Έχασαν το 1,8% των εξαγωγών τους οι Γερμανοί μέσα σε ένα μήνα! Ένα ξαφνικό χτύπημα για την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, που βασίζεται στο μεγάλο εμπορικό της πλεόνασμα, το οποίο αποδεικνύει πως όπως και οι υπόλοιποι, οι Γερμανοί δεν είναι στο απυρόβλητο, από τις επιπτώσεις των επιλογών τους, σχετικά με την λιτότητα που επιβάλουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες! Ειδικά μέσα στα όρια της ευρωζώνης, το Βερολίνο, έχει ασκήσει μεγάλες πιέσεις για την επιβολή σκληρής λιτότητας, που κόβει την καταναλωτική δαπάνη και μειώνει τις εισαγωγές. Με την Γερμανία να είναι από τους βασικούς παραγωγούς-εξαγωγούς εντός του Ευρωπαϊκού χώρου, τώρα νιώθουν τα αποτελέσματα των πολιτικών τους.
Συγκεκριμένα, τον Μάιο οι γερμανικές εξαγωγές σημείωσαν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση τους το τελευταίο 9μηνο, της τάξης του 1,8%, ενώ χρειάστηκε να εισάγουν περισσότερα από ότι συνήθως! Τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία, δείχνουν την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, να χάνει την αφύσικη δυναμική της. Τα επίσημα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, δείχνουν τη μεγαλύτερη μηναία πτώση από τον Αύγουστο του 2015, που έρχεται να διαψεύσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 0,25%.
Όμως στο μεγάλο γερμανικό «κάζο» με τις εξαγωγές, πρέπει να προστεθεί και η παράλληλη αύξηση των εισαγωγών, που αποτελεί δείγμα πως η γερμανική Οικονομία δεν είναι τόσο αυτάρκης όσο θα ήθελε να πιστεύουμε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,1% τον Μάιο, στέλνοντας στον κάδο απορριμμάτων τις αναλύσεις της αγοράς που περίμενε ενίσχυση της τάξης του 0,4%.
Οι Γερμανοί στηρίζουν τη δύναμη της Οικονομίας τους στην μεγάλη παραγωγή και τις εξαγωγές, ενώ παράλληλα χρειάζονται σχετικά μειωμένες εισαγωγές. Τώρα η μείωση των εξαγωγών, «κούρεψε» σημαντικά το εμπορικό τους πλεόνασμα, στα 22,2 δις ευρώ, από 24,1 δις ευρώ τον Απρίλιο. Ενώ οι αναλυτές του Reuters, περίμεναν καλύτερα νούμερα από την Γερμανική Οικονομία τώρα, συνάδελφοί τους, τονίζουν πως είναι λογικό, όταν συρρικνώνεις και αποδυναμώνεις τις οικονομίες – πελάτες σου, να περιμένεις πως θα αγοράσουν λιγότερα στο μέλλον.