Ιστορικό στέλεχος του ΕΛΑ το «βαθύ λαρύγγι» που κάρφωσε την 17 Νοέµβρη
Ποιος ήταν ο πληροφοριοδότης «Χι» που έδωσε Γιωτόπουλο και Σερίφη - Η επεισοδιακή συνάντησή του µε τον Κάρλος το «Τσακάλι» στις αρχές του 1973 στο Βελιγράδι επί Τίτο
Μοιραστείτε το
Είκοσι δύο χρόνια από την εξάρθρωση της τροµοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέµβρη» και ακόµα υπάρχει έντονο παρασκήνιο για την δράση, τους εγκεφάλους, τις διασυνδέσεις µιας οργάνωσης που άφησε βαθιά αιµατηρά αποτυπώµατα στην Ελληνική κοινωνία. Είκοσι δύο χρόνια µετά από την έκρηξη της βόµβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού (29 Ιουνίου 2002) στο λιµάνι του Πειραιά που ουσιαστικά «άνοιξε τον δρόµο» για συλλήψεις και στη συνέχεια καταδίκες εµπλεκοµένων στην τροµοκρατική οργάνωση «17Ν».
Ωστόσο όπως αποκαλύπτεται οι αρχές ήδη είχαν στοιχεία και πληροφορίες για τον ήδη καταδικασµένο και έγκλειστο στις φυλακές Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και τον Γιάννη Σερίφη ο οποίος όµως απαλλάχθηκε των κατηγοριών, κρίθηκε αθώος και πρωτόδικα και στο εφετείο.
Οι πληροφορίες αυτές προήλθαν από ένα ιστορικό στέλεχος του περιβόητου ΕΛΑ (Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας) που ήταν η µαζικότερη οργάνωση ένοπλης πάλης στην µεταπολίτευση, έχοντας ως πρότυπο οργάνωσης εκείνο των Ερυθρών Ταξιαρχιών στην Ιταλία. Το ιστορικό αυτό στέλεχος του ΕΛΑ, ήταν το «βαθύ λαρύγγι» που «κάρφωσε» για πρώτη φορά την «17 Ν». Μάλιστα άρχισε να δίνει πληροφορίες στις Αρχές και δη στον τότε Υπουργό Δηµόσιας Τάξης πολύ πριν από την έκρηξη της βόµβας στα χέρια του Ξηρού. Έδωσε τις πρώτες πληροφορίες από το καλοκαίρι του 2001, µε το ψευδώνυµο «Χι». Οι Αρχές τότε συστηµατικοποιώντας αρχεία, ενδείξεις κλπ., υπέθεταν ότι ένα κοµµάτι από στελέχη της «17Ν» και πιθανά οι εγκέφαλοι της να προέρχονταν από τον περίφηµο κύκλο του Παρισιού (όπου επί πολλά χρόνια ζούσε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος)) που περιελάµβανε Έλληνες αυτοεξόριστους από την εποχή της Χούτας και πριν που πίστευαν σε ριζοσπαστικές ιδέες και δυναµικές ενέργειες για την ανατροπή της Δικτατορίας.
Το «φιάσκο» και η δολοφονία Σάντερς
Ο «Χι», φαίνεται να είχε διασυνδέσεις εκείνη την περίοδο της δραστηριοποίησης του ΕΛΑ µε ένοπλες οµάδες ανά την υφήλιο και άρχισε να µεταφέρει πληροφορίες στις αρχές, µετά την περιβόητη Μαρία Τσιντέρη που «ταλαιπώρησε» τις αρµόδιες υπηρεσίες µε δήθεν πληροφορίες, µετά την δολοφονία του Σάντερς στην Λεωφόρο Κηφησίας στις 8 Ιουνίου 2020 και η οποία ήταν καταλύτης για την αντιµετώπιση της τροµοκρατίας µε την συµβολή της Σκότλαντ Γιάρντ.
Ο τότε Υπουργός Δηµόσιας Τάξης και νυν Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο νεοεκδοθέν βιβλίο του µε τίτλο «Στον ίδιο δρόµο», αφηγείται πως ήλθε σε επαφή µε το «βαθύ λαρύγγι» τον πληροφοριοδότη «Χι»:
«Μεσοκαλόκαιρο του 2001, αµέσως µετά την τοποθέτηση Νασιάκου στην αρχηγία, ένας παλιός φίλος µού διεµήνυσε ότι κάποιος που δεν γνωρίζω θέλει να µε δει και να µου δώσει στοιχεία για το θέµα της τροµοκρατίας. Ο συγκεκριµένος άνθρωπος µου µίλησε αρχικά στο τηλέφωνο, µου συστήθηκε ως Χι, γι’ αυτό κι εγώ έτσι τον αποκαλούσε στη συνέχεια. Μου ζήτησε απόλυτη εχεµύθεια και την προστασία µου, αφού θα µου εξέθετε στοιχεία και γεγονότα για τις τροµοκρατικές οργανώσεις. Μίλησα µε τον Νασιάκο και τον Διώτη και αποφασίσαµε να κάνουν συναντήσεις µε τον Χι, να δούµε κατά πόσο θα µας έλεγε αλήθειες ή αστειότητες σαν την Τσιντέρη. Σύντοµα αποδείχθηκε ότι ο Χι ήταν µια εξαιρετικά πολύτιµη πηγή πληροφοριών. Εγώ υπέθεσα ότι είχε περάσει από τη µαζικότερη τότε επαναστατική οργάνωση, Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας, όχι όµως από τη 17Ν. Ωστόσο, φάνηκε πως γνώριζε καλά πρόσωπα και πράγµατα, κυρίως για την πρώτη δεκαετία της µεταπολίτευσης.
