Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews
– 3.600 κενές θέσεις στη δασοπυρόσβεση
– Οι δικαιολογίες του Χρήστου Στυλιανίδη
Ποιες είναι οι δικαιολογίες για τα κενά σε προσωπικό; Ποια είναι η δικαιολογία για το ότι οι περίφημοι Σύμβουλοι Πολιτικής Προστασίας δεν έχουν ξεκάθαρο ρόλο; Ποια η δικαιολογία για τον μη καθαρισμό των δασών; Ποια η δικαιολογία για το θάψιμο του περίφημου πορίσματος Γκόλνταμερ το οποίο προβλέπει ένα ολιστικό σχέδιο πρόβλεψης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών;
Το πάθημα δυστυχώς δεν φαίνεται πως γίνεται μάθημα. Για μια ακόμα χρονιά, ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Δεκάδες πυρκαγιές κατακαίνε όλη τη χώρα από άκρη σε άκρη πιάνοντας απροετοίμαστο τον κρατικό μηχανισμό, την ώρα που παρατηρούνται χιλιάδες ελλείψεις σε προσωπικό πυροσβεστών.
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας πυροσβεστών, Δημήτρης Σταθόπουλος, τονίζοντας τις μεγάλες ελλείψεις αποκάλυψε ότι πριν λίγες ημέρες πυροσβέστες και οχήματα από τη Βόρεια Ελλάδα και την Κεντρική Μακεδονία έσπευσαν να συνδράμουν στη φωτιά στο Πόρτο Γερμένο. «Αν δεν γίνουν τουλάχιστον 4.000 προσλήψεις, έτσι όπως είναι και γερασμένο το Σώμα, μέσα στην επόμενη τριετία, θα διαλυθεί» λέει ο ίδιος στον Flash Μακεδονίας και συμπληρώνει: «Δεν θα υπάρχουν πια πυροσβέστες να δουλέψουν, αφού ο μέσος όρος ηλικίας αυτή τη στιγμή είναι 48 ετών, οπότε έχουμε και 60αρηδες πυροσβέστες… Σε κάθε περίπτωση ένας 55αρης δεν θα μπορεί να ανέβει σε έναν λόφο 10 φορές όπως ένας 25αρης…»
«Το μόνο καλό είναι ότι έγινε η πρόσληψη 500 νέων πυροσβεστών, των λεγόμενων δασοκομάντων» λέει ο ίδιος και συνεχίζει: «Αυτό είναι το μόνο ευχάριστο, κατά τ’ άλλα είμαστε ένα γερασμένο προσωπικό…».
Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στη Βουλή τις 3.600 κενές θέσεις
Το μείζον θέμα των τεράστιων ελλείψεων στην Πυροσβεστική φέρνει στη Βουλή με ερώτησή του ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 έχουν σημειωθεί 1.812 δασικές πυρκαγιές και 3.462 πυρκαγιές σε αστικό περιβάλλον.
Όπως επισημαίνουν στην ερώτησή τους προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας οι 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «σήμερα υπηρετούν στην Πυροσβεστική περίπου 11.209 άνδρες και γυναίκες ως μόνιμο προσωπικό, ενώ, τα οργανικά κενά του Σώματος υπολογίζονται σε 3.600 περίπου.
Παράλληλα υπηρετούν επί πλέον πενταετείς πυροσβέστες, εποχικοί και πρόσφατα δημιουργήθηκαν νέες θέσεις «δασοκομάντος» (ΕΜΟΔΥ).
Σημειώνουμε βέβαια και τη σημαντική συνεισφορά των Εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος.
Επιπρόσθετα, η τριχοτόμηση του Σώματος συνεχίζεται με βάση την εργασιακή σχέση, σε μόνιμους, σε πενταετούς υποχρέωσης και σε εποχιακούς, ενώ οφείλονται πολλές άδειες και ρεπό στους εργαζόμενους, με συνέπεια και την εργασιακή τους καταπόνηση.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να καλυφθούν τα οργανικά κενά του Πυροσβεστικού Σώματος;
2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη διαδικασιών για την κάλυψη των κενών του Πυροσβεστικού Σώματος;
3. Ποια είναι τα μέτρα και ποιο το χρονοδιάγραμμα για την ομογενοποίηση των υπηρετούντων στο Πυροσβεστικό Σώμα;
4. Πώς προχωρεί η αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος;»
Αν μη τι άλλο αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση του υπουργού…
Δεν άλλαξε τίποτα…
Όπως έλεγαν οι κάτοικοι στην Άμφισσα, στην πρόσφατη φωτιά στην περιοχή, η Πυροσβεστική παρότι έφτασε έγκαιρα, δεν ήξερε πώς να προσεγγίσει τα μέτωπα, με αποτέλεσμα η φωτιά να επεκτείνεται επικίνδυνα. «Η άσχημη αυτή εξέλιξη θα μπορούσε να αποτραπεί αν παρέμεναν ισχυρές οι δασικές υπηρεσίες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν γρήγορα τους πυροσβέστες στη φωτιά και να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες για να μειωθεί η καύσιμη ύλη» λένε όσοι ξέρουν πρόσωπα και πράγματα στην περιοχή.
«Η θερινή αντιπυρική, συνεχίζεται όπως τέλειωσε πέρυσι. Εκκενώσεις οικισμών, έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου αντιμετώπισης των πυρκαγιών, έλλειψη πολιτικών πρόληψης, καθαρισμοί περιοχών. Ούτε οι πολυδιαφημισμένοι «δασοκομμάντος», ούτε η μετάκληση ξένων (όπως Ρουμάνων με την αποδειχθείσα στην πράξη άρτια οργάνωση και υψηλή αποτελεσματικότητα), σώζουν την κατάσταση. Ακόμα μια φορά, η μάχη με τις φλόγες αφήνεται στο φιλότιμο των πυροσβεστών και τα απαρχαιωμένα, ή γηρασμένα, μέσα που τους παρέχονται» λέει από τη μεριά της η αν. τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χαρά Καφαντάρη.
