ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ «ΣΤΟ ΡΑΦΙ» ΤΗΝ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ!
ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Νέες ασφυκτικές πιέσεις των ξένων τοκογλύφων για νέα μέτρα που συνολικά θα φτάσουν τα 8 με 9 δισ. ευρώ! Πιστοί στην μνημονιακή πολιτική της λιτότητας, αμφισβητούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat και εκβιάζουν για την ψήφιση από την ελληνική βουλή των νέων μέτρων με τα οποία θέλουν θα δέσουν την ελληνική Οικονομία, κρατώντας την μακριά από την ανάπτυξη, σαν μία, μικρών δυνατοτήτων, αποικία χρέους!
Η διαπραγμάτευση επιστρέφει στην Αθήνα και οι δανειστές, είναι έτοιμοι να βάλουν στο τραπέζι την ευρωπαϊκή λύση των «μέτρων ανάγκης» 3.6 δισ. ευρώ. Σε μία διαπραγμάτευση που ήδη έχει καθυστερήσει σχεδόν επτά μήνες, κυβέρνηση και δανειστές, θέλουν την συμφωνία για να περάσει η υλοποίηση του προγράμματος στην επόμενη φάση, αυτή όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι ανοίγουν τον φάκελο Ανάπτυξη.
Σε κάθε περίπτωση τα νέα μέτρα θα αποτελέσουν πρόσθετο βάρος στους έλληνες φορολογούμενους, που ανεξαρτήτως εισοδήματος, θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα, από τους σχεδιαζόμενους έμμεσους νέους φόρους και Τέλη, καθώς και την αύξηση παλαιών όπως προβλέπεται στην εισήγηση για αύξηση 1% στον ΦΠΑ.
Η αντίθεση είναι μεγάλη, καθώς για να περάσουμε στην επόμενη ημέρα του προγράμματος, που το οικονομικό επιτελείο, έχει ετοιμάσει το Αναπτυξιακό Σχέδιο, με τον Αναπτυξιακό νόμο, την αναμενόμενη επαναφορά του «waiver» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που θα ανοίξει τον δρόμο στο φτηνό χρήμα της Ευρώπης, την ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, την διεύρυνση των χρηματοδοτικών εργαλείων και το τέλος στην αβεβαιότητα που κρατά μακριά τους επενδυτές από την ελληνική αγορά, πρώτα οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση να συναινέσει σε ένα πακέτο μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ με όρο την αύξηση τους στα 8-9 δισ. ευρώ αν επιβεβαιωθούν οι αμφισβητήσιμες προβλέψεις του ΔΝΤ και η ελληνική Οικονομία δεν καταφέρει να επιτύχει τον μνημονιακό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% στο 2018.
Η αντίθεση αφορά πως τα μέτρα που μας ζητούν οι δανειστές, επιβαρύνουν για ακόμα μία φορά την φορολογική βάση και βάζουν νέα βαρίδια στην αγορά, οδηγώντας σε ένταση της ύφεσης, ενώ από την άλλη, σύμφωνα με την μέχρι τώρα πορεία της διαπραγμάτευσης είναι και ο μόνος δρόμος που παρουσιάζουν οι δανειστές για το πέρασμα στην ανάπτυξη και την σταθεροποίηση της ελληνικής Οικονομίας.
Μετά από το μπαράζ επαφών του Οικονομικού επιτελείου στην αμερικανική πρωτεύουσα, όλες οι πληροφορίες, συγκλίνουν ότι παρά τις μεγάλες διαφορές τους οι θεσμοί, βρήκαν κοινό έδαφος για συμφωνία στην αξιολόγηση η οποία καλύπτει από την μία τις απαιτήσεις του Ταμείου, για περισσότερα μέτρα, χωρίς να είναι άμεσα απαιτητά από την ελληνική κυβέρνηση, παρά μόνο αν δεν φτάσουν τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ στα οποία έχουν συγκλίνει όλες οι πλευρές, για την επίτευξη των στόχων.
