Ακραίες φωνές και ενέργειες οδηγούν σε διάλυση την Ευρώπη
Σε ένα πρωτοφανές παραλήρημα σε βάρος της χώρας μας, που μαρτυρά τις απάνθρωπες προθέσεις και τη φασιστική του νοοτροπία, προέβη ο προκλητικός πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο αναφερόμενος στο προσφυγικό πρόβλημα.
«Πλησιάζουμε στο σημείο, όπου η Ελλάδα μάλλον θα θυσιαστεί» δήλωσε ο εθνικιστής Σλοβάκος ηγέτης συμπληρώνοντας «Τσίπρα, αν δεν κάνεις ό, τι συμφωνήθηκε στην ΕΕ για την προστασία των συνόρων, στο τέλος θα υπάρχει μόνο ένα hotspot που θα λέγεται Ελλάδα».
Οι απαράδεκτες δηλώσεις του ήρθαν μόλις τρεις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα του, κατά την επίσκεψή του στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια για να συνομιλήσει με τους 25 Σλοβάκους αστυνομικούς που συμμετέχουν στους συνοριακούς ελέγχους.
Συνεχίζοντας την εκτός τόπου και χρόνου τοποθέτησή του ο κ. Φίτσο υποστήριξε πως εάν η Τουρκία και η Ελλάδα δεν καταφέρουν να σταματήσουν τις μεταναστευτικές ροές, τότε οι ροές αυτές θα πρέπει να αναχαιτιστούν σε μια άλλη γραμμή, για παράδειγμα στην ΠΓΔΜ.
Τα όσα απίστευτα ξεστόμισε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός δεδομένα εξυπηρετούν τα προεκλογικά παιχνίδια και τα μικροπολιτικά του συμφέροντα, παράλληλα, όμως, απηχούν τις επικίνδυνες φωνές εντός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος που απειλείται με οριστική διάλυση.
Εξάλλου, σε ακραίες θέσεις και «αντιευρωπαικές» ενέργειες, που στοχεύουν στην περιθωριοποίηση της Ελλάδας, επιδίδονται συνεχώς το τελευταίο διάστημα διάφορες κατ’ επίφαση δημοκρατικές χώρες όπως η Αυστρία, τα Σκόπια, η Σλοβενία και η Κροατία.
Πρόκειται για κράτη που αποποιούνται το μερίδιο της ευθύνης και το βάρος που τους αναλογεί σε αυτήν την πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση και κλείνουν τα σύνορά τους, αρνούμενοι να προσφέρουν βοήθεια σε κατατρεγμένους πρόσφυγες.
Είναι οι ίδιες χώρες που ονειρεύονται μια Ευρώπη στην οποία η Ελλάδα θα μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών» προκειμένου να μην «μολυνθεί» η κατά τα άλλα άσπιλη και «καθαρή» Ευρώπη τους.
Μόνο που είναι καιρός να ξυπνήσουν και να καταλάβουν όλοι αυτοί ότι το προσφυγικό και το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας. Ούτε το δημιούργησε, ούτε θα το επωμιστεί εξ ολοκλήρου η χώρα μας, που ούτως ή άλλως έχει επιδείξει συγκλονιστική ανθρωπιά και αλληλεγγύη.
Αν συνεχιστούν αυτές οι τακτικές και αν δεν βρεθεί λύση την ερχόμενη Δευτέρα στη Σύνοδο Ε.Ε – Τουρκίας τότε η Ευρώπη θα καταρρεύσει. Σε αυτό το απευκταίο αλλά άκρως υπαρκτό σενάριο οι Αυστρίες, οι Σλοβακίες και οι λοιπές φασίζουσες – ρατσιστικές δυνάμεις θα υποστούν πολύ πιο οδυνηρές συνέπειες από εμάς, καθώς θα πέσουν στο λάκκο της απομόνωσης που οι ίδιοι έσκαψαν.
Εμπαιγμός Σκοπίων
Την ώρα που τα Σκόπια σηκώνουν φράκτες και κλείνουν τα σύνορά τους, ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ υποστηρίζει πως η ΠΓΔΜ και δεν έχει το παραμικρό συμφέρον να επωμισθεί μόνη της η Ελλάδα όλο το βάρος.
Ο Σκοπιανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από τον οποίον ζήτησε για τα μάτια του κόσμου λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Ζητούμε και αναμένουμε μια λύση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν έχουμε το παραμικρό συμφέρον να επωμισθεί μόνη της η Ελλάδα όλο το βάρος. Ταυτόχρονα δεν θα επιτρέψουμε να υλοποιηθούν μονομερείς λύσεις οι οποίες μπορεί να αποβούν εις βάρος μας» είπε ο κ. Ιβάνοφ, ξεχνώντας πως η ίδια η χώρα του έχει προχωρήσει πρώτη σε μονομερείς ενέργειες.
Μάλιστα, δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με την Ελλάδα για την υπέρβαση των προκλήσεων από την μεταναστευτική κρίση, αλλά διεμήνυσε πως δεν θα επιτρέψει την κατασκευή προσφυγικών καταυλισμών στο έδαφος της.
Γ. Μουζάλας: «Η Ειδομένη δεν θα ανοίξει»
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αμέσως μετά την συνάντησή του με εκπροσώπους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ).
«Μην πανικοβάλλεστε. Το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο. Πρόκειται για ένα έκτακτο γεγονός και θέλει τον χρόνο του μέχρι την τελική διευθέτηση» τόνισε ο κ. Μουζάλας, διαβεβαιώνοντας οτι σύντομα θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τους πρόσφυγες.
Αργότερα, στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ (Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος) ο αρμόδιος υπουργός εκτίμησε πως τα σύνορα στην Ειδομένη θα μείνουν κλειστά για αρκετό καιρό, παραδεχόμενος ότι η Ελλάδα, από χώρα τράνζιτ, μετατρέπεται προσωρινά σε χώρα παραμονής μέχρι να ενεργοποιηθεί δυναμικά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης. Πρόσθεσε ότι έως 70.000 πρόσφυγες αναμένεται να παραμείνουν έως και τρία χρόνια στη χώρα.
Όπως επισήμανε ο υπουργός, σε πρώτο χρόνο όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα μεταβούν σε προσωρινές δομές που ήδη δημιουργούνται και σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστεί σε ποιους χώρους θα μεταβούν αυτοί που θα παραμείνουν περισσότερο στη χώρα για μετεγκατάσταση στην Ευρώπη, όπως ορίζεται από την Ε.Ε., και σε ποιους κλειστούς χώρους θα μεταβούν όσοι επαναπροωθηθούν.
Σχολιάζοντας την απόφαση χωρών να κλείσουν τα σύνορά τους ο κ. Μουζάλας είπε ότι επιμένουν «παρά την πίεση που δέχθηκαν από Ε.Ε., Γιούνκερ, Σουλτς, Πάπα, ΟΗΕ και κάθε σημαντικό πρόσωπο».
Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι εκδήλωσαν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αλλά εξέφρασαν στον κ. Μουζάλα τα παράπονά τους αναφορικά με τον κυβερνητικό σχεδιασμό μέχρι τώρα.
Μέρκελ: «Να μην αφεθεί μόνη η Ελλάδα»
Σε νέες δηλώσεις στήριξης της χώρας μας για το προσφυγικό προέβη η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
«Η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να αφεθεί μόνη με το πρόβλημα» ανέφερε στην εφημερίδα της Σαξονίας-Άνχαλτ Volksstimme και στάθηκε στην ανάγκη να εξευρεθούν κοινές ευρωπαϊκές λύσεις οι οποίες δεν επιβαρύνουν ένα συγκεκριμένο κράτος-μέλος.
Υπογράμμισε ακόμη ότι όποιος κλείνει τα εθνικά σύνορα δεν επιτυγχάνει τίποτα, αντιθέτως, θέτει σε κίνδυνο την οικονομία.
Βοήθεια 700 εκατ. από την Κομισιόν
Τη διάθεση 700 εκατ. ευρώ, κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες του λεγόμενου «Βαλκανικού Διαδρόμου» πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης που επιφέρει το προσφυγικό.
