Για τις συλλογικές διαδικασίες των τελευταίων ημερών στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τις συνεδριάσεις των οργάνων το ερχόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και για τις ιδέες που κατέθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης ως προς την οργανωτική δομή του κόμματος, μίλησε η Βούλα Κεχαγιά σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε παράλληλα στις διεργασίες στην κεντροαριστερά, με αφορμή και τις γαλλικές εκλογές.
«Η Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα, όσο και η Κεντρική Επιτροπή, διέψευσαν ως κλίμα όλο αυτό που είχε περιγραφεί το προηγούμενο διάστημα. Δηλαδή ότι θα γίνει πόλεμος χαρακωμάτων στα όργανα που θα συνεδριάσουν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασπαστεί. Υπήρξαν ακόμη και δημοσιεύματα ότι θα έρθουν στα χέρια τα μέλη του κόμματος. Αυτό, λοιπόν, δεν συνέβη. Ήταν δύο πάρα πολύ παραγωγικές συνεδριάσεις οι οποίες έφεραν θετικό αποτέλεσμα» σημείωσε αρχικά η Βούλα Κεχαγιά.
«Ο πρόεδρος στο κλείσιμό του είπε “θα σας ταράξω στη συλλογικότητα”. Αυτό σημαίνει ότι εφεξής τα όργανα του κόμματος θα συνεδριάζουν πολύ πιο συχνά» συνέχισε. «Προβλέπεται συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την ερχόμενη Πέμπτη, αλλά ενδεχομένως και στο τέλος Ιουλίου να πραγματοποιηθεί μία ακόμη συνεδρίαση του οργάνου. Εφόσον χρειαστεί και υπάρχουν θέματα σε εκκρεμότητα, γιατί θα οδηγηθούμε σε Συνέδριο την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, θα γίνει συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και τον Αύγουστο. Σίγουρα, όμως, θα γίνει ξανά αρχές Σεπτεμβρίου και θα ξανασυνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή γιατί θα έχουμε την προετοιμασία για το Συνέδριο του κόμματος το οποίο είναι καταστατικό» είπε.
Αναφερόμενη στις ιδέες που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως προς την οργανωτική δομή και την κριτική για «κατάργηση των οργάνων», η Βούλα Κεχαγιά ανέφερε: «Ο κ. Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή κατέθεσε κάποιες ιδέες – και επιμένω σ’ αυτή τη λέξη, γιατί το είπε επαναλαμβανόμενα – προς συζήτηση, οι οποίες θα τεθούν υπό επεξεργασία από την επιτροπή που θα διαμορφώσει τις καταστατικές αλλαγές. Και φυσικά όταν θα πάμε στο Συνέδριο θα περάσουν από ψηφοφορία. Δεν είπε ότι θα καταργήσει τα όργανα. Αντιθέτως, είπε ότι από τη στιγμή που έχουμε μπει σε μία περίοδο όπου πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς θα φύγει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, θα είναι πολύ συχνές οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων. Των υφιστάμενων οργάνων, τα οποία υπάρχουν και λειτουργούν, αλλά και των οργάνων που θα σχηματιστούν αμέσως μετά το καταστατικό Συνέδριο, γιατί το μέλημά μας είναι και κοινοβουλευτικό έργο και κομματικό έργο, με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει έξω κυρίως στην κοινωνία και να συνομιλήσουμε με τους πολίτες».
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε και στη στάση που οφείλουν να τηρούν στελέχη και μέλη στις δημόσιες παρεμβάσεις τους. «Όλοι, από το κάθε μέλος του κόμματος έως και την ηγεσία του, θα πρέπει, όταν βγαίνουν σε δημόσιες πλατφόρμες, στο ραδιόφωνο, όπως είμαι εγώ αυτή τη στιγμή, την τηλεόραση ή οπουδήποτε αλλού, να εκφράζουν τις συλλογικές αποφάσεις. Στην περίπτωση που δεν εκφράζουν τις συλλογικές αποφάσεις, όπως αυτές έχουν εγκριθεί με πλειοψηφία από τα όργανα, οφείλουν να διευκρινίζουν -κι αυτό το λέει το καταστατικό- ότι εκφράζουν προσωπικές και μόνο απόψεις. Αυτή την υπόμνηση έκανε ο Πρόεδρος, δεν είπε κάτι καινούργιο. Το ότι ένα στέλεχος μπορεί να περνάει από την Επιτροπή Δεοντολογίας εφόσον δεν εκφράζει τις αποφάσεις που επισήμως έχουν ληφθεί στα όργανα, είναι κάτι που προβλέπεται από το καταστατικό. Απλώς έγινε μια υπενθύμιση από τον Πρόεδρο» είπε.
«Όλοι πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται η εσωστρέφεια σε ένα κόμμα που θέλει να ανασυγκροτηθεί, που θέλει να είναι συνεπές απέναντι στους ψηφοφόρους του και που θέλει να το ακούν και άλλοι ψηφοφόροι, είτε από άλλους χώρους, είτε αναποφάσιστοι, είτε από όμορους πολιτικούς χώρους, είτε εκλογείς που δεν πηγαίνουν στην κάλπη και επιλέγουν την αποχή. Θέλουμε, λοιπόν, το κόμμα να εκφέρει έναν πολιτικό λόγο που θα είναι αξιοπρεπής και πειστικός και δεν θα περιορίζεται σε απαντήσεις σε ερωτήσεις για την εσωστρέφεια και για το τι είπε κάποιο στέλεχος» τόνισε σε ό,τι αφορά την αναγκαία στάση απέναντι στα φαινόμενα εσωστρέφειας.
Για τις διεργασίες στην κεντροαριστερά, με αφορμή και τις γαλλικές εκλογές, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε: «Μετά το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, ο κ. Κασσελάκης χαιρέτισε τη συγκρότηση και τα ποσοστά που έλαβε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο δεν συγκροτείται μόνο από το κόμμα του κ. Μελανσόν, αλλά και από άλλες προοδευτικές δυνάμεις οι οποίες δείχνουν και τον δρόμο. Ο Πρόεδρός μας τάσσεται με σαφήνεια υπέρ των συγκλίσεων και αυτό θέλει και η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών του κόμματος. Διευκρινίζει, όμως, ότι όλα αυτά έρχονται από κάτω και όχι από πάνω».
Για τα κατά πόσο συνάδει η από τα κάτω σύγκλιση με τη συνεννόηση που προανήγγειλε σε επίπεδο ηγεσιών ο Στέφανος Κασσελάκης, η Βούλα Κεχαγιά εξήγησε: «Είναι αυτό που είπε στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αμέσως μετά τις ευρωεκλογές για συνεννόηση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Αυτό επεξήγησε. Είπε ότι θα πάρει τηλέφωνο την όποια ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επειδή θα ετοιμάσουμε προτάσεις νόμου, όπως για το ιδιωτικό χρέος, αλλά και για τις τράπεζες. Για τις απίστευτες προμήθειες τις οποίες παίρνουν οι τράπεζες και για τις οποίες ο υπουργός Οικονομικών και συνολικότερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κάνουν τίποτα. Για να προτείνει να καταθέσουν από κοινού τις προτάσεις νόμου και να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Και διευκρινίζει ότι αν όλο αυτό «περπατήσει» και δούμε ότι υπάρχει βούληση και από την άλλη πλευρά να συνεργαστούμε για να πιέσουμε την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ, εδώ είμαστε και μπορούμε, αν έρθει από τα κάτω αυτό το αίτημα, να φτάσει και στην κορυφή».
Απαντώντας στο ερώτημα αν η συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων, εφόσον επιτευχθεί, θα μετεξελιχθεί σε κάποιο ενιαίο σχήμα, η Βούλα Κεχαγιά ήταν ξεκάθαρη. «Είναι σαφές. Απόλυτη αυτονομία. Καμία ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Απόλυτη αυτονομία των κομμάτων, καμία διάχυση» είπε.
Τέλος, για τις αντιθέσεις και τις προτεραιότητες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η Βούλα Κεχαγιά υπογράμμισε: «Το ζητούμενο είναι η ενότητα και να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Σε έναν πολιτικό οργανισμό και δη σε ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας που τώρα έχει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι λογικό, και υγιές θα έλεγα, να υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις. Γι’ αυτό γίνεται διάλογος, γι’ αυτό συνεδριάζουν τα όργανα. Διότι αν υπάρχουν διαφωνίες θα πρέπει να γεφυρωθεί η όποια διαφορά και μέσα από τον διάλογο να μη φτάνουμε σε διάρρηξη των σχέσεων».
«Το κάλεσμα της ηγεσίας μας είναι να συμπορευτούμε γιατί ο αντίπαλος δεν είναι εντός των τειχών. Είναι εκτός των τειχών και έχει ονοματεπώνυμο: κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη» τόνισε.