Συγκεκριμένα απαιτούν από την ελληνική βουλή να ψηφίσει «προληπτικά» μέτρα, 9 δισ. ευρώ (5,4 + 3,6 δισ. ευρώ)! Οι πρώτες πληροφορίες για τα επιπλέον μέτρα δημοσιεύτηκαν από την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), η οποία επικαλέσθηκε αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συνομιλίες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα έκτακτα μέτρα θα παραμείνουν «παγωμένα» και σε περίπτωση που το πρόγραμμα δείξει σημάδια εκτροχιασμού από τους στόχους της συμφωνίας, τότε οι αυτόματοι σταθεροποιητές, θα τα ενεργοποιήσουν.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές πληροφορίες, «η ιδέα, η οποία έχει την υποστήριξη από την κυρίαρχη δύναμη της ευρωζώνης, τη Γερμανία, δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, και αξιωματούχοι από την πλευρά των πιστωτών έλεγαν ότι θα ήταν πολιτικά δύσκολο για την κυβέρνηση στην Ελλάδα να αποδεχτεί».
Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα της WSJ τονίζει πως οι δανειστές, λένε ότι με την ιδέα των μέτρων έκτακτης ανάγκης, «θα μπορούσε ξεπεραστεί τελικά η διαφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών οργάνων και του ΔΝΤ σχετικά με τις προοπτικές του προϋπολογισμού της Ελλάδας. Αυτός ο διχασμός έχει παραλύσει τις συνομιλίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να εξασφαλίσει ένα νέο δάνειο από το ΔΝΤ και να ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση από την Ευρώπη».
Τριπλή συμφωνία από την οποία κερδίζει όλα όσα θέλει η Γερμανία!
«Και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί» λένε στο ποδόσφαιρο, αλλά όλα δείχνουν ότι αν περάσει το «ύπουλο» σχέδιο του Βερολίνου, τότε η Ελλάδα θα έχει ψηφίσει επιπλέον μέτρα λιτότητας, το ΔΝΤ θα έχει κάνει γαργάρα του χρέος και θα έχει δεθεί για ακόμα μία φορά σε ένα δύσκολο πρόγραμμα και οι μόνοι που θα ανοίξουν σαμπάνιες θα είναι Γερμανοί, αφού θα έχουν επιτύχει όλους τους στόχους! Κόντρα σε κάθε λογική, αν περάσει το σχέδιο που προωθούν κύκλοι από την Ευρώπη, τότε η συζήτηση για το χρέος θα πάει αργότερα, δηλαδή μπαίνει στον «πάγο», το ΔΝΤ θα παραμείνει και ως σύμβουλος και ως χρηματοδότης και το ελληνικό μνημόνιο θα συνεχίσει την υλοποίησή του!
Με αγωνία περιμένουν οι Οικονομικοί αναλυτές, την δημοσιοποίηση την Πέμπτη των στοιχείων της Eurostat, για να φανεί αν η Ευρώπη συμφωνεί με το μικρό πλεόνασμα που λέει η Ελληνική ΕΛΣΤΑΤ, ή αν συμπλέει με το μικρό έλλειμμα που εκτιμούν από την Ουάσινγκτον. Αυτό θα αποτελέσει και έναν οδηγό για το πόσα μέτρα χρειάζονται τελικά για την επίτευξη συμφωνίας.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές το σχέδιο με τα «έκτακτα μέτρα», έχει τις αδυναμίες του, κάτι που έχει κάνει ακόμα και τους; Γερμανούς να συζητούν δύο σενάρια. Ένα «μαλακό» και ένα «αυστηρό». Καθώς θεωρούν ότι θα είναι δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει στην βουλή ακόμα ένα βαρύ πακέτο μέτρων, έστω και αν αυτά μπορεί να μην ενεργοποιηθούν ποτέ.
Στις Βρυξέλλες ανησυχούν ότι αν η κυβέρνηση προσπαθήσει να ψηφίσει μέτρα σχεδόν 9 δισ. ευρώ, τότε μπορεί να ξεκινήσει μία αλληλουχία γεγονότων που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις. Ακριβώς για αυτό, στο «μαλακό» σενάριο τα έκτακτα μέτρα δεν θα νομοθετηθούν, αλλά θα αποτελέσουν πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα εφαρμοστούν αν χρειαστεί.
Όμως από την άλλη, αν γίνει κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι μέχρι να επιβεβαιωθεί η πορεία του προϋπολογισμού, το θέμα του χρέους θα μείνει παγωμένο. Αυτό είναι ένα «δώρο» στους Γερμανούς που δεν θέλουν ούτε να ακούν για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.