Σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα προχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, αφότου η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε γνωστό ότι αποσύρει τη στήριξη στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο. «Η κυβέρνηση αποδείχθηκε ότι δεν είναι ούτε συνεπής αλλά δεν έχει και την επάρκεια» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κασσελάκης.
«Καταθέσαμε τεκμηριωμένες προτάσεις και ιδιαίτερα την μεγάλη καινοτομία, του ηλεκτρονικού εκλογικού καταλόγου ώστε να μπορούν όλοι και όλες να ψηφίζουν σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας βρίσκονται» έγραψε σε άλλο σημείο.
«Καταθέσαμε και την τροπολογία ώστε να υπάρχουν οι εκλογικές περιφέρειες των αποδήμων» επισήμανε ακόμη.
«Η κυβέρνηση επέλεξε να μη συζητήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Κατέθεσε δε, μια τροπολογία η κα Κεραμέως με διαδικασίες έξω από κάθε κοινοβουλευτική δεοντολογία, μεταφέροντας τη συζήτηση και στη διαδικασία της ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές» συμπλήρωσε.
Ολόκληρη η ανάρτηση Κασσελάκη:
Επιστολική ψήφος: Επιθυμεί η ΝΔ τον ειλικρινή διάλογο;
Με τον Σωκράτη Φάμελλο, πρόεδρο της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και την Γιώτα Πούλου, τομεάρχη εσωτερικών της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναλύουμε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επιστολική ψήφο καθώς και τις διακρίσεις που φέρνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο.
Γίνεται μια μεγάλη συζήτηση και εδώ στη Βουλή αυτές τις ημέρες, και πιστεύουμε ότι εσείς δικαιούστε να ξέρετε αδιαμεσολάβητα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θέσεις που πηγάζουν από την πάγια αρχή μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε όλη αυτή τη διαδικασία ήταν απολύτως συνεπής. Η κυβέρνηση αποδείχθηκε ότι δεν είναι ούτε συνεπής αλλά δεν έχει και την επάρκεια.
👉 Καταθέσαμε τεκμηριωμένες προτάσεις και ιδιαίτερα την μεγάλη καινοτομία, του ηλεκτρονικού εκλογικού καταλόγου ώστε να μπορούν όλοι και όλες να ψηφίζουν σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας βρίσκονται.
👉 Καταθέσαμε και την τροπολογία ώστε να υπάρχουν οι εκλογικές περιφέρειες των αποδήμων.
Η κυβέρνηση επέλεξε να μη συζητήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις.
Κατέθεσε δε, μια τροπολογία η κα Κεραμέως με διαδικασίες έξω από κάθε κοινοβουλευτική δεοντολογία, μεταφέροντας τη συζήτηση και στη διαδικασία της ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές.
👉 Υπάρχουν 2 διακρίσεις. Η 1η εναντίον των αποδήμων διότι εάν είσαι απόδημος ή ομογενής δεν μπορείς να κατέβεις σε περιφέρεια δικιά σου. Η 2η διάκριση αφορά τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που ζουν εντός Ελλάδας. Διότι δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικούς καταλόγους για να μπορεί να ψηφίσει κάθε Έλληνας εντός Ελλάδας στις ευρωεκλογές από όπου και να είναι αλλά να μην το εφαρμόζουμε στις βουλευτικές εκλογές.
Αυτή είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ δεν την αποδέχεται. Εάν όντως θέλουν να έρθουν να μιλήσουν μαζί μας με διάθεση συναίνεσης εμείς είμαστε εδώ.
Η ερώτηση είναι: το θέλουν;
Το χρονικό της απόσυρσης από το νομοσχέδιο
Ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε νωρίτερα τη στήριξή του στο νομοσχέδιο που αφορά την επιστολική ψήφο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ναρκοθέτησε την συναίνεση με την τροπολογία που εισήγαγε η υπουργός Εσωτερικών η οποία διευρύνει το δικαίωμα ψήφου και στις εθνικές εκλογές. Ο κ. Φάμελλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσβάλλει τον πυρήνα λειτουργίας και φανερώνει έλλειψη σοβαρότητας.
Επιπλέον, όπως είπε,«είναι προφανές ότι δεν θα συνηγορήσουμε σε νομοθέτημα όπως το αφήσατε, παρότι δώσαμε δυνατότητα συναίνεσης και κάναμε και προτάσεις αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο».
«Θεωρήσατε τη συναίνεσή μας ένα πάσο ελευθέρας για τους κομματικούς σας σκοπούς» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Ο κ. Φάμελλος, επανέφερε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων που αφορά το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Εξαπολύοντας δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, είπε ότι η εισαγωγή της τροπολογίας που αφορά τις εθνικές εκλογές έχει ψηφοθηρικό χαρακτηρικά. «Η κυβέρνηση επέλεξε το εκλογικό ποσοστό που τη συμφέρει», ανέφερε και απευθυνόμενος προς την Νίκη Κεραμέως είπε ότι είναι «ψηφοθηρική η ανάγνωση» της.
Στην αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ της υπουργού Εσωτερικών και του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η Νίκη Κεραμέως, αναρωτήθηκε πως γίνεται γίνεται αρχικά να τοποθετείται ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του ναι και μετά στο όχι. «Πώς γίνεται ο πρόεδρος σας να είναι απόδημος και μετά να υπαναχωρείς», διερωτήθηκε η κ. Κεραμέως και πρόσθεσε, «ένα ερώτημα θα έχουν οι απόδημοι, γιατί η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν ψηφίζει την επιστολική ψήφο, ενώ υπάρχει αυτή η δυνατότητα».
Απαντώντας, ο Σωκράτης Φάμελλος, καταλόγισε στην κυβέρνηση «πανικό» και όπως είπε το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το εκλογικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι κοιτά απλώς τον καθρέφτη και δεν ακούει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. «Δεν θέλετε συναίνεση, την υπονομεύσατε. Θέλετε να μόνο να λέτε ότι εσείς προτείνετε» και κατέληξε πως «δεν θα σας περάσει».
Κεραμέως: «Πώς γίνεται ο πρόεδρος σου να είναι απόδημος, να υπερασπίζεται διαχρονικά τον πιο ενεργό ρόλο των αποδήμων και ξαφνικά να υπαναχωρείς από τη στάση αυτή και να λες ένα μεγάλο όχι», απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, λίγη ώρα αφότου ο Σωκράτης Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συνηγορήσει σε ένα νομοσχέδιο το οποίο η κυβέρνηση το αφήνει ατελές, με σοβαρά δημοκρατικά προβλήματα, που προσβάλλει βασικές αρχές του Συντάγματος» και ότι προφανώς «δεν θα υπάρχει καμία ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ επειδή η αντιπολίτευση αποδείχθηκε συνεπής αλλά η κυβέρνηση αποδείχθηκε και ανεπαρκής και ασυνεπής».