Skip to content
Σάββατο, 26 Απριλίου 2025

Σαντορινιός: Ευτυχώς που υπάρχει η αδέσμευτη δημοσιογραφία και αποκαλύφθηκαν τα έργα Μητσοτάκη 

Συνέντευξη στον Χρήστο Κυμπιζή για την Κυριακάτικη Κontranews

 

«Είναι επιτακτικό πια οι προοδευτικές δυνάμεις να συμμαχήσουν πάνω σε ένα πρόγραμμα που θα αναστρέψει, σε γρήγορο χρόνο, τα αποτυπώματα της καταστροφικής διακυβέρνησης Μητσοτάκη…» 

 

«Οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, χωρίς όμως φόβο και χωρίς να αφήνουμε στην άκρη τη διπλωματία. Η χώρα χρειάζεται ένα σαφές πλαίσιο στρατηγικής απέναντι στην αυξανόμενη ρητορική επιθετικότητα της Τουρκίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δυστυχώς, παλινωδεί…» τονίζει ο Νεκτάριος Σαντορινιός με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας και της απαίτησής της να αποστρατικοποιηθούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζει τις δημοσκοπήσεις, μιλά για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και τονίζει την ανάγκη να σχηματιστεί μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα ανατρέψει τις πολιτικές Μητσοτάκη.

«Η ΝΔ αποδείχθηκε ότι δεν ενδιαφέρεται στο ελάχιστο για τους νησιώτες. Έπεσε σαν “οδοστρωτήρας” διαλύοντας το πλέγμα νησιωτικών πολιτικών που είχαμε χτίσει» λέει χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση για την καθυστέρηση καταβολής του Μεταφορικού Ισοδύναμου…

 

  • Η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της ρητορική και ζητά την αποστρατικοποίηση των νησιών. Ποια πρέπει να είναι η αντίδραση της Ελλάδας; 

Πρώτα και κύρια πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι κάθε ζήτημα που τίθεται από την πλευρά της Τουρκίας περί αποστρατικοποίησης των νησιών, αλλά και οποιαδήποτε υπόνοια που αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία στο Αιγαίο, αποτελεί μια κλιμακούμενη ρητορική πρόκληση, έξω από κάθε αποδεκτό όριο και δημιουργεί μια συνθήκη στην οποία δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς ή σιωπηροί.

Οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, χωρίς όμως φόβο και χωρίς να αφήνουμε στην άκρη τη διπλωματία. Η χώρα χρειάζεται ένα σαφές πλαίσιο στρατηγικής απέναντι στην αυξανόμενη ρητορική επιθετικότητα της Τουρκίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δυστυχώς, παλινωδεί. Αντί το «πρόβλημα Ερντογάν» να γίνει ευρω- τουρκικό, με ευθύνη της, έχει μετατραπεί σε ελληνο-τουρκικό. Ενώ, ακόμη και τώρα, η κυβέρνηση επέτρεψε η πρόσκληση Ερντογάν στη Σύνοδο της Πράγας να γίνει χωρίς όρους, σαν να επρόκειτο για κάποια επιβράβευση της Τουρκίας!

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να είναι επαρκώς προετοιμασμένος και να έχει μια σαφή ατζέντα. Αυτή θα είναι μια πραγματικά σοβαρή στάση και όχι τα ανέξοδα «Ερντογάν γιοκ», την ώρα που παραχωρείται το Turkaegean με υπογραφή των ίδιων των υπουργών αυτής της κυβέρνησης.

 

  • Θα μάθει ο κόσμος την αλήθεια για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων; Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν η κυβέρνηση κλείσει άρον άρον την εξεταστική; 

Αρχικά οφείλουμε να πούμε ότι ευτυχώς που υπάρχει και η αδέσμευτη δημοσιογραφία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, και χάρη σε αυτήν αποκαλύφθηκαν όλα τα έργα και οι μέρες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως επικεφαλής της ΕΥΠ. Διαφορετικά θα ζούσαμε ακόμη κάτω από το καθεστώς του μεγάλου ωτακουστή! Δεν μάθαμε τίποτα από τον Πρωθυπουργό ή από κάποιο άλλο μέλος της κυβέρνησης. Αντίθετα, για μέρες προσπαθούσαν να παραπλανήσουν έναν ολόκληρο λαό, προσβάλλοντας τη νοημοσύνη μας.

Είναι σαφές ότι η Εξεταστική για την κυβέρνηση είναι επίσης ένα πεδίο κουκουλώματος, όπως έχει κάνει και σε κάθε άλλη υπόθεση που απειλεί να αποκαλύψει τις αντιδημοκρατικές πρακτικές της. Με διαδικασίες γκροτέσκ η ΝΔ προσπαθεί να κρύψει τη μια και μοναδική αλήθεια: Τις βαριές πολιτικές ευθύνες του κ. Μητσοτάκη. Η υπόθεση αυτή για μας δεν θα τελειώσει με τις fast track διαδικασίες της Εξεταστικής που μοναδικό σκοπό έχουν τη συγκάλυψη. Έχουμε δημοκρατικό χρέος να ψάξουμε μέχρι τέλους τις ποινικές ευθύνες, να χύσουμε άπλετο φως στο σκοτάδι που ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να βυθίσει τη χώρα.

