Ως μέρα αφιερωμένη στα ζυμαρικά έχει καθιερωθεί η 25η Οκτωβρίου, με δεκάδες εστιατόρια σε όλον τον κόσμο να γιορτάζουν στην 21η επέτειο της.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών καθιερώθηκε το 1998, με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA) για να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική τους αξία. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση του πρώτου συνεδρίου της Ένωσης το 1995 στη Ρώμη.
Υλικά:
- 1 πακέτο σπαγκέτι
- 4 ώριμες ντομάτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 4 σκελίδες σκόρδου
- 5 φέτες μπέικον
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 200 ml κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
- φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα σπαγκέτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας ώστε να γίνουν al dente. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τρίβουμε τις ντομάτες και κόβουμε σε μικρά κομμάτια το μπέικον.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το μπέικον, το οποίο και αφαιρούμε κρατώντας το λάδι για τη σάλτσα μας. Στο ίδιο λάδι, λοιπόν, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ώστε να μην πικρίσει. Ρίχνουμε την ντομάτα, το αλάτι και το πιπέρι και πολύ λίγο νερό (εξαρτάται από το πόσο ζουμερές είναι οι ντομάτες). Αφήνουμε την σάλτσα να σιγοβράσει για 12 λεπτά. Ρίχνουμε το μπέικον και την αφήνουμε για άλλα 3 λεπτά.
Σουρώνουμε τα σπαγκέτι και μπορούμε, αν θέλουμε, να ρίξουμε την κρέμα γάλακτος και να τα ανακατέψουμε για καλύτερο δέσιμο της σάλτσας. Ανακατεύουμε τα σπαγκέτι με την σάλτσα και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.