Σύμφωνα με την πρόταση, φέτος θα δοθούν 300 εκατ. ευρώ, και τα επόμενα δύο χρόνια αλλά 400 εκατ. ευρώ.
Τα χρήματα θα διατεθούν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται επιτόπου για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη στέγαση, τη σίτιση και την παροχή νερού στους καταυλισμούς προσφύγων αλλά και στην κατασκευή και λειτουργία των άλλων υποδομών, όπως τα κέντρα καταγραφής, και οι πόροι μετεγκατάστασης και επανεισδοχής.
Ο αρμόδιος επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια Χρήστος Στυλιανίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη βοήθεια, ενώ ερωτηθείς ποιο θα είναι το ποσό που θα λάβει η χώρα μας απέφυγε να το προσδιορίσει. Σύμφωνα με την κυβέρνηση η βοήθεια προς την χώρα μας μπορεί να αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ.
Οργή Μαξίμου για ψευδή δημοσιεύματα
Αναφορικά με την βοήθεια της Κομισιόν προς τη χώρα μας, κάποια μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν με ψευδή δημοσιεύματα ότι οι ελληνικές αρχές ήταν οι μόνες που παρακάμφθηκαν από την έκτακτη χρηματοδότηση.
Έντονη ήταν η αντίδραση του Μαξίμου που εξαπέλυσε επίθεσε κατά όσων «παραποιούν και αποκρύπτουν το περιεχόμενο επίσημων εγγράφων της Κομισιόν, μιλώντας για δήθεν παράκαμψη (μόνο!) των ελληνικών αρχών στην παροχή έκτακτης χρηματοδότησης».
Όπως υποστήριζαν κυβερνητικοί κύκλοι «ευτυχώς για τη χώρα» θα διαψευστούν για άλλη μία φορά.
«Αυτοί που προσπάθησαν να δημιουργήσουν εκ του μη όντος ζήτημα εξόδου της χώρας από την Ζώνη Σένγκεν, αυτοί που κινδύνευσαν με αποκλεισμό από τις ενημερώσεις του ΔΝΤ για παραποίηση δηλώσεων της διευθύντριάς του, αυτοί, σήμερα, παραποιούν και αποκρύπτουν το περιεχόμενο επίσημων εγγράφων της Κομισιόν» ανέφεραν.
Επίσης, έκαναν λόγο για συνειδητή αμαύρωση της εικόνας της χώρας «προκειμένου να ικανοποιήσουν το πολιτικό τους μένος κατά της κυβέρνησης», σχολιάζοντας με δηκτικό τρόπο ότι πρόκειται για την «αφρόκρεμα της ελληνικής “ενημέρωσης”».
Επαναπροώθηση στην Τουρκία
Την ίδια ώρα συνεχίζεται η επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία. Όπως επιβεβαίωσε η Κομισιόν τα δύο τελευταία 24ωρα παραδόθηκαν από την Ελλάδα στις τουρκικές αρχές 308 μετανάστες, κυρίως από το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία.
Εξάλλου, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να υπογράψει με 14 χώρες συμφωνία επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών, ώστε να επιβραδυνθεί η ροή των αναχωρήσεων από τις ακτές της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών αναφέρθηκε ο επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όσοι έχουν δικαίωμα προστασίας θα την έχουν, αλλά παράλληλα πρέπει να γίνει σαφές ότι όσοι δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην ΕΕ θα επιστρέφουν άμεσα» σημείωσε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει την Άγκυρα να περιορίσει δραστικά τις ροές μεταναστών και προσφύγων προς την Ελλάδα σε λιγότερα από 1.000 άτομα την ημέρα, με αντάλλαγμα την απευθείας μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία στην Ε.Ε..
Αυτοψία Καμμένου στα hot spot
Τους χώρους προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων στη Νέα Καβάλα Κιλκίς και στο Χέρσο Κιλκίς επισκέφθηκε χθες ο Πάνος Καμμένος. Νωρίτερα επιθεώρησε το Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης, ενώ αργότερα επισκέφθηκε τη Θάσο, όπου είχε συνάντηση με τη δημοτική αρχή.