Skip to content
Παρασκευή, 25 Απριλίου 2025

Στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης και το τετ α τετ με τον Σολτς στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης

Σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 17.40, θα προεδρεύσει στην ετήσια Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SouthΕast Europe Cooperation Process – SEECP) που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο Hyatt.

Στις 20.00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει δηλώσεις στον Τύπο και στη συνέχεια θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στη Σύνοδο. Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου ο πρωθυπουργός θα περιοδεύσει στην περιοχή της Θέρμης.

Στη Σύνοδο θα συμμετάσχει ως υψηλός προσκεκλημένος και παρατηρητής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα παραστεί στο δείπνο, κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού.

Διμερής συνάντηση Μητσοτάκη- Σολτς δεν προβλέπεται, ωστόσο αναμένεται στο πλαίσιο του δείπνου ο κ. Μητσοτάκης να θέσει και το ζήτημα των συνεπειών της τουρκικής συμπεριφοράς στη σταθερότητα της περιοχής.

Ο κ. Σολτς από την πλευρά του φυσικά ενδιαφέρεται κυρίως να “πουλήσει” στους Γερμανούς ψηφοφόρους την “πολιτική συμφωνία” για την παράδοση από την Ελλάδα στην Ουκρανία τεθωρακισμένων οχημάτων σοβιετικής κατασκευής, τα οποία θα αντικατασταθούν με γερμανικά Marder.

Η Αθήνα από την άλλη θέλει η Γερμανία να σταματήσει την τακτική των ίσων αποστάσεων απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία. Ενώ εκκρεμεί και το παλαιότερο αίτημα της κυβέρνησης στο Βερολίνο να σταματήσει την πώληση όπλων στην Τουρκία και ιδίως την παράδοση αναγκαίων εξαρτημάτων για έξι υποβρύχια.

Η Γερμανία εξάγει εξαρτήματα για υποβρύχια, αντίστοιχα με τα ελληνικά όπως το Παπανικολής, τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία. Η σχετική συμφωνία εγκρίθηκε το 2009 και διασφαλίστηκε με εγγύηση Hermes του γερμανικού κράτους ύψους 2,4 δισ. ευρώ, για αυτό και το Βερολίνο δεν θέλει να σταματήσει το πρόγραμμα. Σημειωτέον ότι προεκλογικά οι Πράσινοι, που μετέχουν σήμερα στη γερμανική κυβέρνηση υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Σόλτς, ζητούσαν από την προηγούμενη κυβέρνηση Μέρκελ να σταματήσει τις εξαγωγές πολεμικού υλικού προς την Τουρκία.

Το θέμα βέβαια της σημερινής Συνόδου στη Θεσσαλονίκη δεν είναι η Τουρκία, αλλά η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, την οποία υποστηρίζει παγίως η χώρα μας. Κυβερνητικά στελέχη όμως επισημαίνουν ότι η Διαδικασία Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης σηματοδοτεί τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Εκτιμούν ειδικότερα ότι η χώρα μας αναδεικνύεται ως παράγοντας σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας, καθώς και ως συνδιαμορφωτής των συζητήσεων που αφορούν το μέλλον της περιοχής σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων με τους ηγέτες της περιοχής ενόψει και του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 και 24 Ιουνίου, με θέμα τα Δυτικά Βαλκάνια και στο οποίο ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει ότι θα θέσει και το ζήτημα της Τουρκίας στους εταίρους.

Σημειωτέον ότι στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει τελικά και η Τουρκία, αλλά σε επίπεδο υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή