- – Εμπνέει εμπιστοσύνη ο Φάμελλος
- – Αντλεί δύναμη από την πολυφωνία και την πολυσυλλεκτικότητα η Αριστερά
Συνέντευξη στον ΘΑΝΑΣΗ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ
Αλλαγή στο κλίµα που επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μίλτος Ζαµπάρας, στην αποκλειστική συνέντευξη στην Κυριακάτικη Kontra. «Για πρώτη φορά µετά από καιρό, αναδύθηκε ένα αίσθηµα ενότητας και συλλογικότητας» λέει χαρακτηριστικά. Παράλληλα επισηµαίνει ότι το κόµµα χρειάζεται µία γενναία επανεκκίνηση.
Για τον Σωκράτη Φάµελλο αναφέρει ότι είναι πολιτικός που εµπνέει εµπιστοσύνης και για τον Παύλο Πολάκη ότι είναι µία έντονη και µαχητική προσωπικότητα και παρά τις διαφορές των δύο ανδρών υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ µπορεί να προχωρήσει ενωµένος και εξηγεί ότι η Αριστερά «αντλεί τη δύναµή της από την πολυφωνία και την πολυσυλλεκτικότητα».
Αναφερόµενος στο ιδεολογικό και πολιτικό αποτύπωµα της ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι «η φυσιογνωµία µας πρέπει να είναι σαφής: υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας, της αναδιανοµής του πλούτου και της προστασίας των κοινωνικών αγαθών».
»Ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε νέα ηγεσία. Στις 15 µέρες που πέρασαν, παρατηρήσατε κάποια ουσιαστική αλλαγή στη λειτουργία του κόµµατος;
Μετά από µια περίοδο σχεδόν ενάµιση έτους, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αντιµετώπισε έντονη εσωστρέφεια, δύσκολες εσωκοµµατικές αντιπαραθέσεις και αποµάκρυνση από τον πυρήνα της πολιτικής του αποστολής, είναι φυσικό να χρειάζεται χρόνος για να ανασυγκροτηθούµε. Ωστόσο, πιστεύω ότι η αλλαγή στον αέρα του κόµµατος φάνηκε από την ίδια τη νύχτα των εκλογών. Για πρώτη φορά µετά από καιρό, αναδύθηκε ένα αίσθηµα ενότητας και συλλογικότητας, που συνοδευόταν από την ειλικρινή διάθεση να εργαστούµε όλοι µαζί. Υπήρξε µια ανανεωµένη αισιοδοξία και αποφασιστικότητα να επαναφέρουµε τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς στο επίκεντρο της πολιτικής µας δράσης.
»Πόσο βαθιές είναι οι πληγές που άφησε η περίοδος της προεδρίας Κασσελάκη και πώς µπορούν να επουλωθούν;
Ας ξεκαθαρίσουµε κάτι θεµελιώδες: ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ευθύνεται εξ ολοκλήρου για την κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ. Η εκλογή του υπήρξε περισσότερο απόρροια της κρίσης που ήδη διέτρεχε το κόµµα παρά η αιτία της. Ωστόσο, από την πρώτη στιγµή της θητείας του, υιοθέτησε µια στρατηγική που περιλάµβανε θυµατοποίηση, τη συστηµατική αναζήτηση εσωτερικών εχθρών, µια τοξική επικοινωνιακή τακτική και υπερέκθεση.
Αυτά τα χαρακτηριστικά υπονόµευσαν περαιτέρω την πολιτική εικόνα του κόµµατος, οδηγώντας σε µια κρίση αξιοπιστίας. Για να αναστρέψουµε αυτή την κατάσταση, απαιτείται σκληρή και µεθοδική δουλειά. Πρέπει να αναδείξουµε εκ νέου τις αρχές µας, να επικοινωνήσουµε πειστικά τις θέσεις µας και να αποκαταστήσουµε τη σχέση εµπιστοσύνης µε την κοινωνία.
»Είναι εφικτή η ανάκαµψη του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες στη νέα εποχή µε τον Σωκράτη Φάµελλο;
Η ανάκαµψη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι µόνο εφικτή, αλλά και απαραίτητη για την ελληνική κοινωνία. Τα ιστορικά παραδείγµατα δείχνουν ότι κόµµατα που πέρασαν βαθιές κρίσεις, ακόµα και διασπάσεις, κατάφεραν να επανέλθουν δυναµικά. Αυτό που χρειάζεται, όµως, είναι µια γενναία επανεκκίνηση: να αναγνωρίσουµε τα λάθη µας, να τα διορθώσουµε µε θάρρος και αυτογνωσία, και να επανασυνδεθούµε µε τις ανάγκες και τα αιτήµατα της κοινωνίας. Η πολιτική µας δράση πρέπει να επικεντρωθεί στην καθηµερινότητα των πολιτών, δίνοντας προτεραιότητα σε ζητήµατα όπως η καταπολέµηση της ακρίβειας, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η πρόσβαση σε δηµόσια και ποιοτική υγεία και παιδεία, και η δηµιουργία ενός δικαιότερου πλαισίου αναδιανοµής του πλούτου. Ο Σωκράτης Φάµελλος, µε τη συνετή και συλλογική του προσέγγιση, µπορεί να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο για την υλοποίηση αυτών των στόχων, προσφέροντας σταθερότητα και κατεύθυνση σε µια εποχή ανασύνταξης.
