Οι παιδίατροι της χώρας έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής λόγω της έξαρσης των περιστατικών σοβαρής λοίμωξης. Την ίδια στιγμή που είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του 7χρονου, ο ξάδερφός του νοσηλεύεται με συμπτώματα στρεπτόκοκκου.
Παιδίατροι αναλύουν τι ακριβώς συμβαίνει με τον στρεπτόκοκκο, δίνοντας οδηγίες στους γονείς. Όπως αναφέρουν, πρόκειται για ένα κοινό μικρόβιο, συχνά ακίνδυνο όμως κάποια παιδιά παρουσιάζουν ραγδαία επιδείνωση στην υγεία τους.
Στρεπτόκοκκος: Εκδηλώνεται σαν φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα
«Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α είναι από τα πιο συχνά μικρόβια που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Στα περισσότερα παιδιά εκδηλώνεται σαν μια φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, μια ήπια λοίμωξη. Και στο παρελθόν όμως υπήρχαν περιστατικά σοβαρής λοίμωξης από αυτόν τον στρεπτόκοκκο, απλώς δεν τα επιτηρούσαμε. Ήταν ελάχιστα, όμως πάντα υπήρχαν θάνατοι από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο» είπε στο MEGA ο Θεοκλής Ζαούτης.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, οι υγειονομικοί μηχανισμοί της ΕΕ παρατήρησαν ότι «σε διάφορα κράτη αυξήθηκαν τα σοβαρά κρούσματα στρεπτόκοκκου. Γι’ αυτό βγήκε ένα alert ώστε να καταγράφονται αυτά τα κρούσματα».
Ερωτηθείς για τα συμπτώματα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε: «Ο στρεπτόκοκκος μπορεί να παρουσιαστεί με ήπια συμπτώματα και να έχουμε ταχύτατη επιδείνωση. Το strep test είναι για διάγνωση της φαρυγγίτιδας. Αν δεν έχει φαρυγγίτιδα, συνήθως οι παιδίατροι δεν κάνουν το strep test στον λαιμό, γιατί δεν υπάρχει σύμπτωμα».
Εάν το παιδί έχει πυρετό και συμπτώματα, προσέθεσε, «έστω και ήπια, να μιλήσουν οι γονείς άμεσα με τον παιδίατρο. Να δει ο παιδίατρος το παιδί και να γίνει εκτίμηση. Αν γίνει διάγνωση του στρεπτόκοκκου, υπάρχει αντιβίωση και το μικρόβιο δεν έχει αλλάξει, δεν έχει γίνει πιο ανθεκτικό στην αντιβίωση. Το έχουμε ψάξει, δεν έχει αλλάξει το μικρόβιο, δεν είναι κάποιο νέο μικρόβιο και ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά».
Τα συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Ένωσης Παιδιάτρων Αττικής, Άννα Παρδάλη, «ξέρουμε ότι μια ακραία έκφραση της νόσου μπορεί να είναι σηπτική κατάσταση, ώστε να κινδυνεύσει να χάσει τη ζωή του ένα παιδί».
Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κα Παρδάλη ανέφερε πως ο στρεπτόκοκκος «μπορεί να κάνει όλων των ειδών τα συμπτώματα και να μιμηθεί και τη γαστρεντερίτιδα. Όμως, μπορεί να έχει προηγηθεί μια άλλη ίωση που να έριξε το ανοσοποιητικό. Το παιδί νοσηλεύτηκε και ήταν ήδη σε καλή κατάσταση. Επιδεινώθηκε κάτω από τα μάτια των γιατρών».
Όσο για τα συμπτώματα που πρέπει να αποτελέσουν ένα «καμπανάκι» για τους γονείς, η παιδίατρος απάντησε: «Τα κλασικά συμπτώματα έχουν να κάνουν με αμυγδαλίτιδα και με εξάνθημα στο δέρμα, την οστρακιά. Οι πολύ σοβαρές μορφές μπορεί να έχουν ξεκινήσει από αμυγδαλίτιδα ή οστρακιά, όμως έχουν μια πολύ γενικευμένη εικόνα και αυτό πρέπει να κρατήσουν οι γονείς. Συμπτώματα όπως εμετοί, υψηλός πυρετός, κακό χρώμα, ένα παιδί που δεν τρώει, είναι νωθρό, όλα αυτά είναι σημάδια ότι το παιδί δεν είναι καλά. Και αυτό αφορά οποιαδήποτε σοβαρή μορφή μικροβιακής λοίμωξης, όχι μόνο τον στρεπτόκοκκο».
Ο υψηλός πυρετός είναι ένα από τα συμπτώματα, αλλά «από μόνος του δεν λέει κάτι», σημείωσε η παιδίατρος.
«Υπάρχουν ιώσεις όπως τώρα που αντιμετωπίζουμε ιογενείς αμυγδαλίτιδες με πόνο στον λαιμό… Πάνε οι γονείς και κάνει μόνος του strep test και καλλιέργεια φαρυγγικού. Καλά κάνουν όμως δεν πρέπει να υπάρξει πανικός. Αν οι γονείς ενημερώνουν και προσφεύγουν γρήγορα σε οργανωμένες δομές υγείας τότε τα πράγματα πάνε καλά», σημείωσε.
Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μίλησε στην ΕΡΤ για τον στρεπτόκοκκο και επέστησε την προσοχή των γονέων για συγκεκριμένα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νόσησης.
«Αυτό που έχει σημασία είναι τα πρώτα εικοσιτετράωρα να δούμε τα συμπτώματα και να εκτιμηθούν στο παιδί. Δηλαδή, όταν ένα παιδάκι έχει πολύ υψηλό πυρετό που επιμένει, έχει δυνατό πονόλαιμο και σας λέει αμέσως “δεν μπορώ να καταπιώ” και αρχίζει να λέει ότι πονάνε οι μυς του, να ξέρετε ότι θα πρέπει να έχετε άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο και το παιδί θα πρέπει να ξεκινήσει να κάνει τις εξετάσεις και να ξεκινήσει αγωγή» τόνισε η κα Παγώνη.
«Μεταδίδεται με τα σταγονίδια. Μεταδίδεται με τις επιφάνειες. Δηλαδή αν κάποιος έχει ένα τραύμα και έρθει σε επαφή με το περιστατικό, λογικό είναι να μεταδοθεί. Δεν μεταδίδεται τόσο γρήγορα όπως μεταδίδονται άλλα βακτήρια. Τι πρέπει να κάνουμε; Μπορούμε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής. Θα λέμε στα παιδάκια πως θα πλένουν τα χέρια τους στο σχολείο, στο σπίτι. Απλά πράγματα τα οποία πολλές φορές ξεχνάμε αλλά είναι αναγκαία, είναι απαραίτητα» σημείωσε.
«Αυτό που έχει σημασία είναι να πούμε το εξής: Γρήγορα αυτό το βακτήριο μπορεί να σου κάνει επιπλοκές στα όργανα και ιδιαίτερα σε νεφρούς και καρδιά και να κάνει και σηψαιμία», σημείωσε.