Μοιραστείτε το
Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews
• Ανησυχία από την αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων
• Διευρύνεται η ισχύς των πιστοποιητικών
Καμία άρση μέτρων δεν θα γίνει τουλάχιστον μέχρι την Πρωτομαγιά σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, κάτι που σημαίνει πως θα κάνουμε Πάσχα με τους περιορισμούς που ισχύουν και σήμερα, δηλαδή με πιστοποιητικά και μάσκες όπου είναι αναγκαία.
Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, και κυρίως η έξαρση της Όμικρον 2 οδήγησαν τους ειδικούς να πουν «όχι» στα σχέδια της κυβέρνησης για περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών.
«Έχουμε περιδίνηση της Όμικρον 2 και ορισμένες περιοχές είναι σε πλήρη έξαρση, για παράδειγμα η Κρήτη προπορεύεται με 80%. Είναι μία παραλλαγή που δεν καταλαβαίνει από εμβόλια, ή από προηγούμενες νοσήσεις, ωστόσο χωρίς να επιβαρύνει τους ήδη νοσήσαντες» λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
Τα ύποπτα συμπτώματα
Η μετάλλαξη Όμικρον 2 προσβάλει το ανώτερο αναπνευστικό και γι’ αυτόν τον λόγο οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με μπούκωμα και πονόλαιμο που διαρκεί για λίγες μέρες. Στα παιδιά μπορεί να εκδηλωθεί και πόνος στο στομάχι. Τα συμπτώματα για τους εμβολιασμένους είναι πολύ πιο ήπια. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο βήχας, η καταρροή και η κόπωση. Συνολικά, όμως, μπορούν να εμφανιστούν και πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, πυρετός, φτάρνισμα και ναυτία.
Αυξάνονται νοσηλείες και θάνατοι
Η αύξηση των νοσηλευόμενων λόγω κορωνοϊού έχει φτάσει το 40% μέσα στις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Μάλιστα, υπήρξαν μέρες την εβδομάδα που μας πέρασε που εισήχθησαν στα νοσοκομεία πάνω από 450 ασθενείς μέσα σε ένα 24ωρο.
Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι στην Ελλάδα, «την τελευταία εβδομάδα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε περίπου 5%…»
Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νοσούν αυτή τη στιγμή ανέρχεται στις 176.000. Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο συγκεκριμένος αριθμός ανερχόταν στις 130.000 κρούσματα, παρουσιάζοντας δηλαδή αύξηση κατά 35% στο μεσοδιάστημα αυτό.
Μέσα στον Μάρτιο έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1,4 εκατομμύρια μολύνσεις και οι ειδικοί τονίζουν πως αυτός ο αριθμός στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερος αφού αφενός υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και αφετέρου κάποιοι που βγαίνουν θετικοί με self test, δεν το δηλώνουν στη σχετική πλατφόρμα.
Ξεπεράσαμε Ιταλία και Βέλγιο σε θανάτους ανά εκατομμύριο
Θλιβερό ρεκόρ αποτελεί η κατάληψη της 11ης θέσης στον πίνακα του Wordlometers των χωρών της Ευρώπης με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Η Ελλάδα δυστυχώς ξεπέρασε σε θανάτους ανά εκατομμύριο την Ιταλία, η οποία είχε χτυπηθεί βάναυσα στο πρώτο κύμα της πανδημίας.
Επιπλέον, η χώρα μας άφησε πίσω στην κατάταξη και το Βέλγιο. Υπενθυμίζεται ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης στα τηλεπαράθυρα πριν λίγους μήνες πανηγύριζε επειδή η Ελλάδα τα πήγαινε καλύτερα από τη συγκεκριμένη χώρα…
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας καταγράφει 2.638 θανάτους ασθενών ανά εκατομμύριο, έναντι 2.633 της Ιταλίας και 2.628 του Βελγίου.
4η δόση εμβολίου το φθινόπωρο
Στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου ερωτηθείσα για την πιθανότητα χορήγησης 4ης δόσης είπε κατά λέξη: «Μελετάμε όλα τα κλινικά δεδομένα για την τέταρτη δόση και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν και οι άλλες χώρες. Το φθινόπωρο πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί επαναληπτική δόση…»
Από τη μεριά του, ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζήτησαν να ληφθεί άμεσα μια επιστημονική απόφαση, κοινή για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. «Η εκτίμησή μου είναι ότι πολύ άμεσα θα υπάρξουν αποφάσεις γι’ αυτό το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Την έναρξη της χορήγησης της 4ης δόσης ξεκίνησε ήδη το υπουργείο Υγείας της Κύπρου. Αυτή σε πρώτη φάση θα χορηγείται σε άτομα άνω των 80 ετών και σε άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας που διαμένουν ή εργάζονται σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές, με δεδομένο ότι έχει παρέλθει η περίοδος των πέντε μηνών από την λήψη της τρίτης δόσης.
Θα χαριστούν οι καμπάνες
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Θάνος Πλεύρης επιβεβαίωσε πως στις 15 Απριλίου παύει η ισχύς του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σημείωσε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί ως κίνητρο στους ανεμβολίαστους που θα προχωρήσουν στον εμβολιασμό, η διαγραφή των ήδη βεβαιωμένων προστίμων:
«Η υποχρεωτικότητα έσωσε ζωές γιατί το σύστημα υγείας είχε αντοχές που φτάσαμε στα όρια και ξεπεράσαμε. Και στους άνω των 60 καθώς εκτιμάται ότι στο κομμάτι των κλινών ΜΕΘ έχει υπάρξει αποκλιμάκωση, εκτιμούνται οι ιδιαίτερες συνθήκες της χώρας και ότι πηγαίνοντας στο καλοκαίρι θα υπάρξει αποκλιμάκωση. Ναι, από 15 Απριλίου δεν θα πληρώνονται τα πρόστιμα και δεν σας κρύβω ότι μπορεί να υπάρξει κίνητρο σε αυτούς που θα πάνε να το κάνουν να μη πληρώσουν τα πρόστιμα».
Αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης
Ερωτηθείς για τα πιστοποιητικά, ο κ. Πλεύρης σημείωσε στον ΣΚΑΙ ότι «έγινε μία σύσταση από την Κομισιόν σε όλα τα κράτη-μέλη να ενοποιήσουμε τους χρόνους των πιστοποιητικών».
Στην Ελλάδα το πιστοποιητικό νόσησης είναι τρίμηνης διάρκειας και το πιστοποιητικό εμβολιασμού παύει να ισχύει μετά από 7 μήνες.
«Πιθανολογώ ότι θα υπάρξει εισήγηση από την Επιτροπή για εναρμόνιση και των δικών μας πιστοποιητικών. Δηλαδή να είναι 9μηνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού και 6μηνο το πιστοποιητικό νόσησης. Θα τοποθετηθεί η Επιτροπή, αλλά προφανώς θα γίνει ενοποίηση» είπε ο υπουργός Υγείας, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη διεύρυνση της ισχύς των πιστοποιητικών.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.