Skip to content
Σάββατο, 26 Απριλίου 2025

Πώς ο Ερντογάν απειλεί ευθέως την Ελλάδα με πόλεμο – Επικίνδυνη κλιμάκωση με νέες προκλήσεις και μέσω… Twitter

Χαρακτήρα πολεμικού τελεσιγράφου προς τη χώρα μας έχει η ομιλία του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το Σεφερχισάρ έχοντας προηγουμένως παρακολουθήσει τη μεγάλη αποβατική άσκηση EFES 2022 απέναντι ακριβώς από τη Σάμο. Δεν πρόκειται για μία ακόμα εμπρηστική ομιλία στο πλαίσιο του ανθελληνικού παραληρήματος το τελευταίο διάστημα αλλά για μία εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη, που αποκαλύπτει πλήρως τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε την Ελλάδα με στρατιωτική επέμβαση εάν συνεχίσει να εξοπλίζει τα «αποστρατικοποιημένα νησιά» παρουσιάζοντας μάλιστα στους τηλεοπτικούς δέκτες και το σενάριο εισβολής, που εκτελέστηκε ενώπιον του από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

 

Το νέο αφήγημα της Τουρκίας κατά της Ελλάδας

Πέρα από το ξεκάθαρο μήνυμα, που από την έως τώρα επιθετική πολιτική ρητορική πέρασε στο πεδίο της στρατιωτικής προσομοίωσης, είναι πλέον προφανές ότι η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει μανδύα νομιμοποίησης πριν προχωρήσει σε μία επιθετική ενέργεια κατά της χώρας μας. Το νέο αφήγημα της Αγκυρας είναι ότι η Ελλάδα παραβιάζοντας τις σχετικές διατάξεις των διεθνών συνθηκών έχει στρατιωτικοποιήσει τα νησιά του Αιγαίου, που βρίσκονται μία ανάσα από την τουρκική επικράτεια. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα την τουρκική πλευρά, αίρει το καθεστώς ελληνικής κυριαρχίας των νησιών από τη μία και από την άλλη αποτελεί μείζονα απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Συνεπώς, πάντα κατά τους αβάσιμους ισχυρισμούς του καθεστώτος Ερντογάνη Τουρκία νομιμοποιείται να ζητήσει την άμεση αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου αμφισβητώντας την κυριαρχία τους αφού παραχωρήθηκαν στη χώρα μας με τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων με την προϋπόθεση ότι δεν θα στρατιωτικοποιηθούν.

Μάλιστα, σε δύο από αυτά (Κως, Ρόδος), όπως υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, υπάρχει και «τουρκική μειονότητα», τα δικαιώματα της οποίας καταπατά συστηματικά το ελληνικό κράτος. Η «παράνομη» δε, παρουσία των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά δημιουργεί την νομιμοποιητική βάση για την άσκηση από την Τουρκία του δικαιώματός της στη νόμιμη άμυνα, όπως αυτό καθορίζεται στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έβαλε το «κερασάκι στην τούρτα» σε μια ημέρα προκλήσεων και αυξανόμενης έντασης, γράφοντας tweet στα ελληνικά και υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας πρέπει να συνετιστεί, διαφορετικά θα το μετανιώσει «όπως έναν αιώνα πριν».

«Δεν είναι ο εθνικισμός η απάντηση στην κρίση»: Απάντηση Αλ. Τσίπρα στον Ερντογάν στα τούρκικα

«Η Ελλάδα θα προστατέψει την κυριαρχία της απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με δήλωσή του, απαντώντας στα τούρκικα στις δηλώσεις και το tweet στα ελληνικά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

 

Τσελίκ: «Θα έρθουμε νύχτα ξαφνικά»

Νωρίτερα, εξαιρετικά προκλητική ήταν η δήλωση μέσω Twitter του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος επανέλαβε μια φράση που είχε χρησιμοποιηθεί και πριν από τις επιχειρήσεις στη Συρία.

«Μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά» έγραψε σε ανάρτησή του.

 

Η απάντηση Οικονόμου

Σχολιάζοντας το νέο κρεσέντο επιθετικής ρητορικής από την Άγκυρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου είπε: «Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσο μάλλον, να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες».

«Γενικότερα, τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Για αυτό καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

οικονομου

 

Νωρίτερα, με άλλη του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε τονίσει ότι η Ελλάδα το αντιμετωπίζει «με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, αποδομούμε τους ανιστόρητους και ανυπόστατους ισχυρισμούς και δεν παρακολουθούμε τις προσωπικές αναφορές. Η χώρα έχει αναβαθμίσει το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό της αποτύπωμα, ενώ έχει ενισχύσει την αποτρεπτική της ικανότητα ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, βάσει στοιχείων και πραγματικών περιστατικών δημοσιοποιούν τις προκλητικές συμπεριφορές της Άγκυρας, αναδεικνύουν την τουρκική παραβατικότητα με τεκμήρια, και η διεθνής κοινότητα γνωρίζει το διεθνές δίκαιο με αποτέλεσμα να καταδικάζει την τακτική του τουρκικού αναθεωρητισμού.

ΥΠΕΞ: Η απεικόνιση του τουρκικού αναθεωρητισμού σε 16 χάρτες

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα 16 χάρτες με τους οποίους αναδεικνύεται ο τουρκικός αναθεωρητισμός στο Αιγαίο από το 1973 έως σήμερα.

Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).

Στη συνέχεια προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρίας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973, συμπεριλαμβάνουν την προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ‘80, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του ‘90, την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» και φθάνουν μέχρι την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

“Οι χάρτες τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας”, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκριτική αποτύπωση των τουρκικών διεκδικήσεων/βλέψεων 1972- 2022

Το κοινό του Πούτιν με τον Ερντογάν

Ο τελευταίος ηγέτης, που προχώρησε σε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να επιβάλει σε γείτονα χώρα καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης επικαλούμενος τη νόμιμη άμυνα και έχοντας εξαντλήσει κάθε προσπάθεια να γίνουν σεβαστές οι εθνικές ανησυχίες ασφάλειας, όπως επεσήμανε στο διάγγελμά του πριν την έναρξη των εχθροπραξιών, είναι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. Οπως αποδεικνύεται, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οικοδομεί την αναθεωρητική στρατηγική του επικαιροποιώντας την επεκτατική ατζέντα του κατά της χώρας μας με την ενσωμάτωση σε αυτή βασικών στοιχείων από τις κινήσεις του Κρεμλίνου πριν την εισβολή στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, όπως η Μόσχα δεν αναγνώρισε στο Κίεβο το δικαίωμά του στην άμυνα μέσω των στρατιωτικών εξοπλισμών, θεωρώντας κρίσιμη απειλή για την εθνική της υπόσταση την ενδεχόμενη, έως και την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, παρουσία βάσεων του ΝΑΤΟ έτσι και η Τουρκία αρνείται το δικαίωμα της Ελλάδας να θωρακίσει τα νησιά του Αιγαίου, βάσει του άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που αποτελεί τον πυλώνα του αμυντικού δόγματος της χώρας μας. Στην περίπτωση της Τουρκίας, ως «δούρειος ίππος» για την ασφάλειά της, παρουσιάζονται οι βάσεις των ΗΠΑ σε ελληνικό έδαφος με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προαναγγέλλει την «καταστροφή» παρά τις ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή μελών του ΝΑΤΟ και τρίτων χωρών στα νησιά αυτά.

Η Τουρκία λοιπόν αμφισβητεί με την απειλή χρήσης στρατιωτικών μέσων την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, έχοντας ως στόχο την επαναχάραξη των συνόρων γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως η απαίτησή της να αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά του Αιγαίου δεν μπορεί να τεθεί σε καμία περίπτωση υπό συζήτηση. Θέτει το θέμα όμως διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και την ιστορική αλήθεια διεθνοποιώντας τις επιθετικές διεκδικήσεις της σε μία προσπάθεια να εμφανίσει τη χώρα μας ως παραβάτη του διεθνούς δικαίου αλλά και ως ενεργή απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

Με βάση την εικόνα, που σχηματοποιείται από τη ραγδαία κλιμάκωση της ακραίας τουρκικής ρητορικής, μοιάζει προδιαγεγραμμένη η προσχηματική επίρριψη ευθύνης στην ελληνική πλευρά αναφορικά με το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης ώστε να μπουν σε εφαρμογή, οι όποιες ενέργειες έχουν προαποφασιστεί από τον Τούρκο πρόεδρο, στο πλαίσιο του υποτιθέμενου τερματισμού παραβίασης των διεθνών συνθηκών και της προστασίας της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας από την «ελληνική απειλή».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή