Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, θα έχει σήμερα Τρίτη, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 πμ στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».
Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν οι ελληνοαμερικανικές και ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και η ανάγκη για τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και επιστροφή στη διπλωματία.
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να τονίσει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα προάσπισης της ειρήνης και σταθερότητας, καθώς και οικονομικό και ενεργειακό κόμβο της περιοχής. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας θα υπογραμμίσει τη σημασία που έχει η ανάπτυξη της πολυεπίπεδης ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας, σε αμοιβαία επωφελή βάση.
Αναμένεται ακόμη να υπογραμμίσει ότι το μείζον ζήτημα για το 2023 δεν είναι να υπάρξει ένας νέος γύρος κούρσας εξοπλισμών, ούτε το Αμερικανικό ΥΠΕΞ να απαντά μόνο με δηλώσεις στην τουρκική επιθετικότητα. «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμβάλλουν στη δυναμική που δημιουργήθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία ασκώντας πίεση στην γείτονα για ουσιαστικό διάλογο με την Ελλάδα στη βάση του διεθνούς δικαίου, χωρίς προκλήσεις και παραβιάσεις και με ορίζοντα τη Χάγη», όπως σημειώνουν.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα έχει συνάντηση με τον Νίκο Δένδια. Συγκεκριμένα στις 8:45, στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών, οι δύο υπουργοί θα κηρύξουν την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Κατόπιν, θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ στις 10:30 θα λάβουν χώρα κοινές δηλώσεις στον Τύπο.
Υπενθυμίζεται ότι ο 3ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου, Ελλάδας-ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2021.
Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι: Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών. Οι συνομιλίες στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων αναμένεται να επικεντρωθούν στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των στρατηγικών διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς καθώς και σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.
Στο πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών περιλαμβάνεται και ξενάγησή του στην Αρχαία Αγορά.
Στη συνέχεια, ο Άντονι Μπλίκεν θα συναντηθεί με μέλη των ομάδων έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ που επέστρεψαν από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας. Ακολούθως, θα εγκαινιάσει την επέκταση του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.