρεί ότι το μόνο που εξυπηρετούν είναι τους σκοπούς αντίπαλων πολιτικών κέντρων». Επίσης, στον ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας την υπάρχουσα κατάσταση στα ΜΜΕ, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ανασυγκρότηση των κομματικών τους Μέσων.

Το σχέδιο της εσωστρέφειας

Στην Κουμουνδούρου επιθυμούν να αλλάξουν την ατζέντα που αφορά την ειδησεογραφία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να δώσουν προς τα έξω την εικόνα μιας πολιτικής δύναμης που ασκεί επαρκή, τεκμηριωμένη και μαχητική αντιπολίτευση και όχι ενός κόμματος που τρώγεται με τα ρούχα του.

Την εβδομάδα που πέρασε, επιστρατεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χαίρει της άνευ όρων αποδοχής της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, για να θίξει θέματα που ενισχύουν το κοινωνικό προφίλ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με παρέμβαση του προέδρου του, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την αύξηση του κατώτατου μισθού, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τη φτώχεια και τα σχολικά γεύματα, και παίρνει θέση υπέρ των δημιουργών στο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων τους.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να γυρνά όλη τη χώρα και να κριτικάρει την κυβερνητική πολιτική στην οικονομία, στην Παιδεία, στην Υγεία και στα εξωτερικά θέματα σε συνδυασμό με τα επί μέρους ζητήματα που απασχολούν κάθε τοπική κοινωνία. Μία στρατηγική που θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή