Skip to content
Σάββατο, 26 Απριλίου 2025

Κώστας Αρβανίτης: Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη μισεί οτιδήποτε δημόσιο εκτός από τον δημόσιο κορβανά

«O ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει ηγέτης στον χώρο της ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά και του προοδευτικού τόξου στην Ευρώπη.
Η δύναμή του θα καθορίσει καταλυτικά τις εξελίξεις στο δημοκρατικό μέτωπο.»
Συνέντευξη στον ΑΛΦΟΝΣΟ ΒΙΤΑΛΗ

«Το ευρωβαρόμετρο δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της ανέχειας με διαφορά από την δεύτερη. Τα μεσαία στρώματα φτωχοποιούνται διαρκώς», επισημαίνει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Κώστας Αρβανίτης. Προσθέτει πως «φαίνεται σε κάθε νοικοκυριό που στενάζει να βγάλει το μήνα. Όσο η ΝΔ δεν μειώνει τους έμμεσους φόρους, όπως γίνεται στην Ευρώπη και πολεμάει τον μικροεπιχειρηματία προς όφελος μεμονωμένων ισχυρών συμφερόντων που κερδοσκοπούν συστηματικά, θετικό πρόσημο θα έχει η πολιτική του μόνο για τους λίγους».

Επισημαίνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρωτοπορία του προοδευτικού τόξου που θα καθορίσει την πορεία και θα σταματήσει τη χρόνια ολισθηρότητα της σοδιαλημοκρατίας προς συντηρητικές πολιτικές. Η συζήτηση που ξεκίνησε, ξαφνικά, στο εσωτερικό μας για ενδεχόμενη προσχώρηση στους σοσιαλημοκράτες είναι και λάθος και ένεση επιβίωσης του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

»Το συνέδριο μπαίνει στην τελική ευθεία. Η περασμένη χρονιά ήταν δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ, με τις δύο εκλογικές ήττες, τη διάσπαση κ.ά. Μπορεί να ανακάμψει ή θα συνεχιστεί η περιδίνηση;

Είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να ανακάμψει και ακόμη πιο βέβαιο είναι ότι πρέπει να ανακάμψει, αφού ηγείται στον χώρο απέναντι της δεξιάς.
Το συνέδριο είναι κοντά και είναι σημαντικό. Εκεί περιμένουμε τη διαμόρφωση του προγράμματος ώστε να δώσουμε εναλλακτική στη σημερινή πολιτική που φροντίζει τους λίγους εις βάρος των πολλών.
Πράγματι, η περασμένη χρονιά ήταν πολύ δύσκολη, τόσο μετά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, όσο και μετά την αποχώρηση του φυσικού ηγέτη του κόμματος, του Αλέξη Τσίπρα, η οποία ήταν ένα μεγάλο σοκ.
Ωστόσο, πλέον είμαστε σε επόμενη χρονιά και φάση. Είμαστε εδώ, έτοιμοι να καταθέσουμε και να ακούσουμε προτάσεις, όχι για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας, η οποία δυσφορεί σε όλα τα επίπεδα από την παρούσα κυβέρνηση.

»Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να διατηρήσει τις δυνάμεις και τα ποσοστά του ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές; Είναι ρεαλιστικός στόχος η εκλογική νίκη και η πρωτιά σε αυτή την αναμέτρηση;

O ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει ηγέτης στον χώρο της ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά και του προοδευτικού τόξου στην Ευρώπη. Η δύναμή του θα καθορίσει καταλυτικά τις εξελίξεις στο δημοκρατικό μέτωπο.
Εμείς είμαστε που θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα όλων απέναντι στις κλίκες και για αυτό έχει μεγάλη αξία η μάχη των ευρωεκλογών.
Η μάχη που δίνουμε είναι απέναντι στην πολιτική της δεξιάς και στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό της χώρας, η ΝΔ φορολεηλατεί τους πολλούς προς όφελος των λίγων, διαλύει τη δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία -ευφάνταστο αλήθεια το «μη-κρατικά πανεπιστήμια» αντί για τον πραγματικό όρο «ιδιωτικά»- και κάθε δημόσια δομή.
Η δεξιά του Μητσοτάκη μισεί οτιδήποτε δημόσιο, εκτός από τον δημόσιο κορβανά.
Αυτή θα είναι η μάχη των ευρωεκλογών. Ας ψηφίσουν οι πολίτες με όρους χρησιμότητας και όχι διαμαρτυρίας.
Είμαι περήφανος που στην τρέχουσα περίοδο του ευρωκοινοβουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε με στοχοπροσήλωση, ουσιαστική, επίπονη και τεκμηριωμένη δουλειά σε μια σειρά ζητημάτων και πρωτοβουλιών, όπως τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, τα εργατικά δικαιώματα, το δικαίωμα στην στέγη, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την νομολογία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, τη διατήρηση των στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης, τη νομολογία για τα ιατρικά δεδομένα -τα οποία η δεξιά λέει ότι μπορούν να τα έχουν οι ιδιώτες, ενώ εμείς λέμε ότι ανήκουν στους πολίτες- και βέβαια προσφυγικό.
Η ΝΔ στην Ελλάδα χαρακτήρισε το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ως ιστορική συμφωνία. Είναι μια άθλια συμφωνία. Να πει ο κ. Μητσοτάκης σε τι συνέβαλε για αυτήν την συμφωνία που είναι κατά της χώρας, αλλά και κατά των προσφύγων.
Ευρωπαϊκή δεξιά και ο κ. Μητσοτάκης έχτισαν μια πολιτική για το προσφυγικό με εγκλωβισμένους ανθρώπους, αλλά και εγκλωβισμένη χώρα.

»Μικρού και μεσαίου μεγέθους κόμματα στο λεγόμενο προοδευτικό χώρο με την Δεξιά και την Ακροδεξιά για πρώτη φορά να αθροίζουν συγκριτικά μεγαλύτερα ποσοστά. Ο κατακερματισμός αυτός μπορεί να ξεπεραστεί; Υπάρχει προοπτική ανασυγκρότησης και σύγκλισης του προοδευτικού χώρου;

Η συγκρότηση προοδευτικού μετώπου έχει ήδη γίνει το προηγούμενο διάστημα με την καθοδήγηση του Αλέξη Τσίπρα χτίσαμε στην Ευρώπη αυτό που λέγαμε και λέμε στην Ελλάδα, Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό το είδαμε σε μια σειρά από κορυφαία θέματα, όπως το κράτος δικαίου, τα εργατικά και εργασιακά δικαιώματα, την κλιματική κρίση, αλλά και το προσφυγικό.
Άλλο κοινό μέτωπο και άλλο ενσωμάτωση ο ένας στο καζάνι του άλλου.
Η αντίληψη για δύο κεντρικούς πολιτικούς χώρους σε επίπεδο κομμάτων της λεγόμενης κεντροδεξιάς και της λεγόμενης κεντροαριστεράς δεν είναι ευρωπαϊκή οπτική στην πολιτική, αλλά θυμίζει περισσότερο Ουάσιγκτον.
Η σοδιαλδημοκρατία είναι μια φθαρμένη ιστορία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρωτοπορία του προοδευτικού τόξου που θα καθορίσει την πορεία και θα σταματήσει τη χρόνια ολισθηρότητα της σοδιαλημοκρατίας προς συντηρητικές πολιτικές.
Η συζήτηση που ξεκίνησε, ξαφνικά, στο εσωτερικό μας για ενδεχόμενη προσχώρηση στους σοσιαλημοκράτες είναι και λάθος και ένεση επιβίωσης του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη.
Η χρεοκοπία στην Ελλάδα είχε υπογραφές: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Για αυτό και ο δημοκρατικός κόσμος του ΠΑΣΟΚ ήρθε στον ΣΥΡΙΖΑ.

