Skip to content
Δευτέρα, 28 Απριλίου 2025

Πόλεμος Πλέυρη – μεγαλογιατρών: Ιδιωτικά ιατρεία στους γιατρούς του ΕΣΥ θέλει ο υπουργός  

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

 

  • Επί πληρωμή χειρουργεία στο δημόσιο 
  • Κορωνοϊός: Στο κόκκινο η κόντρα για τους νεκρούς εκτός ΜΕΘ 

 

Νέο νομοσχέδιο για την Υγεία φέρνει η κυβέρνηση, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην κοινωνία. Μεταξύ αυτών προβλέπονται τα χειρουργεία επί πληρωμή στο δημόσιο και «κόφτες» σε φάρμακα και εξετάσεις.

Όμως, η πιο σημαντική τομή που θα ήθελε να φέρει ο υπουργός Υγείας μπαίνει στον πάγο. Ποια είναι αυτή; Η δυνατότητα να έχουν ιδιωτικό ιατρείο οι γιατροί του ΕΣΥ! Και όπως πληροφορείται η Κυριακάτικη Kontranews, ο λόγος δεν είναι άλλος, από τις αντιδράσεις των «γαλάζιων» ιδιωτών μεγαλογιατρών, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στο επάγγελμά τους.

Η απόφαση είχε παρθεί εδώ και μήνες. Από το υπουργείο διέρρεαν εδώ και καιρό πως θα ήταν καλό να επιτραπεί στους γιατρούς που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, να μπορούν να έχουν και ξεχωριστό ιδιωτικό ιατρείο.

«Στόχος είναι να δοθούν αφενός κίνητρα στο κουρασμένο και αδικημένο μισθολογικά υγειονομικό προσωπικό και παράλληλα να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την αναστροφή του brain drain» έλεγαν πριν λίγες εβδομάδες σε δημοσιογράφους.

Όμως τα σχέδια αυτά ανατράπηκαν, αφού οι ιδιώτες γιατροί που είναι …κοντά και που επηρεάζουν το κυβερνών κόμμα αντέδρασαν έντονα και ανάγκασαν την ηγεσία του υπουργείου να κάνει στροφή 180 μοιρών…

 

Έρχονται αλλαγές  

Ο Θάνος Πλεύρης πριν λίγες ημέρες παρουσίασε το νομοσχέδιο που αφορά τον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Κατ’ αρχάς, με αυτό μπαίνουν ειδικοί κόφτες και ελεγκτικοί μηχανισμοί σε φάρμακα και εξετάσεις. Ο υπουργός φερε ως παράδειγμα κάποια φάρμακα που συνταγογραφούνται σε μεγάλο βαθμό, για τα οποία πλέον ο πολίτης θα πρέπει να πληρώνει…

Επίσης, με το νομοσχέδιο ο ασφαλισμένος στον ΕΟΠΥΥ δεν θα έχει τη δυνατότητα να εξετάζεται δωρεάν από γιατρό ειδικότητας, εάν πρώτα δεν έχει πάρει παραπεμπτικό από τον προσωπικό του γιατρό. Το ίδιο θα ισχύει και για μικροεπεμβάσεις και εισαγωγή στα νοσοκομεία.

Ο ασφαλισμένος θα πρέπει να διαλέξει τον προσωπικό του γιατρό μέχρι το τέλος του 2022, ο οποίος θα αποκαλείται «θεράπων», αλλά ουσιαστικά είναι μια μετάλλαξη του «οικογενειακού» γιατρού που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί η ΝΔ ως αντιπολίτευση να είχε ασκήσει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία των ΤΟΜΥ, όμως ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι θα ενοποιηθούν όλες οι δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας και θα δημιουργηθούν άλλες 60 ΤΟΜΥ, με χρήματα από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Ασθενείς δύο ταχυτήτων  

Αλλαγές έρχονται και στη λειτουργία των νοσοκομείων αφού το υπουργείο Υγείας θέλει να αξιοποιήσει τα δημόσια χειρουργεία και το απόγευμα, όπου παραμένουν άδεια και ανενεργά.

Αν εκ πρώτης, αυτό ακούγεται ως μία αναμφισβήτητα καλή και σωστή ιδέα, υπάρχει μια προφανής παγίδα… Ο ασθενής που θα θέλει να χειρουργηθεί το απόγευμα θα πρέπει να πληρώνει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό!

