Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Κεντροαριστερά: Σταματήστε να τρώγεστε και κοιτάξτε να τα βρείτε

Ο ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

Μοιραστείτε το

Τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία για τη δημιουργία μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης

Tην ώρα που η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνέλθει από τη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές και ο περιβόητος ανασχηματισμός αποδείχτηκε μια επικοινωνιακή φούσκα που έσκασε με πάταγο, η αντιπολίτευση οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Δεν αρκεί μόνο η φθορά της Νέας Δημοκρατίας για να αλλάξουν οι συσχετισμοί.
Οσο τα κόμματα της Κεντροαριστεράς είναι κατακερματισμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξακολουθεί να έχει τον κυρίαρχο ρόλο.

Απαίτηση όλου του προοδευτικού κόσμου είναι να σταματήσουν οι καθημερινές εχθροπραξίες ανάμεσα στα κόμματα της Κεντροαριστεράς.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Πλεύση Ελευθερίας θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου το οποίο θα αναδειχτεί σε πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία διεκδικώντας τη διακυβέρνηση της χώρας στις ερχόμενες εθνικές εκλογές.

Σε διαφορετική περίπτωση οι ηγεσίες των κομμάτων της Κεντροαριστεράς θα είναι υπόλογες απέναντι στον λαό.

Στον απόηχο της ισχυρών μηνυμάτων της κάλπης της 9ης, όπου ουσιαστικά δεν υπήρξε νικητής τουλάχιστον μεταξύ των τριών πρώτων κοινοβουλευτικά κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), ξεδιπλώνονται ήδη πρωτοβουλίες για συγκλίσεις και συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων καθώς η παντοδυναμία της ΝΔ με την συρρίκνωση των ποσοστών της, τίθεται πλέον εν αμφιβόλω. Για την ώρα τουλάχιστον τα δύο μεγαλύτερα προοδευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται να είναι εύκολο να αποτελέσουν, το κάθε ένα από μόνο του να μπορούν να αποτελέσουν το ισχυρό αντίπαλο δέος της Δεξιάς και την εναλλακτική λύση για κυβερνητική εξουσία. Σε αυτό συμβάλει και ο υπάρχον εκλογικός νόμος που για να λάβει το κλιμακωτό μπόνους εδρών ένα κόμμα πρέπει να είναι πρώτο έστω και με μία ψήφο διαφορά από το δεύτερο, ενώ πάντα σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο ένας συνασπισμός κομμάτων, ακόμα και πρώτος να αναδειχθεί δεν δικαιούται να λάβει μπόνους εδρών. Στη διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2023 (Μάϊος και Ιούνιος) το άθροισμα των ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ (πριν την διάσπαση) και ΠΑΣΟΚ, ήταν κατά πολύ κατώτερο των ποσοστών που έλαβε η ΝΔ.

Η εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου με την μεγάλη συρρίκνωση των ποσοστών της ΝΔ, αν και ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ δεν παρουσίασαν κάποια σημαντική άνοδο, ωστόσο αθροιζόμενα τα ποσοστά τους είναι «ίσα βάρκα, ίσα νερά», με τα αντίστοιχα της ΝΔ. Επιπροσθέτως στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο εκτός του ΚΚΕ, υπάρχει η Πλεύση Ελευθερίας που εξέλεξε ευρωβουλευτή και έχει και κοινοβουλευτική δύναμη στη Βουλή, αλλά και η Νέα Αριστερά που αν και δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτεί διαθέτει κοινοβουλευτική ομάδα στην Βουλή. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο φαίνεται να υπάρχουν διαθέσιμες δυνάμεις που αν καταφέρουν να συγκλίνουν κατ’ αρχήν σε ένα μίνιμουμ προγραμματικό πλαίσιο, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική πολιτική και κοινωνική που στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα συνιστούσε το ισχυρό αντίπαλο δέος για τον κ. Μητσοτάκη και την ΝΔ.

Αν και αμέσως μετά την αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου, άρχισαν να «πέφτουν» προτάσεις και να ανοίγονται συζητήσεις για την ανασύνθεση και ενότητα του προοδευτικού χώρου και την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς που ο κόσμος θέλει να προχωρήσει αυτό το εγχείρημα και παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, ωστόσο δίπλα στις όποιες προτάσεις έχει ξεσπάσει μεγάλη αντιπαράθεση στο εσωτερικό των κομμάτων (πρωτίστως στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ) για το όλο θέμα ενώ οξύτατη είναι και η σύγκρουση ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα προοδευτικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ).

Φωτιές στο ΠΑΣΟΚ

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης δέχεται σκληρό pressing να πάει σε εκλογές για ανάδειξη νέας ηγεσίας, ενώ πληθαίνουν τα στελέχη που τον αμφισβητούν ανοιχτά. Όλοι περιμένουν την σύγκλιση των οργάνων (έχει ήδη ανακοινωθεί μια πρώτη κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με την Πολιτική Γραμματεία για την ερχόμενη Τετάρτη. Για την ώρα ο Παύλος Γερουλάνος σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε «παρόν» στη κούρσα για την ηγεσία ενώ ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και ο βουλευτής και πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης, αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους πιθανότατα σήμερα Κυριακή.

Το αίτημα για την επιτάχυνση των διαδικασιών και το στήσιμο κάλπης για την ανάδειξη ηγεσίας μέχρι το τέλος του χρόνου εξακολουθεί να προσκρούει στην επίκληση του καταστατικού που προβλέπει εκλογή αρχηγού το φθινόπωρο του 2025. Στελέχη που θεωρούν επιβεβλημένη τη συζήτηση «εδώ και τώρα» στα όργανα υιοθετούν την πρόταση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, που περιέγραψε μέσω επιστολής στον Γραμματέα και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ αντιθέτως συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη τονίζουν ότι ο «χορός» παρεμβάσεων υπονομεύει την εικόνα του κόμματος στη νέα αφετηρία. Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος παραμένει μια ανοιχτή υπόθεση – όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει στα όργανα του κόμματος, αλλά η Χαριλάου Τρικούπη αποφεύγει να ανακοινώσει επισήμως αυτό που ωστόσο λέει στους συνομιλητές της, ότι: την προσεχή Τετάρτη θα συνεδριάσει αρχικά το Πολιτικό Συμβούλιο (ενδεχομένως μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα, όπως από την πρώτη στιγμή είχε προτείνει η Γραμματέας της ΚΟ, Λίτσα Λιακούλη στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ) και στη συνέχεια, πριν από το τέλος του μήνα, η Κεντρική Επιτροπή που καλείται να λάβει, ως ανώτατο όργανο τις τελικές αποφάσεις. Η σημερινή ηγεσία έχει κοντά της τα περισσότερα μέλη, όμως το αίτημα όσων επιδιώκουν γρήγορα πρωτοβουλίες, μπορεί να ενεργοποιηθεί και από τη συλλογή υπογραφών από το 1/3 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αποφεύγει από την Κυριακή των ευρωεκλογών τις δημόσιες παρεμβάσεις -ενδεχομένως να περιμένει να ανοίξουν πρώτα τα χαρτιά τους όλο και περισσότερα στελέχη και εκείνος να τοποθετηθεί στη συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση η αποτυχία του ΠΑΣΟΚ να κατακτήσει το διακηρυγμένο στόχο της δεύτερης θέσης στις κάλπες της 9ης Ιουνίου έχει «λαβώσει» τη συλλογική αυτοπεποίθηση στο ΠΑΣΟΚ για την πορεία της «επόμενης μέρας» και έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία για τη συνέχεια. Ο Νίκος Ανδρουλάκης λέγεται ότι θα δώσει το στίγμα των προθέσεών του τη Δευτέρα, ίσως μέσω συνέντευξης που θα είναι η πρώτη μετά τις ευρωεκλογές και θα προηγηθεί της εισήγησής του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Ποια είναι τα σενάρια; Ο πρόεδρος και οι «σύμμαχοί» του να καταφέρουν να δώσουν παράταση στην κορυφαία «εκκρεμότητα» της οργάνωσης εκλογικής διαδικασίας, που σύμφωνα με το καταστατικό δεν μπορεί να γίνει πριν από το φθινόπωρο του 2025. Ένα από τα επιχειρήματα που ακούγεται από στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη λέει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εστιάσει στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και να ετοιμάζεται ακόμη και για έναν εκλογικό αιφνιδιασμό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στελέχη που διαφανούν σημειώνουν ότι το επιχείρημα απαντάται καλύτερα από την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κινητοποιηθεί τώρα, να επιλέξει πως θέλει να προχωρήσει και να είναι ετοιμοπόλεμο για παν ενδεχόμενο. Το σενάριο αυτό «ταυτίζεται» εν πολλοίς με την πρόταση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Υπέρ της πρότασης του κ. Κωνσταντινόπουλου έχουν ταχθεί η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Παύλος Γερουλάνος και άλλοι βουλευτές, ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου, ο Θόδωρος Μαργαρίτης και ο Γιάννης Μεϊμάρογλου από το Πολιτικό Συμβούλιο καθώς και άλλα στελέχη από το λεκανοπέδιο και την περιφέρεια. Η αύξηση κατά μία μονάδα του ποσοστού θεωρείται μια αργή και βασανιστική αν και ανοδική εξέλιξη και ως εκ τούτου η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών είναι, όπως λένε στελέχη, επιβεβλημένη. Δεν έχει ακόμη εκφράσει τις προθέσεις του ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ωστόσο εκτιμάται ότι θέλει επί του παρόντος να αποφύγει μια δημόσια παρέμβαση και αντιπαράθεση με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Στόχος στρατηγικός, πολιτικός, ψυχολογικός ήταν να είμαστε δεύτερο κόμμα. Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε» επισημαίνει ο Παύλος Γερουλάνος. Ο Χάρης Καστανίδης τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών των εκλογών προσθέτοντας πως «όταν αποτυγχάνει ένας αρχηγός πρέπει να έχει ο ίδιος την φιλοτιμία να υποβάλει την παραίτησή του».

Ο Παύλος Χρηστίδης υποστηρίζει ότι «η συζήτηση για τις προσωπικές φιλοδοξίες είναι κάτι που στην παρούσα φάση δεν εξυπηρετεί κανέναν» -εννοεί προφανώς ότι σωστή επιλογή είναι η εκλογή ηγεσίας το φθινόπωρο του 2015, όπως θυμίζει η Χαριλάου Τρικούπη επικαλούμενη το καταστατικό. Ο κ. Χρηστίδης πάντως έχει ήδη διεκδικήσει την ηγεσία απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη το 2021, ενώ δεν αποκλείεται να το επαναλάβει. «Το σημαντικό για το ΠΑΣΟΚ είναι να διαμορφώσει μια μεγάλη παράταξη που ενσωματώνει όλα τα μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα. Όλα τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε στο πλαίσιο του εσωτερικού διαλόγου. Δεν θα ήθελα να ρίξω νερό στο μύλο σε μια συζήτηση που διαμορφώνει προβλήματα», υπογραμμίζει ο κ. Χρηστίδης.

Ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο βουλευτής Λέσβου, σημείωσε ότι «χρειάζεται να γίνει μια βαθιά ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος στα όργανα του κόμματος με νηφαλιότητα, σοβαρότητα και αυτοκριτική και όχι να στρουθοκαμηλίζουμε και να δημιουργούμε υπέρμετρες φιλοδοξίες γενικά». «Δεν μας ικανοποιεί το ποσοστό αλλά όλα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν μέσα στα όργανα και μετά να βρούμε να αντιπαρατεθούμε. Πρέπει να γίνει εσωκομματικά», συμπλήρωσε.

Διεργασίες και στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ στο ΣΥΡΙΖΑ εντείνονται οι φωνές στελεχών, τα οποία επιθυμούν άμεσα συνεργασία μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων και δημιουργούν πίεση στην ηγεσία του Κόμματος. Μετά τους Διονύση Τεμπονέρα και Αντώνη Κοτσακά, οι οποίοι κατέθεσαν πρόταση για τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου με στόχο τον προγραμματικό διάλογο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – Νέας Αριστεράς την επομένη των Ευρωεκλογών, νέες πρωτοβουλίες ξετυλίχθηκαν από μερίδα κομματικών στελεχών, στέλνοντας μηνύματα υπέρ της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων, σε σημείο που αυτή να φαντάζει πλέον αναπόδραστη για αρκετούς εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης και άλλα στελέχη ζητούν εσωκομματικό δημοψήφισμα στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς.
Μάλιστα, στο δημοψήφισμα θα καλούνται να λάβουν μέρος όχι μόνο τα μέλη, αλλά και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, με ζητούμενο το εάν επιθυμούν ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά να μετέχει, αλλά να πρωταγωνιστήσει στην ανασύνθεση του χώρου της Κεντροαριστεράς, ώστε ο φορέας που θα προκύψει, να διεκδικήσει επάξια την νίκη στις εθνικές εκλογές του 2027.
Σε αυτήν την προοπτική, «όταν έχεις 14,9% δεν μπορείς να το κάνεις 40%» δήλωσε ο πρώην υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, χαρακτηρίζοντας πλέον ως «κοινό τόπο» την ανάγκη συμπόρευσης των κομμάτων του προοδευτικού χώρου. Ο ίδιος παρατήρησε, ακόμη, πως «δεν μπορεί κανένα κόμμα μόνο του να συγκροτήσει τον εναλλακτικό πόλο διακυβέρνησης στο πολιτικό σύστημα», λέγοντας για τους κυρίους Κασσελάκη και Ανδρουλάκη ότι «εάν επιμείνουν νομίζω ότι οι κινήσεις, οι πρωτοβουλίες που θα γίνουν θα ξεπεράσουν και τις υπάρχουσες ηγεσίες και τα κόμματα».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο κ. Σπίρτζης ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, «αν ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να κάνει ένα «κασσελακικό» κόμμα, κατά τη γνώμη μου μετατρέπεται σε ομαδάρχη και όχι αρχηγό κόμματος», επεσήμανε ο πρώην υπουργός.

Η «κυβερνησιμότητα» του ΣΥΡΙΖΑ μετά το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής δημιουργεί προβληματισμούς σε πολλά στελέχη. Η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε πως «απαιτείται συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα εναλλακτικής πρότασης». Τόνισε ότι «η συζήτηση πρέπει να ανοίξει και η ίδια η κοινωνία μας δείχνει ότι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων. Και θα πρέπει αυτό το δρόμο να τον βρούμε».

Στην Ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε άνοδο, κάτι που, όπως είπε, πιστοποιήθηκε και στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και δεν πάμε πουθενά μέχρι να αλλάξουμε τη χώρα», τόνισε ο Στ. Κασσελάκης. Είπε «όχι» στις διαπραγματεύσεις κορυφής και στα «παζάρια» πολιτικών αρχηγών, επισημαίνοντας πως χρειάζεται ενότητα σε προοδευτικές ατζέντες μέσα στο Κοινοβούλιο και έξω από αυτό.

«Σενάριο να αποχωρήσω και να έρθει ένας από μηχανής θεός δεν υπάρχει», ξεκαθάρισε ο Στ. Κασσελάκης, σημειώνοντας ότι «η κοινωνία έχει ήδη αποφασίσει: η ψήφος του ελληνικού λαού την Κυριακή με ανέδειξε στον αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας και της φιλοσοφίας της. Η ίδια η Νέα Δημοκρατία με ανέδειξε ως αντίπαλό της. Και έδειξε ότι φοβάται τον ΣΥΡΙΖΑ. Ελάτε λοιπόν να φτιάξουμε το σύγχρονο κόμμα του μέλλοντος». Τόνισε πως «πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα πέσει αν η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει σωστά τη δουλειά της», υπογράμμισε ο Στ. Κασσελάκης.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.