Την αναστολή έκτισης της ποινής για το σύνολο των καταδικασθέντων (πλην του Ρουπακιά και όσων καταδικάστηκαν για πλημμελήματα) πρότεινε η εισαγγελέας.
- Να οδηγηθεί στη φυλακή μόνο ο Γιώργος Ρουπακιάς πρότεινε η εισαγγελέας.
- Για την αναστολή των υπόλοιπων επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι είναι γνωστή η διαμονή τους, τήρησαν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί, οι περισσότεροι είχαν λευκό ποινικό μητρώο και άλλα.
- Το δικαστήριο διέκοψε για μισή ώρα και η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.
11:08 Ποιοι κατηγορούμενοι είναι παρόντες

- Αν. Μιχάλαρος, Ι. Αγγος (συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)
- Χρ. Χατζηδάκης (πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)
- Β. Σιατούνης, Αθ. Στράτος. Ν. Παπαβασιλείου (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)
10:51 Οι προτάσεις της εισαγγελέως μέχρι στιγμής
Στις 18.12.2019 η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής το 2012 και χαρακτήρισε μεμονωμένα περιστατικά τις δεκάδες υποθέσεις που εξετάστηκαν. Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα πρότεινε την ενοχή μόνο του Ρουπακιά και την αθώωση του τάγματος Εφόδου της Νίκαιας. Πρότεινε, επίσης, τη μετατροπή της κατηγορίας σε ευμενέστερη τόσο για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες (πρόκληση βαριάς σκοπούμενης βλάβης από κοινού αντί για απόπειρα ανθρωποκτονίας) όσο και για την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ (πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης αντί για απόπειρα ανθρωποκτονίας)
Διαβάστε επίσης:
Μετά την καταδικαστική απόφαση η Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής «από τη στιγμή που το δικαστήριό σας δέχτηκε ότι έχουν κριθεί ένοχοι για πράξεις ανθρωποκτονίας και για εγκλήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα». Πρότεινε επίσης να αναγνωριστεί η ελαφρυντική περίσταση της μη τέλεσης αξιόποινων πράξεων σε όσους καταδικάστηκαν για ένταξη (και όχι για διεύθυνση) σε εγκληματική οργάνωση και δεν συνδέονται με συγκεκριμένη κακουργηματική πράξη (Ελένη Ζαρούλια, Νίκος Μίχος, Στάθης Μπούκουρας, Μιχάλης Αρβανίτης, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Αντώνης Γρέγος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νίκος Κούζηλος και Δημήτρης Κουκούτσης). Το συγκεκριμένο ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε σε κανέναν κατηγορούμενο.
Στην επόμενη συνεδρίαση απολογήθηκε στους συνηγόρους υπεράσπισης λέγοντας: «Δέχτηκα σφοδρή επίθεση από συνηγόρους της υπεράσπισης για την απόρριψη των ελαφρυντικών παρότι είχα προτείνει απαλλακτική πρόταση. Άφησαν αιχμές για λιγοψυχία και αλλαγή πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές θέλω να πω ότι παραμένω πιστή στην πρότασή μου, στην οποία προέβην κατά συνείδηση και σύμφωνα με τον γνώμονα του Δικαίου, και θέλω να τονίσω ότι ο εισαγγελέας οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να τη σέβεται χωρίς το προσωπικό στοιχείο».
Στις 13.10.2020 πρότεινε κάθειρξη 13 ετών για διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης, προκαλώντας νέες αντιδράσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης. «Δηλαδή ποια ποινή θα πρότεινε η κυρία εισαγγελέας αν δεν πίστευε ότι ήταν αθώοι;», αναρωτήθηκε ο συνήγορος του Ηλία Κασιδιάρη, ενώ ο συνήγορος του Νίκο Μιχαλολιάκου δήλωσε: «Η κυρία εισαγγελέας ήτο, σε εισαγωγικά, γενναιόδωρη με τον Νίκο Μιχαλολιάκο και την οικογένειά του γιατί ήταν αναντίστοιχη με τη λογική, τη δικαστηριακή πρακτική, να πιστεύει ότι ένας άνθρωπος είναι αθώος και παρά ταύτα να προτείνει την οροφή της ποινής. Ή η κυρία εισαγγελέας δεν εμμένει πλέον στη γνώμη της περί αθωότητας των χρυσαυγιτών ή επικράτησαν στη συνείδησή της οι κραυγές».
10:44 Κάθε φορά που ο Μιχαλολιάκος αισθανόταν τον κλοιό των διωκτικών αρχών και της Δικαιοσύνης, απλώς «έκλεινε» προσωρινά το μαγαζί.
10:40 Τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής έκαναν ότι δεν καταλάβαιναν πού οδηγούσε αυτή η μακρόχρονη ακροαματική διαδικασία.
10:38 Ποιοι δεν ζήτησαν αναστολή
Δύο είναι οι καταδικασθέντες που δεν ζήτησαν να ανασταλεί η ποινή τους: ο Γιώργος Ρουπακιάς και ο Γιάννης Λαγός.
«Αν και το δικαιούται, δεν θα το αιτηθεί», είπε ο συνήγορος του Γ. Ρουπακιά, που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη συν δεκατέσσερα χρόνια για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Ο συνήγορος του Γ. Λαγού μετέφερε στο δικαστήριο την εξής δήλωση του εντολέα του: «Το δικαστήριο ενήργησε μεροληπτικά εις βάρος μου, με καταδίκασε βάσει εντολών, θα προσφύγω στα ευρωπαϊκά δικαστήρια προκειμένου να αποδείξω το τι έλαβε χώρα. Πεντέμισι χρόνια όφειλε η Δικαιοσύνη να αντιληφθεί όσα αντιλήφθηκαν εισαγγελείς και δικαστές και ενώ όφειλε να είναι τυφλή, αποδείχθηκε ότι ενεργούσε κατόπιν εντολών».
10:34 Ο λόγος στην εισαγγελέα
Με το κρίσιμο ζήτημα της αναστολής έκτισης των ποινών συνεχίζεται η σημερινή 463η συνεδρίαση του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.
Μετά την ολοκλήρωση των αιτημάτων των 57 καταδικασθέnτων χρυσαυγιτών, τον λόγο θα έχει η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου που θα προτείνει ποιοι κατηγορούμενοι δεν θα φυλακιστούν μέχρι να κριθεί η υπόθεσή τους και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