»Η ακρίβεια είναι πλέον ο μεγάλος βραχνάς των νοικοκυριών. Φαίνεται δε πως έρχεται νέο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα. Πώς μπορεί να αναχαιτιστεί και να περιοριστεί τουλάχιστον σε πρώτη φάση το νέο κύμα αυξήσεων; Κινούνται σε θετική κατεύθυνση τα πρόσφατα μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια;

Το ευρωβαρόμετρο δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της ανέχειας με διαφορά από την δεύτερη. Τα μεσαία στρώματα φτωχοποιούνται διαρκώς.
Φαίνεται σε κάθε νοικοκυριό που στενάζει να βγάλει το μήνα. Όσο η ΝΔ δεν μειώνει τους έμμεσους φόρους, όπως γίνεται στην Ευρώπη και πολεμάει τον μικροεπιχειρηματία προς όφελος μεμονωμένων ισχυρών συμφερόντων που κερδοσκοπούν συστηματικά, θετικό πρόσημο θα έχει η πολιτική του μόνο για τους λίγους.
Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Προϊόντα που παράγονται εδώ, όπως το λάδι, το γάλα, το τυρί, προϊόντα τα πληρώνουμε πιο ακριβά από τους περισσότερους ευρωπαίους, ενώ το βρεφικό γάλα είναι το πιο ακριβό από την Ευρώπη.
Δεν είναι οικονομικό πρόγραμμα αυτό. Πρόγραμμα εξαθλίωσης είναι.
Έχουμε ακρίβεια βόρειας Ευρώπης με μισθούς λίγο υψηλότερους από την Βουλγαρίας, ενώ παρόλο που ο κατώτατος ευρωπαϊκός μισθός είναι ευρωπαϊκή οδηγία δεν ενσωματώνεται στην Ελλάδα.
Πάντως αξίζει να προσθέσουμε ότι μεγάλος βραχνάς εκτός από τον προφανή της ακρίβειας είναι και τα θέματα κράτους δικαίου και ελευθερίας του Τύπου, για τα οποία την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο η Ελλάδα βρέθηκε και πάλι στο στόχαστρο. Θέματα όπως η συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, οι παρακολουθήσεις, η 107η θέση στην Ελευθερία του Τύπου και η δολοφονία Καραϊβάζ. Δεν είναι αυτά θέματα πολυτελείας. Δεν υπάρχουν θέματα πολυτελείας για την αριστερά και για το δημοκρατικό τόξο.

»Έχει ήδη έλθει στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την Επιστολική Ψήφο. Πώς κρίνετε κατ’ αρχήν τις προβλέψεις του; Μπορεί να υπάρξει συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ  σε άρθρα ή στο σύνολο του Νομοσχεδίου;

Η ψήφος δεν είναι like στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά ένα κομμάτι της συνείδησης της καθεμίας και του καθενός μας.
Αν και είμαι προβληματισμένος, πάμε να το δούμε, ωστόσο είναι βίαιο αυτό που κάνει ο κ. Μητσοτάκης, καθώς ο κώδικας καλής πρακτικής της Επιτροπής της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, συστήνει στα κράτη μέλη να μη προβαίνουν σε θεμελιώδεις αλλαγές της εκλογικής νομοθεσίας τον τελευταίο χρόνο, πριν τις εκλογές.

»Τα όσα είπε και εξήγησε ο Πρωθυπουργός για το Νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, δημιουργούν αντιδράσεις από πολλές πλευρές, κυρίως εντός της Ν.Δ. Πώς τις σχολιάζετε;

Για εμάς στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στην ευρωπαϊκή αριστερά είναι σαφές ότι το θέμα των δικαιωμάτων δεν πρέπει να μπαίνει σε κομματική ζυγαριά, αν κάτι συμφέρει ή όχι. Είναι θέμα αξιακό. Ταυτότητας.
Οι νόμοι γίνονται για να προστατεύονται και τα δικαιώματα εκείνων των ανθρώπων που βρίσκονται σε δυσμένεια.
Είναι έντονη στην Ευρώπη η αντίθεση μεταξύ δεξιάς και δημοκρατικού τόξου για τα δικαιώματα και θέλω να πιστεύω ότι η χώρα μας θα σταθεί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

»Ήταν αναγκαία τελική η κομματική πειθαρχία στο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό;

Για το συγκεκριμένο θέμα δεν θα φανταζόμουν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα υπήρχαν δύο διαφορετικές γραμμές. Όπως προανέφερα είναι θέμα ταυτότητας.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή