Μοιραστείτε το
«Τι δύναµη έχει η δική µου υπογραφή;» είναι η ένσταση όταν διακινούµε ψήφισµα ή έκκληση, ζητώντας τις υπογραφές συµπολιτών µας. Για «χαρτοπόλεµο» µας κατηγορούν όταν προτείνουµε και εγκρίνουµε ψηφίσµατα που προωθούνται σε κυβερνήσεις ή υπερεθνικούς οργανισµούς σαν τον ΟΗΕ και την ΕΕ.
Προφανώς, µια υπογραφή δεν µπορεί να έχει καταλυτική επίδραση. Μπορούν όµως µαζί έξι εκατοµµύρια υπογραφές ή και λιγότερες, αν πρόκειται για µικρές χώρες. Ας µιλήσουµε για την Αµερική.
Δύο µαύροι βουλευτές, ο δηµοκρατικός Τζον Κόνιερς και η ρεπουµπλικανή Σίρλεϊ Τσίζχολµ είχαν προτείνει το 1978 την καθιέρωση της ηµέρας γέννησης του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (15 Ιανουαρίου) ως εθνικής Ηµέρας.
Η πρόταση αρχικά µπλοκαρίστηκε στο Κογκρέσο, γι αυτό και οι δύο βουλευτές, µε τη συνδροµή δεκάδων οργανώσεων, απάντησαν µε την συγκέντρωση και κατάθεση έξι εκατοµµυρίων υπογραφών. Κατόπιν τούτου, το 1983 το Κογκρέσο προχώρησε στη σχετική νοµοθετική ρύθµιση, την οποία κύρωσε ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1984.
Έτσι, λοιπόν, διαρκούντος του ψυχρού πολέµου, επιτεύχθηκε η καθιέρωση της ηµέρας γέννησης του δολοφονηµένου µαύρου ηγέτη ως Εθνικής Ηµέρας των ΗΠΑ, που για να µην είναι πολύ κοντά στις γιορτές, ορίστηκε να είναι η τρίτη Δευτέρα κάθε χρόνου, φέτος 20 Ιανουαρίου.
Γιατί έχει ιδιαίτερη σηµασία φέτος να τιµήσουµε διεθνώς την Ηµέρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ; Απαντώ, για πολλούς και διάφορους λόγους. Ο πρώτος ότι συµπίπτει µε την ορκωµοσία του ακροδεξιού Ντόναλντ Τραµπ για δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, µε τις µεγάλες απειλές για τον κόσµο, που αυτό συνεπάγεται. Απόδειξη οι πρόσφατες δηλώσεις Τραµπ περί προσάρτησης της Γροιλανδίας, ακόµα των του Καναδά των G7, επανέλεγχο της διώρυγας του Παναµά, επονοµασία του κόλπου του Μεξικού σε Αµερικανικό. Απειλές και για την Ευρώπη, την οποία εχθρεύεται ο ολιγάρχης Τραµπ και οι ευρωπαίοι οµοϊδεάτες του, τους οποίους στηρίζει διά του φίλου του, επίσης µεγιστάνα, Έλον Μασκ.
Δεύτερος λόγος, ότι πολλοί πόλεµοι µαίνονται και διεθνείς συγκρούσεις χρονίζουν, κυρίως στην Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο, όπου εµπλέκεται η Άγκυρα (Συρία, Παλαιστίνη, Κύπρος). Να ηχήσει, λοιπόν αύριο, 20 Ιανουαρίου, βροντερό αντιπολεµικό µήνυµα έστω και διά ψηφισµάτων.
Τρίτος λόγος λαϊκής εγρήγορσης και κινητοποίησης, η εξάπλωση του ρατσισµού και κουλτούρας βίας µέσα στις κοινωνίες, της ελληνικής συµπεριλαµβανοµένης, όπου πολλαπλασιάζονται τα κρούσµατα νεανικής βίας. Απαιτείται, λοιπόν, ως προληπτική απάντηση, η καλλιέργεια ειρήνης και µη βίας, κυρίως στον χώρο της εκπαίδευσης µε βάση σχετικό πρόγραµµα της UNESCO.
Τέταρτος λόγος, η παρά τις υποσχέσεις και δυνατότητες διεύρυνση της φτώχειας, ακόµα και στις αναπτυγµένες χώρες σαν την δική µας, αλλά και καπιταλιστικές µητροπόλεις. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, δίπλα στο κίνηµα πολιτικών δικαιωµάτων για τους αφροαµερικανούς πολίτες των ΗΠΑ, είχε βοηθήσει να αναπτυχθεί και κίνηµα εξάλειψης της ακραίας φτώχειας, λέγοντας «χειρότερη µορφή της βίας είναι η φτώχεια».
Σταδιακά, είχε µπει και στον στίβο της αντίθεσης στον «βρώµικο» πόλεµο του Βιετνάµ, κηρύσσοντας και την ανάγκη καταπολέµησης των κοινωνικών και διεθνών ανισοτήτων, µε µεθόδους µη βίας και πολιτικής ανυπακοής που είχε εµπνευστεί από τον Μαχάτµα Γκάντι. Έτσι πέτυχε µεγάλες νίκες, τιµήθηκε και µε Νόµπελ Ειρήνης, αλλά, δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου 1968. Πολλά τα διδάγµατα και για τον ελληνικό λαό.
* Υπεύθυνος του Γραφείου Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.