Η σκληρή κριτική στην Ευρώ-τράπεζα και η πληρωμένη απάντηση της ΕΚΤ
Οι αγορές περιμένουν την επόμενη κίνηση του ισχυρού άνδρα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Μάριο Ντράγκι. Την Πέμπτη, επενδυτές από όλο τον κόσμο περιμένουν να μάθουν αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(ΕΚΤ), θα παραμείνει σε σταθερά επιτόκια ή θα προχωρήσει σε συμμάζεμα του φτηνού χρήματος.
Έμπειροι αναλυτές από όλη την Ευρώπη, προβλέπουν ότι ο Ιταλός τραπεζίτης θα προχωρήσει σε μεταβολή των επιτοκίων καταθέσεων και μάλιστα σε περισσότερο αρνητικά.
Από το -0,30% που είναι τώρα στο -0,40%. Ατό είναι καλό για την συγκράτηση του πληθωρισμού, αλλά από την άλλη, ασκεί σημαντικές πιέσεις στις τράπεζες επιβαρύνοντας τους ισολογισμούς τους. Το ελληνικό σύστημα δεν επηρεάζεται άμεσα από αυτές τις αλλαγές, καθώς βρισκόμαστε σε «τάιμ άουτ» από την ΕΚΤ, μέχρι να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση ή τουλάχιστον αυτή είναι η ελπίδα στο οικονομικό επιτελείο.
Το ελληνικό σύστημα προς το παρόν παραμένει σε περιοριστικό καθεστώς χρηματοδότησης μέσω του μηχανισμού χορήγησης έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) από την ΕΚΤ. Πάραυτα, οι εξελίξεις στην υπόλοιπη ευρωζώνη μας επηρεάζουν έμμεσα.
Παρά το ότι ο σούπερ-Μάριο, έχει κάνει τολμηρές κινήσεις τα τελευταία χρόνια και σε πολλές περιπτώσεις έχει πάει κόντρα και στους Γερμανούς της Μπούντεσμπανκ που έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην ΕΚΤ.
Όμως, ο κ. Ντράγκι συνεχίζει να δέχεται σκληρή κριτική από διάφορες πλευρές κυρίως για την πολιτική που έχει ακολουθήσει η Τράπεζα και από πολλούς κρίνεται ανεπαρκής για φέρει αλλαγή στην τροχιά της ευρωπαϊκής Οικονομίας και την επιστρέψει στην ανάπτυξη. Από την πλευρά της ΕΚΤ, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Αυτό δεν είναι η δουλειά της Τράπεζας, αυτό είναι δουλειά των κυβερνήσεων.
Η Ευρώ-τράπεζα, βάζει χρήμα στην αγορά το οποίο αργά ή γρήγορα φτάνει και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις καλύτερες εκτιμήσεις την Πέμπτη η ΕΚΤ θα μεταβάλει το επιτόκιο από -0,30% στο –0,40% με θέσπιση περιορισμού της εφαρμογής του με συγκεκριμένο όριο, ενώ παράλληλα θα αυξήσει το εύρος της χαλάρωσης στην αγορά τίτλων ή ενδεχομένως να προβεί και σε επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης σε εταιρικούς τίτλους.