Η αύξηση στην τιμή φαρμάκων που χαρακτηρίζονται «πολύ φθηνά» είναι ανάμεσα στις κινήσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση, προκειμένου να «επιβιώσουν» στην αγορά και να μην υποκαθίστανται από ακριβότερα. Το μέτρο έχει ήδη ανακοινωθεί από το καλοκαίρι και αναμένεται να κατατεθούν οι αιτήσεις των εταιρειών, οι οποίες θα κριθούν από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), βάσει κοστολογίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, στόχος της Πολιτείας είναι να αποτρέψει την απόσυρση των φαρμάκων των οποίων η τιμή κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθιστώντας τα ασύμφορα για τις επιχειρήσεις, και -κατ’ επέκταση- την υποκατάστασή τους από ακριβότερες θεραπείες. Τα φάρμακα αυτά είναι γενόσημα, τα οποία κατά βάση έχουν μηδενική συμμετοχή. Ακόμη κι αν έχουν συμμετοχή, όμως, αυτή ανέρχεται στο 10%, με την αύξησή τους να αντιστοιχεί σε μικρή επιβάρυνση για τον πολίτη.
Στο πλαίσιο έκτακτης συνέντευξης τύπου για τις ελλείψεις φαρμάκων, την Τετάρτη (4/1), ο υπουργός αντεπιτέθηκε στα «πυρά» της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι η πιο σκανδαλώδης αύξηση τιμών των τελευταίων ετών στα φάρμακα έγινε το 2018-2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μεταφέροντας το πρότυπο της τιμολόγησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή από τις φθηνές χώρες ως χώρες αναφοράς, στην Ευρωζώνη, δηλαδή στις ακριβές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.
«Υπήρξε μία πολιτική απόφαση να αυξηθούν οι τιμές των ακριβών φαρμάκων. Ακριβώς επειδή αυτή τη στιγμή έχουμε ακριβά φάρμακα σε αυτές τις κατηγορίες, υπάρχει ένας πολύ βασικός κίνδυνος: εάν αποσύρονται τα πολύ φθηνά φάρμακα, ο πολίτης θα αναγκάζεται να μετακινείται στα ακριβά», είπε ο Θάνος Πλεύρης.
