Σάββατο, 6 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Πέτρος Παππάς: Είναι εφικτή η πολιτική ανατροπή

Βουλευτής Κιλκίς ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Μοιραστείτε το


– Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση απέναντι στη ΝΔ
– Η Κυβέρνηση οδηγεί σε πλήρη κατάρρευση το ΕΣΥ

Συνέντευξη στον ΑΛΦΟΝΣΟ ΒΙΤΑΛΗ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί τον μόνο πυλώνα, ο οποίος μπορεί πραγματικά να ενώσει την Κεντροαριστερά στην Ελλάδα, ούτως ώστε να υπάρχει μια αξιόπιστη, εναλλακτική πρόταση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, στην εθνική κάλπη του 2027», επισημαίνει ο Βουλευτής Κιλκίς και Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας Πέτρος Παπάς.
Τονίζει πως «αμέσως μετά το θετικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα προχωρήσει το φθινόπωρο σε ένα καταστατικό συνέδριο, το οποίο θα μετασχηματίσει το κόμμα σε μία σύγχρονη δημοκρατική παράταξη με όρους του 2024. Κρατάμε τα θετικά και αφήνουμε πίσω μας όλα τα λάθη και τις κακές στιγμές του παρελθόντος».
Αναφερόμενος στο ΕΣΥ,
λέει ότι «είναι πλέον πανθομολογούμενο, ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει. Οι κακές συνθήκες εργασίας, η εξοντωτική υπερεργασία, οι χαμηλές αμοιβές του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού καθώς και η επισφάλεια στην εργασία των επικουρικών υπαλλήλων, έχει οδηγήσει την υγεία σε πλήρη κατάρρευση».

» Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πάει στην πρώτη σημαντική εκλογική αναμέτρηση, αυτή της 9ης Ιουνίου, με νέα ηγεσία αλλά και μετά από διασπάσεις, αποχωρήσεις κ.λπ. Είναι έτοιμο το κόμμα γι’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση, υπάρχουν επαρκείς δομές για να κινητοποιήσουν τον κόσμο στις κάλπες;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και ο νέος αρχηγός του, o Στέφανος Κασσελάκης, επιχειρούν να δημιουργήσουν μία νέα σχέση με την κοινωνία. Επιχειρούμε να σπάσουμε τις παραδοσιακές κομματικές δομές και να εγκαταστήσουμε μία αδιαμεσολάβητη σχέση με τον κόσμο. Έχει αποδειχθεί τα πολλά τελευταία χρόνια, ότι οι παραδοσιακές κομματικές δομές, όπως οι οργανώσεις μελών και οι νομαρχιακές επιτροπές, έχουν ατονίσει και δεν είναι πλέον ελκυστικές, ενώ ο κόσμος αισθάνεται ότι δεν έχει ρόλο και θέση στην κομματική διαδικασία. Για αυτόν ακριβώς το λόγο συστάθηκαν τα think tanks, ενώ μέσα από την αμεσοδημοκρατική εκλογή, τόσο των οργάνων του κόμματος, όσο και του Ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, επιχειρείται η δημιουργία μίας άλλης σχέσης με τον κόσμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί και έχει καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό, να ενεργοποιήσει τμήματα της κοινωνίας, τα οποία απείχαν από την πολιτική διαδικασία τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα, την Κυριακή στις 9 Ιουνίου, να προσέλθουν στις κάλπες όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν απογοητευμένοι από την πολιτική διαδικασία.
» Γιατί, αν και με φθορά και προβλήματα, η ΝΔ παραμένει σταθερά πρώτη και με μεγάλη απόσταση από το δεύτερο κόμμα, τουλάχιστον δημοσκοπικά;
Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η κοινωνία, στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, συντηρητικοποιείται. Αυτός είναι ίσως ένας πρώτος λόγος, ο οποίος οδηγεί σε αυξημένα ποσοστά τα κόμματα της δεξιάς και της ακροδεξιάς. Από εκεί και πέρα, οι πόλεμοι σε ευρωπαϊκό έδαφος και στην μέση Ανατολή, η μεγάλη ανασφάλεια που προκάλεσαν τα μεταναστευτικά ρεύματα αλλά και ο περιορισμός και ο φόβος που προκάλεσε ο νεκρός πολιτικός χρόνος της πανδημίας, δημιούργησαν τις συνθήκες εκείνες, οι οποίες οδηγούν στην αύξηση των ποσοστών της συντήρησης. Επιπλέον, δεν πρέπει κανείς να παραγνωρίσει τις ιδιαίτερη πολιτική συγκυρία στον χώρο της κέντροαριστεράς στην Ελλάδα. Η πολυδιάσπαση της Κεντροαριστεράς, οι προσωπικές στρατηγικές και συχνά η ματαιοδοξία κάποιων στελεχών της, τα οποία ίδρυσαν Ι.Χ πολιτικά κομματίδια, σίγουρα συμβάλλουν στο να μην παρουσιάζεται ο προοδευτικός δημοκρατικός χώρος ως ένα ενιαίο σύνολο. Θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί τον μόνο πυλώνα, ο οποίος μπορεί πραγματικά να ενώσει την Κεντροαριστερά στην Ελλάδα, ούτως ώστε να υπάρχει μια αξιόπιστη, εναλλακτική πρόταση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, στην εθνική κάλπη του 2027.
» Ποιος είναι ο πήχης του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές; Είναι ρεαλιστικός στόχος να είναι δεύτερο κόμμα;
Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έχει από καιρό καταστήσει σαφές, ότι θέλει να πετύχει ένα ποσοστό στις εκλογές της 9ης Ιουνίου τέτοιο, που να τον καθιστά κυρίαρχο της Κεντροαριστεράς, προκειμένου να ανασυνθέσει την Δημοκρατική Παράταξη στη χώρα. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, το ποσοστό αυτό να σηματοδοτήσει την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.
Αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο στην Ελλάδα, να πιστέψει ότι η πολιτική ανατροπή είναι εφικτή μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, ούτως ώστε στις επόμενες Εθνικές Εκλογές η χώρα να αποκτήσει προοδευτική Κυβέρνηση.
Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θα αναδειχθεί σε δεύτερο κόμμα στην κάλπη των ευρωεκλογών και το ποσοστό του θα είναι τέτοιο, ώστε για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, ο προοδευτικός κόσμος να ελπίσει στην ανατροπή.
» Αν δεν μεταβληθεί στις ευρωεκλογές αισθητά το υπάρχον πολιτικό σκηνικό, υπάρχει ενδεχόμενο πλήρους ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς και συγκλίσεων των προοδευτικών κομμάτων;
Η αναγκαία συνθήκη προκειμένου η Κεντροαριστερά να ανασυγκροτηθεί γρήγορα, είναι η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε απόλυτα κυρίαρχη δύναμη του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, είναι η μόνη πολιτική δύναμη που με ειλικρίνεια έχει απευθύνει δημοκρατικό προσκλητήριο σε όλο τον κόσμο, αλλά και στα στελέχη που πιστεύουν στη νέα πρόταση του, προκειμένου ο προοδευτικός χώρος να ανασυγκροτηθεί με σύγχρονους όρους. Προσωπικές στρατηγικές, φαντάσματα του παρελθόντος, σκελετοί στην ντουλάπα και ονειροφαντασιώσεις προηγούμενων δεκαετιών, δεν έχουν θέση στην νέα προσπάθεια που κάνει ο κόσμος και ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης.
» Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών θα είναι μέρα αναστοχασμού και επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει περάσει πλέον από τα λόγια, στα έργα. Αμέσως μετά το θετικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα προχωρήσει το φθινόπωρο σε ένα καταστατικό συνέδριο, το οποίο θα μετασχηματίσει το κόμμα σε μία σύγχρονη δημοκρατική παράταξη με όρους του 2024. Κρατάμε τα θετικά και αφήνουμε πίσω μας όλα τα λάθη και τις κακές στιγμές του παρελθόντος. Απευθυνόμαστε σε όλους τους προοδευτικούς, δημοκρατικούς Έλληνες πολίτες, προκειμένου να πυκνώσουν τις τάξεις της προοδευτικής παράταξης και να συμμετέχουν ενεργά στην διαμόρφωση των πολιτικών που αφορούν τις ζωές τους.
» Είστε γιατρός με μεγάλη διαδρομή σε δημόσιο νοσοκομείο. Πώς μπορεί να πάρει πλέον ανάσα το ΕΣΥ; Πώς σταματάει αυτός ο κατήφορος του ΕΣΥ;
Είναι πλέον πανθομολογούμενο, ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει. Οι κακές συνθήκες εργασίας, η εξοντωτική υπερεργασία, οι χαμηλές αμοιβές του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού καθώς και η επισφάλεια στην εργασία των επικουρικών υπαλλήλων, έχει οδηγήσει την υγεία σε πλήρη κατάρρευση.
Οι γενναίες μισθολογικές αυξήσεις στους εργαζόμενους στην υγεία, η δημιουργία μιας πραγματικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται όλοι οι Έλληνες πολίτες, αλλά και η προτεραιοποίηση της δωρεάν δημόσιας υγείας για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, αποτελούν στρατηγικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάταξη του ΕΣΥ, την οποία δεσμεύεται να εφαρμόσει, αν ο λαός τον τιμήσει με την εμπιστοσύνη του.
» Η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις είναι ο μεγάλος βραχνάς των πολιτών. Υπάρχουν προτάσεις και πολιτικές για να αλλάξει αυτή η ζοφερή κατάσταση;
Η ανυποχώρητη ακρίβεια εδώ και δύο χρόνια έχει αναδειχθεί σε νούμερο ένα πρόβλημα για όλους τους Έλληνες. Τα πανάκριβα τρόφιμα, τα απλησίαστα ενοίκια των κατοικιών, αλλά και τα τιμολόγια-φωτιά των υπηρεσιών ενέργειας, κατέστησαν τους Έλληνες, τους φτωχότερους Ευρωπαίους. Η εξαιρετικά χαμηλή αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών έχει ρίξει σημαντικά το βιοτικό επίπεδο όλων, την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση, δογματικά, δεν εφαρμόζει μέτρα ανάσχεσης ακρίβειας, με τα οποία λειτουργούν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η επιβολή σημαντικών προστίμων στους κερδοσκόπους, η θέσπιση περιθωρίου κέρδους στις μεγάλες εταιρείες, αλλά και η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αποτελούν μερικούς από τους προγραμματικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η λύση για την μεγάλη ακρίβεια, βρίσκεται στην αντιγραφή των καλύτερων πρακτικών που εφαρμόζουν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ακρίβεια δεν μπορεί να απαντηθεί με επιστολές στην κυρία Φον Ντερ Λάϊεν ούτε με μέτρα-κοροϊδία στον ελληνικό λαό.
Καλούμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες την Κυριακή στις 9 Ιουνίου να ψηφίσουν για μία καλύτερη ζωή γιατί την αξίζουμε όλοι μας!

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.