Skip to content
Παρασκευή, 25 Απριλίου 2025

Ερμαιο του Πούτιν η διαλυμένη Ευρώπη

ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

 Κερδισμένοι και οι Αμερικανοί που ανέστησαν το πεθαμένο ΝΑΤΟ και με το ψυχροπολεμικό κλίμα καλύπτουν τα τεράστια οικονομικά τους προβλήματα

ΤΑ γεωπολιτικά παιχνίδια της Ρωσίας και της Αμερικής συνθλίβουν οικονομικά τη διαλυμένη Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι συνέπειες από τον τετραπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου στη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης είναι καταστροφικές για τις χώρες της Ευρώπης. Οι επιχειρήσεις γονατίζουν στην κυριολεξία, γιατί δεν μπορούν να αντέξουν το ενεργειακό κόστος. Ειδικά ο βιομηχανικός κλάδος εκπέμπει σήμα κινδύνου ενώ κινδυνεύουν με χρεοκοπία οι περισσότερες μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις. Η στρατηγική της έντασης που ακολουθεί ο Πούτιν, η οποία βολεύει και τους Αμερικανούς, ανεβοκατεβάζει τα χρηματιστήρια προκαλώντας βραχυκύκλωμα σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Η ρωσική GAZPROM θησαύρισε στην κυριολεξία από τον τετραπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους Αμερικανούς, οι οποίοι εξάγουν υγροποιημένο αέριο σε τιμές εξωφρενικές. Η διαρκής ένταση στην Ουκρανία, που εξακολουθεί να πολιορκείται από ρωσικά στρατεύματα, κατάφερε να αναστήσει το πεθαμένο ΝΑΤΟ, όπως το είχε χαρακτηρίσει ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Εδωσε επίσης την ευκαιρία στον Τζο Μπάιντεν να αλλάξει την ατζέντα και να ξεφύγει πρόσκαιρα από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία. Η εκτίναξη του πληθωρισμού και τα επιτόκια ξεχάστηκαν από το ψυχροπολεμικό κλίμα που διαμόρφωσε ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο. Για τις ανάγκες του γεωπολιτικού πόκερ ανάμεσα σε Ρωσία και Αμερική που συνθλίβει την Ευρώπη κινητοποιήθηκαν όλοι οι μηχανισμοί των υπερδυνάμεων. Ακόμη και η CIA επιστρατεύτηκε, αποκαλύπτοντας ημερομηνίες εισβολής των Ρώσων, με αποτέλεσμα να την κοπανίσουν όλοι οι Ουκρανοί ολιγάρχες μαζί με καταθέσεις δισεκατομμυρίων. Ενώ η Ευρώπη σέρνεται σε αναστημένο παιχνίδι χωρίς στρατηγική, ο Πούτιν το έχει ρίξει στην πλάκα διασύροντας αυτούς που προεξοφλούσαν την εισβολή.

Από τη μία συγκεντρώνει στρατεύματα, από την άλλη αποσύρει κάποιες δυνάμεις, με αποτέλεσμα να έχει βραχυκυκλώσει ολόκληρη η Ευρώπη και να διασύρει την Αμερική. Το γεωπολιτικό παιχνίδι με την Ουκρανία ανέδειξε την επικίνδυνη ανεπάρκεια των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι Βρυξέλες απέδειξαν ότι δεν διαθέτουν στρατηγική, ούτε καν τακτική, και είναι εντελώς ανίκανες να διαχειριστούν τέτοιου είδους κρίσεις. Ο Μακρόν για μία ακόμη φορά ενήργησε ιδιοτελώς και πήγε στην Μόσχα για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Γαλλίας. Το ίδιο έκανε και ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς.

Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, είναι έρμαια του Πούτιν. Σε περίπτωση κατά την οποία η Μόσχα και η Ουάσινγκτον συνεχίσουν το παιχνίδι της ψυχροπολεμικής έντασης, τότε οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών κινδυνεύουν με κατάρρευση. Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν από απόσταση το παιχνίδι των υπερδυνάμεων και βεβαίως πληρώνουν το τεράστιο κόστος της ψυχροπολεμικής έντασης.

Υποχώρηση της έντασης, κέρδη στα χρηματιστήρια

Πλήρη αντιστροφή του κλίµατος προκάλεσε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές η είδηση ότι η Ρωσία απέσυρε στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία, με τους επενδυτές να επιστρέφουν δυναμικά στις μετοχές και να εγκαταλείπουν τα ασφαλή καταφύγια στα οποία είχαν στραφεί στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση. Ετσι, οι ευρωπαϊκές μετοχές αναπλήρωσαν μέρος των απωλειών των προηγούμενων συνεδριάσεων και ειδικότερα της Δευτέρας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 1,4% μετά τις τρεις συναπτές συνεδριάσεις υποχώρησης με αποκορύφωμα εκείνη της Δευτέρας, οπότε είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδά του από τις 24 Ιανουαρίου. Ο επίσης πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 50 έκλεισε με κέρδη 1,95%, όπως και οι σημαντικότερες ευρωπαϊκές αγορές: ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 1,03%, ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με κέρδη 1,98% και ο CAC 40 του Παρισιού με κέρδη 1,86%.

Μιλώντας στο Reuters, ο Ντάνι Χιούζον, αναλυτής της Aj Bell, τόνισε πως «η άνοδος των μετοχών αντανακλά την υποχώρηση της έντασης στα σύνορα της Ουκρανίας», ενώ την ίδια στιγμή η υποχώρηση του χρυσού και των κρατικών ομολόγων προδίδει την αισιοδοξία των επενδυτών, που επιδεικνύουν εκ νέου διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Στον αντίθετη κατεύθυνση από τις μετοχές κινήθηκε ο χρυσός, ο οποίος είχε σημειώσει άνοδο τις προηγούμενες ημέρες αλλά χθες υποχώρησε κατά 1,11% και το βράδυ κυμαινόταν στα 1.850 δολάρια η ουγγιά.

Παράλληλα, το πετρέλαιο αντέστρεψε την ανοδική πορεία των τελευταίων ημερών καθώς η πρώτη αποκλιμάκωση της κρίσης περιόρισε την ανησυχία για ενδεχόμενη έλλειψη των ρωσικών υδρογονανθράκων από την παγκόσμια αγορά. Ανακόπτοντας έτσι την πορεία προς το επίπεδο συναγερμού των 100 δολαρίων το βαρέλι, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 3,54%, το αργό Δυτικού Τέξας που κυμαινόταν αργά το βράδυ στα 92,08 δολάρια το βαρέλι και το Brent υποχώρησε κατά 3,25% στα 93,34 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» παραμένουν, πάντως, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών αφού η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται παγκοσμίως. Υποχώρησαν, άλλωστε, χθες τα ασφαλή καταφύγια των κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις των δεκαετών του αμερικανικού δημοσίου να σημειώνουν άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης, στο 2,03%.

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή