Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
photo

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας της Αλίντα Μαυρογένη

Γράφει ο

Σταύρος Ξηντάρας

 

portREsthetics τιτλοφορείται η έκθεση φωτογραφίας της Αλίντα Μαυρογένη, που θα εγκαινιαστεί την  Τρίτη 12 Απριλίου και ώρα 8.00 μ.μ. στο

“Salon de Bricolage”

(Αλωπεκής 9 Κολωνάκι, τηλ. 2107296500)

 

          Λένε ότι για να βγάλεις την τέλεια φωτογραφία το μάτι, το μυαλό και η καρδιά πρέπει να βρίσκονται στην ίδια ευθεία. Για την Αλίντα Μαυρογένη όμως, αυτή η ιδιότυπη “ευθυγράμμιση” είναι μόνιμη είτε κρατάει φωτογραφική μηχανή είτε όχι. Πόσο μάλλον όταν έχει μπροστά στο φακό της τα αγαπημένα της πρόσωπα, ηθοποιούς, τραγουδιστές, αλλά και καλλιτέχνες της ζωής. Η έκθεση της “portREsthetics” δεν είναι μια νοσταλγική αναδρομική με ενσταντανέ των σταρ που φωτογράφισε για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες για το σύνολο των περιοδικών και των δισκογραφικών εταιρειών. Είναι μία σημερινή διαδικασία αναζήτησης με φυσικές και επεξεργασμένες φωτογραφίες όπου η φόρμα είναι το ζητούμενο και ο φωτισμός το άρωμα. Ισορροπίες και συμμετρίες επιβεβαιώνονται και ανατρέπονται. Οι φωτογραφίες της μοιάζουν με αντανάκλαση της πραγματικότητας, έχοντας καταβολές στις τεχνικές πορτρέτων στη ζωγραφική. Η φαινομενική ακινησία του κάδρου τονίζεται μέσα από την κίνηση της έκφρασης, προκαλώντας ένα συνεχή διάλογο με το θεατή. Χωρίς εμπορικούς περιορισμούς παρουσιάζει αφαιρετικά δίχως τάσεις εξιδανίκευσης, με χιουμοριστική, ρομαντική, αιρετική ή ρετρό διάθεση τα πρόσωπά της που κινούνται μέχρι τη σφαίρα του ανορθόδοξου.

          Πολλοί μπορεί να πιστεύουν πως η φωτογραφία είναι κάτι στατικό και απατηλό. Για την Αλίντα Μαυρογένη είναι ο βασικός της τρόπος να λέει αλήθειες. Πριν ακουστεί το “κλικ” της φωτογραφικής μηχανής υπάρχει ένα δημιουργικό κλάσμα του δευτερολέπτου. “Για μένα είναι η πιο σημαντική στιγμή”, τονίζει, “γιατί η διαίσθηση, το ένστικτο και η έμπνευση παίρνουν την πιο δημιουργική μορφή τους. Έτσι προκύπτει το “ωραίο”, χωρίς να είναι απαραίτητη η επιβεβλημένη ωραιοποίηση”. Και αποτυπώνεται με μεγαλύτερες δόσεις αλήθειας το πρόσωπο, η διάθεση, η εποχή. Με έναν μαγικό τρόπο το πραγματικό μεταλλάσσεται σε ιδεατό και αντίστροφα.    

          Η Αλίντα Μαυρογένη από μικρή λάτρεψε τη φωτογραφία και κατάλαβε ότι είναι η σταθερά στη ζωή της. “Θήτευσε” στο στούντιο του πατέρα της, Νίκου Μαυρογένη. Σπούδασε στο Λονδίνο, όπου έμεινε για πέντε χρόνια, στο πανεπιστήμιο Harrow Technical College και στο London College of Printing. Επιστρέφοντας στη Ελλάδα ακολούθησε τη δική της πορεία φωτογραφίζοντας διασημότητες για τα περιοδικά, κάνοντας παράλληλα μόδα, διαφήμιση και still life. Ενώ οργάνωσε και δύο προσωπικές της εκθέσεις.

          Τα πορτρέτα της δεν είναι ψυχαναλυτικά. Όχι γιατί οι φωτογραφίσεις της διαρκούν λιγότερο από μια συνεδρία ψυχανάλυσης. Αλλά επειδή το πάθος της Αλίντας Μαυρογένη για να ανακαλύψει και να φωτίσει τις ιδιαίτερες πτυχές τους τα καθιστά μικρές βιογραφίες, ψίθυρους στους ίσκιους της καθημερινότητας που μπορεί να κρατήσουν μια ζωή.

 

Έκθεση Φωτογραφίας της Αλίντας Μαυρογένη “portREsthetics”

Εγκαίνια: Τρίτη 12 Απριλίου και ώρα 8.00 μ.μ.

“Salon de Bricolage”

Αλωπεκής 9 Κολωνάκι, τηλ. 2107296500

Διάρκεια έκθεσης 12-15 Απριλίου

Ώρες Λειτουργίας : 8.00 μ.μ.-3.30 π.μ.

Valet Parking