Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο αθροιστικός αριθμός των μεγάλων δασικών πυρκαγιών (>300 στρέμματα) στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη 24.08.2023, κατέγραψε μείωση -52% σε σύγκριση με τον αριθμό μεγάλων δασικών πυρκαγιών που κατά μέσο όρο (2002 – 2022), ωστόσο η αθροιστικά καμένη έκταση στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη 24.08.2023, καταγράφει αύξηση +195% σε σύγκριση με την έκταση που κατά μέσο όρο (2002 – 2022).
Σχολιάζοντας τα παραπάνω, η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη έκανε λόγο για «προπαγάνδα των αριθμών», προσθέτοντας πως «δεν έχει να κάνει ο αριθμός των πυρκαγιών με το μέγεθος των πυρκαγιών».
Διαβάστε επιπλέον: ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Με επιθέσεις στους επιστήμονες η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της για την καταστροφή
Είχε προηγηθεί στο ίδιο μήκος κύματος ο Θοδωρής Σκυλακάκης, υπουργός ΠΕΝ, ο οποίος με ανακοίνωση στις 25 Αυγούστου, αμφισβήτησε τα δεδομένα για τις καμένες εκτάσεις στην Ελλάδα, από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.
Όπως ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
«Η αποτίμηση αυτή, δεν μπορεί να γίνει μόνο από δορυφορικές εικόνες -που είναι οι μόνες που είναι στη φάση αυτή διαθέσιμες- οι οποίες λόγω χαμηλής ευκρίνειας, αλλά και ύπαρξης καπνού (αφού αρκετά περιστατικά πυρκαγιών βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη), εμπεριέχουν, αναπόφευκτα, σημαντικό περιθώριο λάθους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου στις πρώτες εκτιμήσεις έχουν συμπεριληφθεί ως καμένες, μεγάλες νησίδες και συστάδες ζωντανής δασικής βλάστησης εντός της εξωτερικής περιμέτρου της συνολικά καείσας έκτασης».