»Ποια είναι η άποψή σας για τον Σωκράτη Φάµελλο και τον Παύλο Πολάκη;
Ο Σωκράτης Φάµελλος είναι ένας πολιτικός που εµπνέει εµπιστοσύνη, όχι µόνο για την εµπειρία του, αλλά και για τον τρόπο που προσεγγίζει τα ζητήµατα. Κατά τη συνεργασία µας, εντυπωσιάστηκα από τη συλλογικότητα που τον χαρακτηρίζει, τον σεβασµό προς τους συνεργάτες του και τον συγκροτηµένο λόγο του. Είναι ένας σύντροφος που προτάσσει τη συνεργασία και την ουσία, στοιχεία απαραίτητα για την επόµενη ηµέρα του κόµµατος.
Από την άλ-λη πλευρά, ο Παύλος Πολάκης είναι µια έντονη και µαχητική προσωπικότητα, γνωστή για την αφοσίωσή του στις αρχές της δικαιοσύνης και της κοινωνικής ευαισθησίας. Αν και οι δύο πολιτικοί έχουν διαφορετικά στυλ, αυτό δεν αποτελεί εµπόδιο στη συνεργασία τους, καθώς η Αριστερά έχει µάθει να αντλεί δύναµη από την πολυφωνία, αρκεί να επικρατεί η συλλογικότητα και η αφοσίωση στο κοινό όραµα.
»Είναι δυνατή η συµπόρευση των δύο πολιτικών και η ενιαία έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τις «ασθένειες» του παρελθόντος;
Η Αριστερά, παραδοσιακά, αντλεί τη δύναµή της από την πολυφωνία και την πολυσυλλεκτικότητα. Η ενότητα, όµως, δεν επιτυγχάνεται αυτόµατα, απαιτεί κοινές αρχές, σεβασµό στις συλλογικές αποφάσεις και απόλυτη προσήλωση στο κοινό καλό. Αν καταφέρουµε να ξεπεράσουµε τις προσωπικές διαφορές και τις παθογένειες του παρελθόντος, µπορούµε να χτίσουµε ένα κόµµα που εκφράζει όλες τις προοδευτικές δυνάµεις, δίνοντας έµφαση στις συλλογικές λύσεις και όχι στις προσωπικές στρατηγικές. Το παρελθόν µάς δίδαξε πολλά, είναι στο χέρι µας να αξιοποιήσουµε αυτά τα µαθήµατα και να προχωρήσουµε ενωµένοι.
»Ποια ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωµία πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εποχή;
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραµείνει ένα κόµµα που τοποθετεί την κοινωνία στο επίκεντρο της πολιτικής του. Η φυσιογνωµία µας πρέπει να είναι σαφής: υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας, της αναδιανοµής του πλούτου και της προστασίας των κοινωνικών αγαθών. Πρέπει να είµαστε στην πρώτη γραµµή για την καταπολέµηση της ακρίβειας, την υπεράσπιση της δηµόσιας υγείας και παιδείας και τη θωράκιση του κράτους δικαίου. Με ξεκάθαρες θέσεις και σύγχρονες προτάσεις, οφείλουµε να πείσουµε την κοινωνία ότι είµαστε εδώ για να υπηρετούµε τις πραγµατικές της ανάγκες και να αντιστεκόµαστε σε κάθε µορφή ανισότητας και αδικίας.
»Πώς αξιολογείτε την αντιπολίτευση που έχει ασκήσει µέχρι τώρα το κόµµα σας; Τι πρέπει να αλλάξει και προς ποια κατεύθυνση;
Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς, επηρεάστηκε σηµαντικά από την εσωστρέφεια και τις εσωκοµµατικές διαµάχες του τελευταίου έτους. Αυτό είχε ως αποτέλεσµα να µην ακουστούν αρκετά οι θέσεις µας και να υπονοµευθεί η δυναµική µας ως αξιωµατική αντιπολίτευση. Στη νέα εποχή, είναι επιτακτική ανάγκη να επικεντρωθούµε στα πραγµατικά προβλήµατα των πολιτών, όπως η ακρίβεια, η κλιµατική κρίση, η κοινωνική ανισότητα και η διάλυση του κοινωνικού κράτους από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης. Οφείλουµε να γίνουµε πιο διεκδικητικοί, να προτείνουµε ρεαλιστικές λύσεις και να επανασυνδεθούµε µε τις λαϊκές τάξεις, ώστε να ασκήσουµε µια αντιπολίτευση που θα είναι πραγµατικά χρήσιµη για την κοινωνία.
»Ποια λάθη πιστεύετε ότι έγιναν στον ΣΥΡΙΖΑ; Είναι καιρός για αυτοκριτική;
Είναι αδιαµφισβήτητο ότι έγιναν λάθη, τόσο πρόσφατα όσο και στο παρελθόν. Η πτώση των ποσοστών µας και η αποµάκρυνση από τη βάση µας ήταν αποτέλεσµα συσσωρευµένων αδυναµιών, όπως η έλλειψη σαφούς ιδεολογικής κατεύθυνσης, η ελλιπής επικοινωνία µε την κοινωνία και οι εσωτερικές έριδες. Πρέπει να κάνουµε γενναία αυτοκριτική, όχι µόνο για να αναγνωρίσουµε τα λάθη µας, αλλά και για να αποδείξουµε ότι έχουµε τη διάθεση και την ικανότητα να τα διορθώσουµε. Η Αριστερά δεν µπορεί να είναι µια «παρένθεση», πρέπει να είναι µια διαρκής δύναµη αλλαγής, µε στόχο την κοινωνική πρόοδο και την πολιτική δικαιοσύνη.