Με απλά λόγια, δημιουργούνται ασθενείς δύο ταχυτήτων στον δημόσιο τομέα. Από τη μία βρίσκονται όσοι μπορούν να πληρώσουν για να χειρουργηθούν το απόγευμα και από την άλλοι όσοι δυσκολεύονται, με αποτέλεσμα να περιμένουν να έρθει η σειρά τους στις μεγάλες λίστες των πρωινών χειρουργείων…

Και το ερώτημα είναι το εξής. Γιατί η κυβέρνηση δεν διαθέτει τους ανάλογους πόρους για να χειρουργούνται οι πολίτες και τα πρωινά και τα απογεύματα δωρεάν; Δεν πληρώνουν οι πολίτες φόρους για να έχουν δωρεάν Υγεία;

Όπως λέει ο Θάνος Πλεύρης, θα αξιοποιούνται «με ιδιωτικούς όρους οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να αυξάνουν το εισόδημά τους, καθώς θα εργάζονται εκτός ωραρίου ΕΣΥ».

Και γιατί θα πρέπει αυτές τις υπερωρίες (ή τις αναγκαίες προσλήψεις νέων γιατρών) να τις πληρώνουν οι πολίτες και όχι το κράτος, ώστε να επισπευσθούν τα χειρουργεία ασθενών που περιμένουν μήνες;

 

Ταλαιπωρία για τους ανασφάλιστους 

Εδώ και λίγες ημέρες ξεκίνησε η συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες, μόνο από γιατρούς του δημοσίου. Με απλά λόγια, πλέον ένας ιδιώτης γιατρός δεν θα μπορεί να γράψει φάρμακα και εξετάσεις σε κάποιον ανασφάλιστο… Και όπως καταλαβαίνει κανείς, αν ο ανασφάλιστος δεν μπορεί να βρει άμεσο ραντεβού με γιατρό του δημοσίου για κάτι που επείγει, θα πρέπει να πληρώσει το φάρμακο ή την εξέταση από την τσέπη του…

Έγγραφο καίει την κυβέρνηση για νεκρούς εκτός ΜΕΘ  

Σχεδόν επτά στους δέκα πέθαναν εκτός ΜΕΘ σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του ΕΟΔΥ.

Το έγγραφο, το οποίο είχε στην κατοχή του αλλά δεν αποκάλυψε ποτέ ο Θάνος Πλεύρης,  παρουσίασε ο Παύλος Πολάκης. Αυτό αποκαλύπτει πως από τους 26.635 νεκρούς στη χώρα μας μέχρι την 1η Μαρτίου, οι 16.519 πέθαναν εκτός ΜΕΘ.

Αυτό το έγγραφο του ΕΟΔΥ, σε συνδυασμό με την περίφημη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, η οποία ανέφερε πως  η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα, αποδεικνύει την ανικανότητα και την ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που δημιούργησε ο κορωνοϊός.

«Αυτή είναι η αποτύπωση της καταστροφικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για αυτήν την εκατόμβη κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Φύγετε τώρα, αποτύχατε σε όλα» είπε μεταξύ άλλων ο Παύλος Πολάκης.

Από τη μεριά του, ο Θάνος Πλεύρης ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τον μέσο όρο της Ε.Ε. στην υπερβάλλουσα θνητότητα, καθώς και ότι ο μέσος όρος αναμονής για εισαγωγή στη ΜΕΘ είναι 30 ώρες, χρόνος που δεν διαφέρει σημαντικά από την Ε.Ε.

Τέλος στη δωρεάν μετακίνηση όλων των ανέργων

Τέλος βάζει η κυβέρνηση στην καθολική δωρεάν μετακίνηση των ανέργων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η κάρτα ελεύθερης μετακίνησης στα Μέσα αναμένεται να τροποποιηθεί μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας.

Αναμένεται να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια στον καθορισμό των δικαιούχων των ωφελημάτων των ανέργων, καθώς όπως λέει το υπουργείο «έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις ατόμων που παραμένουν ακόμα και 20 χρόνια εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, ενώ δηλώνουν εισοδήματα 50.000, 60.000 ή ακόμα και 100.000 ευρώ ετησίως και διαμένουν σε ακριβές περιοχές».

Μέχρι στιγμής, δωρεάν μετακινήσεις με τα ΜΜΜ δικαιούνται ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες, όπως οι άνεργοι, οι άνθρωποι με αναπηρίες και οι στρατιώτες.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή