«Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να περιμένουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις», είπε ο Κώστας Σκρέκας αναφορικά με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και υπογράμμισε ότι «γι’ αυτό γίνονται καθημερινά συσκέψεις προκειμένου το θέμα να αντιμετωπιστεί».

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό όταν θα είναι όλα έτοιμα.
Ο κ. Σκρέκας χαρακτήρισε πάρα πολύ καλή τη δουλειά που έχει γίνει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και επανέλαβε πως όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, «όποια υπερκέρδη προκύψουν από τους παρόχους, θα επιστραφούν αμέσως στους καταναλωτές».
«Κλειδώνουν» τα μέτρα: Πλαφόν στη χονδρική τιμή ρεύματος με κρατική επιδότηση στους παραγωγούς
«Κλειδώνει» όπως όλα δείχνουν, η επιβολή πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος με ταυτόχρονη κρατική επιδότηση των παραγωγών, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου βιάζεται να ανακοινώσει το νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις ασύλληπτες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Ήδη, πάντως, σημειώνονται αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία σημειώνουν ότι ενώ αναμένεται η πιστοποίηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων ενέργειας από τη ΡΑΕ, προκειμένου να φορολογηθούν σε πολύ υψηλό ποσοστό, όπως έχει δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση σπεύδει να επιδοτήσει τους παραγωγούς ρεύματος – κάποιες εκ των οποίων είναι και πάροχοι – προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες από την επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα σχετικά μέτρα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης την ερχόμενη εβδομάδα, αφότου επιστρέψει από το Αμπού Ντάμπι και πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ και το τετ α τετ με τον Πρόεδρο Μπάιντεν στις 16 Μαϊου. Και αυτό, διότι δεν είναι ακόμα έτοιμο σε όλες τις λεπτομέρειές του και την Παρασκευή ξεκινάει το τριήμερο Συνέδριο της ΝΔ.
Όπως έγραψε από χθες το iEidiseis.gr, το σχέδιο έχει αρχικό ορίζοντα έξι μηνών, από τον Ιούνιο, ως τα τέλη του 2022, με την προοπτική επέκτασής του και στο πρώτο εξάμηνο του 2023, ανάλογα με την πορεία των τιμών.
Με την επιστροφή του από την Αλεξανδρούπολη χθες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός προήδρευσε σύσκεψης με τον αρμόδιο υπουργό κ. Κ. Σκρέκα, τον Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομικών κ. Θάνου Πετραλιά και των στενών συνεργατών του. Η βασική εκτίμηση που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι η δημιουργία ενός μηχανισμού επιβολής πλαφόν στην χονδρεμπορική, θα συμπαρασύρει την περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής, έτσι ώστε, με διττό τρόπο, να επιτευχθεί η μείωση των τιμών της λιανικής για τους καταναλωτές, στα επίπεδα του μέσου όρου του πρώτου εξαμήνου του 2021.
Η αντίστροφη μέτρηση για την οριστικοποίηση του σχεδίου ξεκίνησε τη Δευτέρα, οπότε έγινε περισσότερο από σαφές ότι το της Αθήνας για κοινή ευρωπαϊκή απόφαση που θα ορίζει την επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για τη στάθμιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, το οποίο επανέλαβε ο υπουργός Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκας στους ομολόγους του, δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος.
Η Αθήνα, ούτως ή άλλως, διατηρεί πολύ χαμηλές προσδοκίες για τις αποφάσεις της έκτακτης συνόδου Κορυφής στα τέλη Μαίου και έχει αποφασίσει να προχωρήσει το δικό της σχέδιο. «Αν παρ όλα αυτά, η Ευρώπη μας εκπλήξει ευχάριστα, θα αξιοποιήσουμε τις τυχόν δυνατότητες» τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.