Αλαλούμ και σύγκρουση αρμοδιοτήτων
Ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης παραδέχθηκε ότι οι πυροσβέστες μπαίνουν σε δάση που «είχαν να καθαριστούν 30 και 40 χρόνια» και δεσμεύθηκε πως φέτος δίνονται από την κυβέρνηση 120 εκατομμύρια ευρώ για καθαρισμούς δασών, αντιπυρικές ζώνες και διάνοιξη δασικών δρόμων.
Δεν είπε όμως κάτι πολύ σημαντικό. Δεν μίλησε καθόλου για τη σύγκρουση αρμοδιοτήτων που υπάρχει στο υπουργείο του και που καθυστερεί πολύ την αντίδραση του μηχανισμού.
Σύμφωνα με νόμο που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση (επί υπουργίας Χαρδαλιά), υπεύθυνος για τις πυρκαγιές θα πρέπει να είναι ο εκάστοτε περιφερειακός σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας και γι’ αυτό δημιουργήθηκαν 13 Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας.
Μέχρι τώρα έχουν προσληφθεί και πληρώνονται 12 σύμβουλοι, χωρίς όμως να έχουν κάποιον συγκεκριμένο ρόλο. Οι κακές γλώσσες λένε πως οι σύμβουλοι αυτοί …τα έχουν καλά με τη γαλάζια παράταξη. Επί της ουσίας, ακόμα εφαρμόζεται ο παλιός νομός, και τον ρόλο του συμβούλου Πολιτικής Προστασίας τον έχει ο κάθε αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας. Δηλαδή πρόκειται για ξεκάθαρη σύγκρουση αρμοδιοτήτων…
Όλο αυτό το αλαλούμ έχει ως αποτέλεσμα το σύστημα να μην δουλεύει, καθώς φαίνεται πως κανένας δεν είναι πρόθυμος να συντάξει νέα επιχειρησιακά σχέδια για κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά. Δεν είναι τυχαίο πως οι κάτοικοι των περιοχών που εκδηλώθηκαν πρόσφατα πυρκαγιές κατήγγειλαν ολιγωρία και καθυστερήσεις…
Τι εννοεί ο υπουργός;
«Ζούμε σε μια χώρα που για λόγους υστέρησης λόγω της οικονομικής κρίσης, είχε μείνει πίσω η πρόληψη, η προετοιμασία και ετοιμότητα. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Ζούμε σε μια χώρα που πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, δεν μπορούν να γίνουν από τη μία ημέρα στην άλλη» είπε ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης.
Μόνο που έχουν περάσει 4 χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και ένας χρόνος από τις καταστροφικές πυρκαγιές, όπου μεταξύ άλλων κάηκε η μισή Εύβοια…
Άρα λοιπόν πώς εννοεί το «από τη μία μέρα στην άλλη» που λέει ο υπουργός; Ήδη η κυβέρνηση έχει κλείσει τρία χρόνια στην εξουσία (έχοντας ως προεκλογική σημαία την καταστροφή στο Μάτι) και ο ίδιος κλείνει έναν χρόνο στο υπουργείο του…
Ποιες είναι οι δικαιολογίες για τα κενά σε προσωπικό; Ποια είναι η δικαιολογία για το ότι οι περίφημοι Σύμβουλοι Πολιτικής Προστασίας δεν έχουν ξεκάθαρο ρόλο; Ποια η δικαιολογία για τον μη καθαρισμό των δασών; Ποια η δικαιολογία για το θάψιμο του περίφημου πορίσματος Γκόλνταμερ το οποίο προβλέπει ένα ολιστικό σχέδιο πρόβλεψης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών;
Σίγουρα όχι ο …λίγος χρόνος που επικαλείται ο υπουργός.
Δεν μιλάει κανένας…
Οι 430 πυρκαγιές που έχουν κατακάψει την Ελλάδα τις τελευταίες μέρες, υπό άλλες συνθήκες θα μονοπωλούσαν το ειδησεογραφικό ενδιαφέρον, ενώ οι παλινωδίες και η ασυνεννοησία στο αρμόδιο υπουργείο θα είχε γίνει -και σωστά- αντικείμενο σκληρής κριτικής. Σήμερα όμως δεν μιλάει κανένας. Οι καταστροφές από τις πυρκαγιές είναι …σαν να μην έγιναν ποτέ και οι κενές θέσεις των πυροσβεστών είναι απλά ένας αριθμός. Και όπως αναφέρει ο Γιάννης Μπαλάφας στη σημερινή του συνέντευξη, οι πυροσβέστες τώρα θα αντιμετωπίζονται από τους κυβερνώντες ως ήρωες, αλλά όταν έρθει η ώρα και απαιτήσουν τα αυτονόητα, θα βρουν κλειστές πόρτες…
Από την κυβέρνηση πάντως συνεχίζουν να δηλώνουν πως είναι πανέτοιμοι και μάλιστα διαφημίζουν ως κάτι πολύ σπουδαίο την έλευση των 200 πυροσβεστών από χώρες του Βορρά που δεν έχουν πολλές μεγάλες δασικές φωτιές (Βουλγαρία, Ρουμανία, Γερμανία, Νορβηγία και Φινλανδία).
Δυστυχώς τα πράγματα δεν ξεκίνησαν καλά και με το όπλο της επικοινωνίας καμία κυβέρνηση ποτέ δεν γλίτωσε δάση και περιουσίες…