Το επίτευγμα είναι σημαντικό διότι τα φωτόνια είναι αδύνατο να φωτογραφηθούν! Ωστόσο οι επιστήμονες υπολόγισαν την κυματική τους λειτουργία και κατάφεραν να παράγουν μια ακριβή εικόνα ενός φωτονίου καθώς εκπέμπεται.
Τα φωτόνια είναι τα σωματίδια που μας επιτρέπουν να βλέπουμε, τόσο με τα μάτια μας όσο και με τις κάμερες. Όταν φτάνουν στον αμφιβληστροειδή ή τους αισθητήρες της κάμερας μας, φέρουν μαζί τους πληροφορίες σχετικά με την πηγή που τα εξέπεμψε ή αντικείμενα που έχουν «μεσολαβήσει» στην εικόνα, επιτρέποντας στον εγκέφαλο ή τις κάμερές μας να κατασκευάσουν μια εικόνα.
Ωστόσο τα φωτόνια δεν μπορούν να μεταφέρουν την πληροφορία στον εγκέφαλό μας από άλλα φωτόνια. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με κανέναν τρόπο.
Αυτό που σχολιάστηκε κατευθείαν, όπως θα δείτε, είναι το γεγονός ότι το φωτόνιο, που ουσιαστικά είναι τα «μάτια μας» μοιάζουν με… μάτι!
«Η οπτικοποίηση είναι μια ακριβής προσομοίωση ενός φωτονίου καθώς εκπέμπεται από ένα άτομο που βρίσκεται στην επιφάνεια ενός νανοσωματιδίου», δήλωσε ο Μπεν Γιουέν από τους συγγραφείς του New Atlas. «Το σχήμα του φωτονίου επηρεάζεται βαθιά από το νανοσωματίδιο, καθιστώντας χιλιάδες φορές πιο πιθανό το φωτόνιο να εκπέμπεται, και μάλιστα επιτρέποντάς του να επαναρροφηθεί από το άτομο πολλές φορές».
Το “σχήμα” ενός φωτονίου είναι δύσκολονα εντοπιστεί , ωστόσο μπορεί να υπολογιστεί η κατανομή έντασης, δηλαδή ένας χάρτης όπου υπολογίζεται που θα εντοπιστεί ένα φωτόνιο σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Οι φωτεινότερες περιοχές υποδεικνύουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανιστεί το φωτόνιο εκεί όταν μετρηθεί η θέση του.