 

  • Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ. Σας ανησυχεί ή δεν τις θεωρείτε αξιόπιστες; 

Τα τελευταία χρόνια, μέσα στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση, κυβέρνησε, κέρδισε δυο εκλογικές αναμετρήσεις αλλά και κράτησε ποσοστά τέτοια που τον έχουν παγιώσει σε κύριο πόλο του πολιτικού συστήματος, οι δημοσκοπήσεις σχεδόν πάντα μας μετρούσαν αρνητικά! Παραδοξότητα; Λανθασμένη μεθοδολογία; Δόλος; Δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι ζούμε σε μια εποχή που τα νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι βιώνουν την καθημερινότητα σαν πραγματικό εφιάλτη και που μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού αναγνωρίζουν σαφείς και βαριές ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, την ακρίβεια, την ενέργεια, τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, τις θεσμικές εκτροπές. Και συνήθως η γνώμη του λαού είναι αυτή που αποτυπώνεται στην κάλπη, την πραγματική δηλαδή δημοσκόπηση, και όχι η γνώμη των εταιρειών, κάποιες από τις οποίες θα πρέπει να ελεγχθούν, μετά από καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

 

  • Πόσο πιθανό θεωρείτε να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής; 

Αν και οι δημοσκοπήσεις έχουν βαλθεί να αποδείξουν το αντίθετο, πιστεύω ότι οι επόμενες εκλογές με απλή αναλογική μπορούν να δώσουν λύσεις, αναδιαμορφώνοντας το πολιτικό σκηνικό της χώρας και δίνοντας άμεσες λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας, που τρία χρόνια τώρα έχουν συσσωρευτεί, δημιουργώντας δομικά αδιέξοδα και μια βαθιά κρίση.

Η προγραμματική πρόταση των 6 πυλώνων που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ είναι κοστολογημένη, στοχεύει σε θεσμικές αλλαγές και ακουμπά στην καρδιά της εργασίας, της πραγματικής οικονομίας και της νέας γενιάς. Αυτή μπορεί να είναι βάση της ατζέντας της προοδευτικής διακυβέρνησης που θα φέρουν οι επόμενες εκλογές.

Η πολιτική της ΝΔ πρέπει να γίνει παρελθόν. Είναι επιτακτικό πια οι προοδευτικές δυνάμεις να συμμαχήσουν πάνω σε ένα πρόγραμμα που θα αναστρέψει, σε γρήγορο χρόνο, τα αποτυπώματα της καταστροφικής διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα είναι πρώτο κόμμα και θα αποτελέσει τον εγγυητή μιας ευρύτερης συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων με στόχο την πολιτική αλλαγή, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη σταθερότητα.

 

  • Πόσο κινδυνεύει η Ευρώπη από την επικράτηση Μελόνι στην Ιταλία; 

Οι ιταλικές εκλογές και η εγκαθίδρυση στην ηγεσία της χώρας της Ακροδεξιάς, όσο σκληρό και αν είναι, προκαλεί κάθε δημοκράτη πολίτη, μας δίνει συγκεκριμένα μαθήματα. Πρώτον, μας κάνει να καταλάβουμε ότι η Δεξιά στην Ευρώπη, αν αισθανθεί ότι χάνει την εξουσία, μπορεί άνετα να απεμπολήσει τις φιλελεύθερες αξίες της και να ξεχάσει το δημοκρατικό της παρελθόν, συνεργαζόμενη με την Ακροδεξιά, ώστε να κρατηθεί στην διακυβέρνηση, αδιαφορώντας για το μέλλον της Ευρώπης. Και δεύτερον, ότι η συμπόρευση των δυνάμεων του τόξου ανάμεσα στο Κέντρο και την Αριστερά δεν είναι μόνο πολιτική ανάγκη, αλλά και ιστορική. Στην Ιταλία οι δυνάμεις της προόδου απέτυχαν να συνεργαστούν και δεν έδωσαν προγραμματικά, άμεση διέξοδο στα προβλήματα του ιταλικού λαού.

Έχουμε χρέος να μην αφήσουμε την Ελλάδα στα χέρια των απογόνων του φασισμού και να ανατρέψουμε τις πολιτικές που γεννούν το φόβο και τα αδιέξοδα. Έχουμε χρέος να κάνουμε την προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα, πράξη.

 

  • Η καταβολή του Μεταφορικού ισοδύναμου στους νησιώτες καθυστερεί πολλούς μήνες… Τι μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να βελτιωθεί η κατάσταση; 

 Η πληρωμή των εισιτηρίων του Μεταφορικού Ισοδύναμου έχει γίνει ένα πικρό αστείο για τους νησιώτες. Μάλιστα μόλις πριν λίγες μέρες εξοφλήθηκαν τα χρωστούμενα… για το 2021! Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που σχεδίασε και εφάρμοσε το μέτρο του Μ.Ι, εξασφαλίζοντας από κρατικούς πόρους τη χρηματοδότησή του και επεκτείνοντάς το, τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στα καύσιμα. Δώσαμε στα νησιά ευκαιρίες ανάπτυξης και αναγνωρίσαμε εμπράκτως τις εγγενείς δυσκολίες της Νησιωτικότητας.

Είναι προφανές πια ότι οι πόροι για το Μεταφορικό Ισοδύναμο δεν διοχετεύονται εγκαίρως στα νησιωτικά μητρώα. Η ΝΔ αποδείχθηκε ότι δεν ενδιαφέρεται στο ελάχιστο για τους νησιώτες. Έπεσε σαν «οδοστρωτήρας» διαλύοντας το πλέγμα νησιωτικών πολιτικών που είχαμε χτίσει. Η ανατροπή αυτής της κυβέρνησης είναι η μόνη απάντηση για την επαναφορά στην ομαλή εφαρμογή των πολιτικών για τη Νησιωτικότητα που θα δίνουν προοπτική και ελπίδα ξανά στα νησιά.

*Βουλευτής Δωδεκανήσου – Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή