Κορωνοϊός: Συναγερμός για την Αττική – Σε επιφυλακή για τη βρετανική μετάλλαξη
Μοιραστείτε το
Σταθερός ήταν για ακόμα μία ημέρα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, ωστόσο η ανησυχία παραμένει για την Αττική που βρίσκεται στο «μάτι» της πανδημίας, καταγράφοντας τα περισσότερα κρούσματα από κάθε άλλη περιφέρεια, αλλά και για τα πολλά ενεργά κρούσματα που εντοπίζονται ιδίως στο κέντρο της Αθήνας. Εν τω μεταξύ, έκδηλος είναι ο φόβος των επιστημόνων για το τρίτο κύμα και το κατά πόσο θα αντέξει το σύστημα υγείας μια περαιτέρω πίεση.
Την κατάσταση της Αττικής σχολίασε κατά την ενημέρωση της Πέμπτης και ο υπουργός Υγείας τονίζοντας ότι υπάρχει μια μικρή αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και καταγράφονται περίπου 440 κρούσματα ανά ημέρα. Η μέση ηλικία των νέων διαγνώσεων είναι τα 46 χρόνια είπε ο Βασίλης Κικίλιας ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα 2.304 ενεργά κρούσματα στην Αττική.
Τόνισε, επίσης, πως τα περισσότερα νέα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού εντοπίζονται στη Δυτική Αττική, τη Θάσο και τη Βοιωτία.
Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η τήρηση των μέτρων παραμένει μονόδρομος και είπε ότι η επιβάρυνση των ΜΕΘ έχει περιοριστεί, καθώς τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη τα περίπου μισά κρεβάτια ΜΕΘ covid είναι πλέον κενά.
Να σημειώσουμε ότι την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 509 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας και 25 θανάτους, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στις ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 293 ασθενείς. Παράλληλα η «κόκκινη» Αττική κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο 234 νέες μολύνσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 58.
Σύψας: Πολύ άσχημη τροπή αν «σκάσει» η Αθήνα
Όπως εξήγησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είμαστε σε μια σταθεροποίηση, δηλαδή δεν έχουμε αύξηση κρουσμάτων αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πάνω απο 5.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα και τα μισά είναι στην Αττική.
Σημείωσε ότι ο δείκτης θετικότητας στο κέντρο της Αθήνας είναι πάνω από 4 και ότι υπάρχει φόβος για την διασπορά ως εκ τούτου χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση και επιτήρηση. «Έχουμε συνθήκες υψηλής υγειονομικής επιφυλακής στο κέντρο της Αθήνας» πρόσθεσε, ενώ όπως επισήμανε χρειάζεται μια προσοχή από όσους κατεβαίνουν για ψώνια στην Ερμού γιατί όπου υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, υπάρχει και διασπορά.
Αν «σκάσει» η Αθήνα θα έχουμε πολύ άσχημη τροπή, τόνισε ο ίδιος και ανέφερε πως δεν έχει περάσει ακόμα ο κίνδυνος, ότι είναι εδώ ο ίος και ότι δεν αποκλείεται νέο τρίτο κύμα.
«Παρακολουθούμε στενά την πανδημία και δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη για το πότε θα ανοίξει το κάθε τι» σημείωσε. «Αυτές τις ημέρες ξέσπασε τρίτο βίαιο κύμα στην Ιαπωνία. Και η σταθερότητα είναι επικίνδυνη. Κανείς επιστήμονας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο τρίτου κύματος στην Ελλάδα. Όλες οι χώρες κλείνουν και εμείς ανοίγουμε, πρέπει να το βλέπουμε αυτό και να είμαστε αισιόδοξοι. Είμαστε μια χαρά σε σχέση με άλλες χώρες που μπαίνουν τώρα σε lockdown και αυτό είναι επίτευγμα όλων μας» δήλωσε.
«Δεν τελειώσαμε, δεν χαλαρώσαμε, πρέπει να προσέχουμε είναι το μήνυμα που θέλω να δώσω στον κόσμο. Είναι ακόμη εδώ η πανδημία, πρέπει να περιμένουμε δύο μήνες ακόμα. Αν περάσουμε και τον Μάρτιο θα μπορέσουμε να κάνουμε πράγματα με ασφάλεια. Δεν έχει περάσει ο κίνδυνος» περιέγραψε. «Εφόσον όλα είναι καλά, την επόμενη Παρασκευή θα δούμε ποιο θα είναι το επόμενο άνοιγμα. Αφήνουμε ένα περιθώριο δύο εβδομάδων μεταξύ κάθε ανοίγματος για να δούμε τα στοιχεία» συμπλήρωσε.
«Τα λύματα δείχνουν 20.000 ενεργούς φορείς στην Αττική»
Για την κατάσταση στα λύματα της Αττικής και τη διασπορά του κορωνοϊού μετά και το άνοιγμα της αγοράς μίλησε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής αναλυτικής χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.
Όπως είπε υπάρχει σταθερότητα στο ιικό φορτίο και η κατάσταση είναι ίδια σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. «Δεν υπάρχει αύξηση αλλά ούτε και μείωση», είπε και σημείωσε όμως το εξής: «Αν για κάποιο λόγο δούμε απότομη αύξηση τότε αυτό θα σημαίνει ότι θα υπάρχει μεγάλη διασπορά».
Ο κ. Θωμαΐδης είπε ακόμα ότι με βάση τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους υπάρχουν 20.000 φορείς μόνο στην Αττική!
«Το άνοιγμα της αγοράς δεν φαίνεται να έχει επιβαρύνει την κατάσταση. Θα περιμένουμε όμως να δούμε και τα στοιχεία μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να έχουμε πλήρη εικόνα», είπε ο κ. Θωμαΐδης.
«Καμπανάκι» για το τρίτο κύμα: Δεν θα αντέξει το σύστημα υγείας
O παθολόγος, Γιώργος Παππάς, μίλησε στο Open TV και αναφέρθηκε και στην διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα μας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου: «Φοβάμαι ότι η έκρηξη θα ακολουθήσει περισσότερο την χαλάρωση. Τα μέτρα δεν τηρούνται, πάμε γυρεύοντας. Δεν εφαρμόστηκαν σωστά τα lockdown. Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε τοπικά, χωρίς να επιτρέπεται η μετακίνηση ανάμεσα σε νομούς».
«Τα επιδημιολογικά δεδομένα αξιολογούνται συνεχώς, προκειμένου η έξοδος από την καραντίνα να γίνεται με τρόπο συγκροτημένο και ασφαλή» δήλωσε από την πλευρά της στο Mega η πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη.
Οι ειδικοί φοβούνται ένα τρίτο κύμα πανδημίας, το οποίο θα πλήξει ανεπανόρθωτα το ήδη γονατισμένο σύστημα υγείας. «Φοβόμαστε τρίτο κύμα για να μην πιεστεί το σύστημα υγείας γιατί δεν θα αντέξει» είπε χαρακτηριστικά.
Προβληματισμός και για τις μεταλλάξεις
«Η μετάλλαξη φαίνεται να ανταποκρίνεται στα εμβόλια», είπε από την πλευρά της, η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του “Σωτηρία”, Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας και τόνισε ότι απασχολεί πολύ τους επιστήμονες η μετάλλαξη του ιού που έχει καταγραφεί πλέον και στη χώρα μας.
Ωστόσο, επεσήμανε πως βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση, καθώς πήραμε έγκαιρα μέτρα και «είμαστε σε καλύτερη μοίρα από άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία» όπου εκτιμάται ότι το 20% των μεταδόσεων οφείλεται στην νέα μετάλλαξη.
Τέλος, η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι είναι σημαντικό να εφαρμόζονται τα μέτρα ατομικής ευθύνης όπως η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις για όσο καιρό, ακόμα, χρειαστεί.
Μάλιστα σε ερώτηση του Newpost, απάντησε πως βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, τα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις: «Τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι ότι τα εμβόλια μπορούν να καλύψουν τις μεταλλάξεις. Οι μεταλλάξεις είναι κάτι που βλέπουμε στους ιούς. Είναι τελείως διαφορετικό απ ότι είμασταν έξι μήνες πριν γιατί σήμερα έχουμε ένα εμβόλιο και για την υπόσχεση που υπάρχει από τη βιομηχανία ότι τα εμβόλια μπορούν να προσαρμοστούν σε μία νέα μετάλλαξη και μέσα σε έξι εβδομάδες να έχουμε ένα νέο εμβόλιο».
«Υπάρχει μεγάλο άγχος από την πλευρά του πληθυσμού για το πότε θα έρθει η σειρά τους. Ειδικά σε ασθενείς και θέλουμε πολύ να πουν οι ευπαθείς ομάδες παράλληλα με τον πληθυσμό και νομίζω ότι θα γίνει αυτό. Τα εμβόλια έχουν ένα χρόνο παράδοσης. Μέσα στον επόμενο 1 – 1,5 μήνα θα μπορούμε να εμβολιάσουμε μεγαλύτερο κομμάτι πληθυσμού. Καλά είναι τα πράγματα, είμαι αισιόδοξη», υποστήριξε.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.