Συνέντευξη στον ΘΑΝΑΣΗ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αποδείξει ότι µπορεί να κυβερνήσει, τονίζει σε αποκλειστική συνέντευξη στην Κυριακάτικη Kontra η βουλευτής Τρικάλων του κόµµατος Μαρίνα Κοντοτόλη. Και προσθέτει ότι στο δρόµο για τις επόµενες εκλογές ο στόχος είναι να εκφράσει τις προσδοκίες των πολιτών, να πείσει την πλειοψηφία και µέσα από αυτή την προσπάθεια θα ισχυροποιηθεί, ώστε να φέρει την αλλαγή που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και οι πολίτες.
Είναι γεγονός αδιαµφισβήτητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ µετά την αλλαγή ηγεσίας και την ανάληψη της προεδρίας από το Σωκράτη Φάµελλο, ανεβαίνει δηµοσκοπικά. Ωστόσο η Μαρίνα Κοντοτόλη δεν περιορίζει την εµβέλεια του κόµµατός της στο δηµοσκοπικό σκέλος, αλλά υποστηρίζει πως στη φαρέτρα τους περίοπτη θέση κατέχει η επίλυση των προβληµάτων.
Η βουλευτής Τρικάλων εκτιµά ότι στις επόµενες εκλογές δεν θα υπάρξει αυτοδυναµία, χαρακτηρίζει την ύπαρξη πολλών κοµµάτων ως ένδειξη µιας ώριµης δηµοκρατίας και δηλώνει πως τάσσεται υπέρ της συνεργασίας των κοµµάτων και την προγραµµατική σύγκλιση. Η συνεργασία θα µπορούσε να γίνει µε προοδευτικές δυνάµεις οι οποίες θέλουν να ανατρέψουν τις πολιτικές της Νέας Δηµοκρατίας που παράγουν ανισότητα. Χαρακτηρίζει ως θετικό γεγονός προς αυτή την κατεύθυνση την ψήφιση της Λούκας Κατσέλη από τη Νέα Αριστερά.
Για την οικονοµία βλέπει πως µεγάλοι κίνδυνοι καραδοκούν και µπορεί να υπάρξει περαιτέρω κρίση αν δεν στηριχτούν τα νοικοκυριά και οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις.
Χαρακτηρίζει ως δείγµα πανικού και προπαγάνδα τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, πως σε περίπτωση συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ µε το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και θα βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Οσον αφορά στην ανάληψη Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραµπ, υποστηρίζει πως θα υπάρξει αστάθεια παγκοσµίως αν εφαρµόσει τις ίδιες πολιτικές µε εκείνες της πρώτης θητείας και καλεί την Ευρώπη να σταθεί ενωµένη απέναντι στον Αµερικανό Πρόεδρο.
» Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δέχθηκε µεγάλα πλήγµατα τον τελευταίο χρόνο. Οι τελευταίες δηµοσκοπήσεις δείχνουν κάποια άνοδο των ποσοστών. Πιστεύετε ότι τελείωσε η πτώση και αρχίζει η ανάκαµψη του κόµµατός σας;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται σε µια φάση ανασυγκρότησης και ανανέωσης. Η εµπιστοσύνη του κόσµου δεν κερδίζεται σε µια στιγµή, αλλά µέσα από διαρκή προσπάθεια, συνεπείς θέσεις και ειλικρινή διάλογο µε την κοινωνία. Τα πρώτα θετικά δείγµατα είναι εµφανή, αλλά η δουλειά µας συνεχίζεται. Δεν σταµατάµε µέχρι να εκφράσουµε πραγµατικά τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών.
» Σε ποιο ύψος βλέπετε να κινείται το κόµµα σας δηµοσκοπικά µέχρι τις επόµενες εκλογές; Βλέπετε να γίνεται πάλι κυβερνώσα δύναµη ή µήπως θα παραµείνει ένα κόµµα µεσαίο στην καλύτερη περίπτωση, χωρίς δυνατότητες να διεκδικήσει την κυβέρνηση;
Ο στόχος µας δεν είναι απλώς να ανέβουµε δηµοσκοπικά, αλλά να πείσουµε την πλειοψηφία της κοινωνίας ότι µπορούµε να δώσουµε λύσεις στα προβλήµατα που αντιµετωπίζει. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αποδείξει ότι µπορεί να κυβερνήσει και να προστατεύσει τους πιο αδύναµους. Η πορεία µας προς τις επόµενες εκλογές είναι πορεία διεκδίκησης της εµπιστοσύνης των πολιτών ως µια δύναµη που µπορεί να φέρει την αλλαγή.
» Ολες οι τελευταίες δηµοσκοπήσεις αποκαλύπτουν ότι κανένα κόµµα δεν µπορεί να έχει αυτοδυναµία στις επόµενες εκλογές. Πιστεύετε ότι παρήλθε ανεπιστρεπτί η εποχή των µονοκοµµατικών κυβερνήσεων και µπαίνουµε στον αστερισµό των συµµαχικών;
Η πολυκοµµατικότητα είναι χαρακτηριστικό µιας ώριµης δηµοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστεύει στη συνεργασία, µε βάση όµως αρχές και προγραµµατική σύγκλιση. Δεν µας ενδιαφέρουν οι κυβερνήσεις για τη νοµή της εξουσίας, αλλά για να υπηρετήσουν τις ανάγκες του ελληνικού λαού.
» Με ποια κόµµατα θα µπορούσε να συµµαχήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Θα µπορούσαν να νικήσουν τη Νέα Δηµοκρατία στις επόµενες εκλογές;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιδιώκει συµµαχίες µε δυνάµεις που έχουν προοδευτικό πρόσηµο και θέλουν να ανατρέψουν τις πολιτικές ανισότητας της Νέας Δηµοκρατίας. Οι επόµενες εκλογές µπορούν να φέρουν µια προοδευτική κυβέρνηση, αρκεί να υπάρξει ειλικρίνεια, συνεννόηση και κοινή δέσµευση σε πολιτικές που προωθούν τη δικαιοσύνη και τη βιωσιµότητα.
» Η ψήφιση της Λούκας Κατσέλη από τη Νέα Αριστερά ανοίγει το δρόµο για συνεργασία µαζί της ή µήπως είναι πρόωρο ένα τέτοιο ενδεχόµενο;
Η υπερψήφιση της Λούκας Κατσέλη από την Νέα Αριστερά είναι αναµφισβήτητα ένα πολύ θετικό γεγονός για εµένα, αγαπητέ κ. Λυρτσογιάννη. Ωστόσο, δεν πρέπει να γενικεύουµε πρόωρα. Κάθε πράγµα στον καιρό του και µόνον εάν υπάρχει βούληση και πραγµατική θέληση για συνεργασία.
» Διαβλέπετε κινδύνους για την ελληνική οικονοµία και ποιοι είναι αυτοί; Υπάρχει φόβος η χώρα να πέσει στα “βράχια”;
Οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονοµία είναι υπαρκτοί, ειδικά µε την ακρίβεια, τη συσσώρευση χρεών και την υποβάθµιση της αγοραστικής δύναµης των πολιτών. Αν δεν υπάρξει ένα σχέδιο στήριξης των νοικοκυριών και των µικροµεσαίων επιχειρήσεων, ο κίνδυνος περαιτέρω κρίσης είναι µεγάλος.
» Πώς ερµηνεύετε τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου «αν ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ»; Φοβάται η κυβέρνηση τις Κεντροαριστερές δυνά µεις και προσπαθεί να την αποτρέψει;
Αυτή η δήλωση είναι δείγµα πανικού. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πολώσει το πολιτικό κλίµα, αλλά οι πολίτες καταλαβαίνουν τα προβλήµατά τους και αναζητούν λύσεις. Δεν τροµάζουµε από τέτοιου είδους προπαγάνδα, γιατί ξέρουµε ότι η δύναµη της κοινωνίας θα είναι µαζί µας.
» Πώς νοµίζετε ότι θα επιδράσει στην Ελλάδα και την Ευρώπη ο Ντόναλντ Τραµπ; Πιστεύετε ότι συνιστά απειλή ή µήπως είναι υπερβολική µία τέτοια προσέγγιση;
Οι πολιτικές του Ντόναλντ Τραµπ είχαν δηµιουργήσει αστάθεια σε παγκόσµιο επίπεδο. Αν υπάρξει επιστροφή των ίδιων πολιτικών, θα πρέπει η Ευρώπη να σταθεί πιο ενωµένη, υπερασπίζοντας τις αρχές της δηµοκρατίας, της δικαιοσύνης και της διεθνούς συνεργασίας. Ο λαϊκισµός πάντα αποτελεί κίνδυνο, αλλά η δηµοκρατία έχει τη δύναµη να τον αντιµετωπίσει.