Ο κ.Μητσοτάκης έριξε σήμερα Υπουργούς, Βουλευτές και στελέχη της ΝΔ στην πολιτική μηχανή του κιμά, αρκεί να διαφύγει των ανακολουθιών του σε σχέση με την στάση της ΝΔ το 2018 στην αντίστοιχη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. “Εγώ δεν έλεγα τίποτα τότε” δήλωσε με θάρρος, υπεύθυνα και επιτελικά, τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με ανάρτησή του στο Twitter.
«Διαχωρίζετε τη θέση σας με πολύ μεγάλη ευκολία από τα στελέχη σας, λες και δεν ήσασταν πρόεδρος του κόμματος τότε. Ή συνειδητά τους αφήνατε να τα λένε;» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τον φόβο πως αν ακολουθεί σήμερα αυτήν την πρακτική ο Κ. Μητσοτάκης, το ίδιο θα πράξει και στο μέλλον. «Θα τους αφήνει να εκτίθενται με δηλώσεις που ξέρει πως δεν έχουν βάση και έρεισμα και την τελευταία στιγμή θα βγει και θα πει: “Εγώ, δεν το είπα. Είπα άλλα”. Αυτό δεν είναι στάση ευθύνης και δεν μπορείτε να λέτε αυτά τα πράγματα από τη θέση του πρωθυπουργού» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατέληξε ζητώντας από τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης “άδειασε” σήμερα στη Βουλή τους: Γιώργο Κουμουτσάκο, Βασίλη Κικίλια, Άδωνη Γεωργιάδη, Θάνο Πλεύρη, Άγγελο Συρίγο, Ντόρα Μπακογιάννη που είχαν τοποθετηθεί αρνητικά το 2018 σε ό,τι αφορά στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια.
«Είναι αλήθεια ότι το 2018 υπήρχαν στη ΝΔ απόψεις και σκέψεις για το κατά πόσο αυτή η επέκταση σε εκείνη τη χρονική συγκυρία θα ήταν ωφέλιμη. Εγώ, δεν είχα τοποθετηθεί επειδή αντιλαμβανόμουν την περιπλοκότητα του ζητήματος», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός λες και το 2018 δεν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λες και δεν είχε τοποθετήσει ως τομεάρχη Εξωτερικών τον Γιώργο Κουμουτσάκο.
Τι είχε πει τότε ο κ. Κουμουτσάκος;
«Με πρωτοφανή επιπολαιότητα και προχειρότητα ο κ. Κοτζιάς, έχοντας ήδη απομακρυνθεί από το ΥΠΕΞ, χώρισε τη χώρα στη μέση. Το έκανε προαναγγέλλοντας την επέκταση των χωρικών μας υδάτων μόνο στο Ιόνιο και μάλιστα με τη συγκατάθεση του κ. Τσίπρα. Έδωσε έτσι τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει στη γνωστή θέση της ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας διότι δήθεν πρόκειται για “ειδική περίπτωση”.
Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση, με φθηνούς εντυπωσιασμούς, υποσκάπτει θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής».
Δείτε το video:
Αντίστοιχη ήταν και οι τοποθετήσεις του Βασίλη Κικίλια, του Άγγελου Συρίγου, Άδωνη Γεωργιάδη και Θάνου Πλεύρη:
Άλλες δηλώσεις του Γ. Κουμουτσάκου, αυτή τη φορά στη Βουλή: «Αν υιοθετηθεί το σκεπτικό της κυβέρνησης, τότε θα γίνει πράξη μια τμηματική επέκταση των χωρικών μας υδάτων, γεγονός που δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο για τη χώρα». «Η εξωτερική πολιτική δεν είναι πεδίο για ασκήσεις εντυπωσιασμού και μάλιστα όταν η συγκυρία έχει τα χαρακτηριστικά της έντασης. Μην το κάνετε!». «Ξέρετε ότι αναφέρομαι στη σκέψη που έχετε διαρρεύσει ή έχετε κοινοποιήσει όσον αφορά ορισμένες ενέργειες που σκέφτεστε να κάνετε στο Ιόνιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων. Μην το κάνετε!» τόνιζε.
Κικίλιας: Προσχωρούμε στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας
Ο τότε τομεάρχης Άμυνας Βασίλης Κικίλιας δήλωνε στις 21 Οκτωβρίου 2018: «Στην παραλαβή – παράδοση του υπουργείου Εξωτερικών, ένας σοβαρός πολιτικός, κατά τα δικά του λεγόμενα, αποφάσισε κατά την αποχώρησή του να προαναγγείλει την αποσπασματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια και χειρισμούς στα θέματα της ΑΟΖ. Δεν γίνεται έτσι σοβαρή εξωτερική πολιτική, δημιουργώντας τετελεσμένα κατ’ αποκοπή και προσχωρώντας στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας, που μιλάει για ειδικό καθεστώς στο Αιγαίο».
Ντόρα Μπακογιάννη: Απόφαση αντίθετη με τις πάγιες θέσεις μας
Στις 28 Οκτωβρίου 2018 η Ντόρα Μπακογιάννη δηλώνει αντίθετη με την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. «Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν το ζήτημα είναι επιπόλαιος και εξαιρετικά βλαπτικός για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Μια τέτοια απόφαση απαιτεί εθνική στρατηγική και ευρύτερη πολιτική συναίνεση. Ταυτόχρονα, είναι αντίθετη με την πάγια άποψη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ότι αποσπασματικές επιμηκύνσεις της αιγιαλίτιδας ζώνης δίνουν περαιτέρω επιχειρήματα στην τουρκική πλευρά να μιλά για ιδιαιτερότητα του Αιγαίου» υποστήριζε.