Η χθεσινή, ευθέως αντιδημοκρατική, απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο αμφιβολίας: η κυβέρνηση όχι απλώς δεν ενδιαφέρεται να αποκρούσει τις κατηγορίες ότι εργαλειοποιεί την πανδημία για να «περάσει» τις αντικοινωνικές πτυχές της πολιτικής της, αλλά επιβεβαιώνει τις ως άνω κατηγορίες με τις πράξεις της.
Στοιχειώδης δημοκρατική ευαισθησία και σεβασμός των κανόνων του δημοκρατικού παιχνιδιού θα επέβαλλε να περιορίσει η κυβέρνηση τις δραστηριότητές της όσο διαρκεί ο εφιάλτης της πανδημίας. «Η κυβέρνηση εξελέγη με ένα πρόγραμμα, δεν είναι θεματική κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας», αντιτείνουν σ’ αυτό το επιχείρημα κυβερνητικά στελέχη. Ωστόσο, όσο κι αν όντως η κυβέρνηση είναι προφανώς… γενικώς καθηκόντων, οι κανόνες του δημοκρατικού παιχνιδιού επιβάλλουν τον σεβασμό των διαφορετικών απόψεων, αλλά και τις αντιδράσεις που προκύπτουν από τουυς έχοντες αυτές τις διαφορετικές απόψεις. Με άλλα λόγια, όταν η κυβέρνηση όχι απλώς δεν πάει πίσω στην πολιτική της, αλλά επιταχύνει τις δράσεις της μεσούσης της πανδημίας για θέματα που εξ ορισμού πυροδοτούν διαφωνίες, τότε είναι σαφές πως κάνει ό,τι κάνει για να εκμεταλλευθεί την πανδημία. Το παράδειγμα των πανεπιστημίων είναι τρανταχτό: η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αλλάξει πλήρως τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, πλήττοντας ακόμη και τους φετινούς υποψηφίους –που έχουν περάσει μία εφιαλτική σχολική χρονιά εξαιτίας της καραντίνας και της πανδημίας. Ταυτοχρόνως, τα πανεπιστήμια είναι κλειστά λόγω του κορωνοϊού και η κυβέρνηση σχεδιάζει να εγκαταστήσει σ’ αυτά αστυνομικούς. Και, για να είναι σίγουρη ότι δε θα ξεδιπλωθούν σφοδρότατες αντιδράσεις, δημοσιεύει και μία διαταγή απαγόρευσης κυκλοφορίας –πάντα με πρόσχημα τον κορωνοϊό- ώστε να κάνει ό,τι θέλει χωρίς αντιδράσεις. Σε απλά ελληνικά, εκμεταλλεύεται τα κλειστά πανεπιστήμια για να εγκαταστήσει αστυνομικούς χωρίς να συναντήσει «εμπόδια» στην προσπάθειά της αυτή και ταυτοχρόνως βγάζει και μία διαταγή κυκλοφορίας για να μην μπορούν μαθητές και φοιτητές να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν. Κάπως έτσι, σε μερικούς μήνες από τώρα, οι φοιτητές θα επιστρέψουν στα αμφιθέατρα και θα δουν αστυνομκούς στις εισόδους των πανεπιστημίων να τούς… ζητούν ταυτότητα, ενώ μετά οι ελληνικές οικογένειες θα διαπιστώσουν πως το 30 με 40% των παιδιών τους θα βρουν κλειστή την πόρτα της ανώτατης εκπαίδευσης.
Ωστόσο, όσο κι αν οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης βγάζουν μάτι, ο αυταρχισμός όχι μόνο έχει κοντά ποδάρια, αλλά συνήθως φέρνει και τα αντίθετα αποτελέσματα. Γιατί η πανδημία δε θα κρατήσει για πάντα, αλλά οι συνέπειες των κυβερνητικών αποφάσεων θα είναι παρούσες και όταν η κυβέρνηση δε θα μπορεί να επικαλεστεί τον κορωνοϊό ως πρόσχημα για να τους απαγορεύσει να βγουν στους δρόμους.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