LIVE Ι Ψηφίζεται στη Βουλή το ν/σ για την ψήφο των αποδήμων
Μοιραστείτε το
Ολοκληρώνεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την «Άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».
Για την ψήφιση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την συνταγματική διάταξη (Σ.51παρ.4) , απαιτούνται τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους. Υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΝΙΚΗ και ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.
Το νομοσχέδιο αποτελεί τροποποίηση των άρθρων 2 και 4 του Ν.4648/2019 και ουσιαστικά αίρει τις περιοριστικές προϋποθέσεις που είχαν τεθεί σχετικά με το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού από τόπο κατοικίας τους.
Ειδικότερα, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι: Οι εκλογείς που επιθυμούν να διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα εγγράφονται με δική τους μέριμνα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνεται οποτεδήποτε με αίτηση του ενδιαφερομένου σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 4 του Ν. 4648/2019.
Αντιστοίχως και η τροποποίηση σε ότι αφορά τη διεύθυνση κατοικίας, η αναστολή ή η ακύρωση της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Η αποδοχή ή η απόρριψη της αίτησης γίνονται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών.
Εφεξής, κατά την αίτησή του, ο εκλογέας συμπληρώνει τα στοιχεία του και προσδιορίζει την εκτός Επικρατείας περιφέρεια δικαιοδοσίας διπλωματικής ή προξενικής αρχής, στην οποία επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Η αίτηση εγγραφής οριστικοποιείται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών.
Η αίτηση μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής θα γίνεται αμέσως οριστική. Καταργούνται οι προϋποθέσεις εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού και της εφαρμογής των περιορισμών εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στις εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως και η εξουσιοδότησης του Υπουργείου Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών ή την άντληση των απαιτούμενων πληροφοριών από τις βάσεις δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου που προβλεπόντουσαν στο Ν. 4648/2019.
Διαφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ
Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να κινηθεί στην πεπατημένη, δηλαδή στη «γραμμή» που είχε τηρήσει και το 2021 μη στηρίζοντας την ανάλογη νομοθετική ρύθμιση Βορίδη για άρση των περιορισμών και καταθέτοντας δική του τροπολογία. Αυτό έχει πράξει και τώρα, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «παιγνίδια εντυπώσεων» που αντιμετωπίζουν τους αποδήμους ως «εκλογικό κοινό». Επιπλέον έθεσε και δεύτερη τροπολογία προς συζήτηση που αφορά τους εποχικώς εργαζομένους.
Στον πυρήνα της διαφωνίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο φόβος που εκφράζεται ότι με βάση το δίκαιο του αίματος, όποιος έλκει καταγωγή από έλληνα πρόγονο δικαιούται να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια και αυτοδικαίως δικαίωμα ψήφου, με κίνδυνο «να υπάρξει ένα εκλογικό σώμα εκτός Ελλάδος ισοβαρές και ισοσθενές με το εκλογικό σώμα εντός Ελλάδος», πράγμα το οποίο θα παραβίαζε ευθέως το πνεύμα του συντάγματος αλλά και θα δημιουργούσε ένα ουσιώδες θέμα αντιπροσώπευσης.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.