Ο «Χι» και ο ΕΛΑ
Σηµειώνεται ότι ο ΕΛΑ είχε ανακοινώσει την παύση της δράσης του τον Ιανουάριο του 1995, λίγους µήνες µετά τη δολοφονία του αστυνοµικού υποδιευθυντή Απόστολου Βέλλιου»
Συνεχίζοντας της αφήγησή του ο κ. Χρυσοχοΐδης τονίζει: «Ο Χι µας άνοιξε πρώτη φορά τα µάτια για συγκεκριµένα πρόσωπα που είχαν συµµετοχή στη 17Ν. Μας µίλησε αρχικά για τον άνθρωπο µε το κουλό χέρι όπως τον έλεγε- µιλούσε για τον Παύλο Σερίφη, όπως διαπιστώσαµε αργότερα, που είχε συµµετάσχει στη δολοφονία του Γουέλς. Επίσης ο Χι µας µίλησε για τον πιο δραστήριο στρατολόγο της οργάνωσης, που ωστόσο δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι συµµετείχε σε χτυπήµατα. Δεν γνώριζε πρόσωπα ούτε και ονόµατα, η συνεισφορά του, ωστόσο, ήταν πολύτιµη για δυο λόγους. Μας αποκάλυψε τον τρόπο σκέψης, το πολιτικό και ψυχικό υπόβαθρο των ανθρώπων αυτών και µέσα από τις περιγραφές περιστατικών φωτογράφισε πρόσωπα για τα οποία υπήρχαν ενδείξεις από την πλευρά της αστυνοµίας. Ετσι µπόρεσε η υπηρεσία και ταυτοποίησε τον Βασίλη Τζωρτζάτο, τον ίδιο άνθρωπο που είχε προσαχθεί το 1992 στην Ασφάλεια, όταν παρακολουθούσε τον Αµερικανό στρατιωτικό ακόλουθο Μάκιντάιρ και αφέθηκε ελεύθερος λόγω έλλειψης στοιχείων. Τέλος, ο Χι αναφέρθηκε στον Ψηλό, όπως τον αποκαλούσε. Αυτός, µας είπε, ήταν ο αρχηγός της οργάνωσης. Ισχυρίστηκε ότι δεν ήξερε το πραγµατικό του όνοµα αν και τον είχε συναντήσει στην αρχή της µεταπολίτευσης. Για τα ελληνικά δεδοµένα, ο Γιωτόπουλος ήταν όντως ψηλός και µε όσα µας είπε ο Χι γι’ αυτόν βεβαιωθήκαµε ότι είχαµε βάλει στο στόχαστρο τον σωστό άνθρωπο».
Ο Κάρλος το Τσακάλι… και το άγνωστο Βελιγράδι
Ο Χι όµως, κατά την αφήγηση Χρυσοχοΐδη, αποδείχθηκε πρόσωπο µε γνώσεις και µε παρουσία σε γεγονότα του λεγόµενου αντάρτικου πόλεων. Κάποια στιγµή, µέσα στο ντουµάνι από τα τσιγάρα τα δικά του και του Χρυσοχοΐδη, που τότε κάπνισε, περιέγραψε µια ιστορία µε τον διαβόητο τροµοκράτη Κάρλος, στο Βελιγράδι:
«Ενα εντυπωσιακό και άγνωστο περιστατικό που διηγήθηκε ο Χι ήταν το εξής: κάπου στις αρχές του 1978 είχε συναντηθεί µε τον Κάρλος, τον διαβόητο διεθνώς τροµοκράτη, γνωστό και ως Τσακάλι. Εκείνη την εποχή είχε γίνει κάποιου είδους συνάντηση εκπροσώπων αρκετών ευρωπαϊκών αυτοαποκαλούµενων επαναστατικών οργανώσεων στο Βελιγράδι, επί Τίτο ακόµη. Η τροµοκρατία ήταν τότε αρκετά ενεργή και τα µέλη της, εφόσον βρίσκονταν σε έδαφος φιλικό, είχαν αποθρασυνθεί. Ο Κάρλος ήθελε να µιλήσει πρώτος, αλλά ο Χι, που ένιωθε Ελληνας µάγκας, τόλµησε να φέρει αντίρρηση. «Γιατί να µιλήσεις εσύ πρώτος;», του είπε και το Τσακάλι τον προκάλεσε µε την αστεία εφηβική πρόκληση, που τη λένε οι ενήλικες µόνο µεταφορικά, αλλά αυτός κυριολεκτούσε: «Θα τις βγάλουµε στο τραπέζι να τις µετρήσουµε, κι όποιος την έχει πιο µεγάλη, αυτός θα µιλήσει πρώτος». Και καθώς φαίνεται, ο Κάρλος είχε εξαιρετικά φυσικά προσόντα, βγήκε κερδισµένος στην αναµέτρηση και µίλησε πράγµατι πρώτος».
Ο Χρυσοχοΐδης, πάντως, σηµειώνει στο βιβλίο του, ότι «Πολλοί πιστεύουν ότι το όνοµα της 17Ν οφείλεται στη φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου, στην πραγµατικότητα όµως η ονοµασία προέρχεται από την ηµεροµηνία ίδρυσης του ΣΕΚΕ, στις 17 Νοέµβρη 1918, του κόµµατος που στη συνέχεια µετονοµάστηκε σε ΚΚΕ το 1926».
Οι πληροφορίες για τον Γιωτόπουλο πλήθαιναν. Μία από αυτές ήταν από τον Παύλο Αποστολίδη της ΕΥΠ που είχε ταξιδεύσει στην Κούβα µετά την πληροφορία ότι περίπου είκοσι άτοµα από την Ευρώπη είχαν εκπαιδευτεί εκεί, το 1968, στο αντάρτικο πόλης. Ανάµεσά τους, ήταν ο Γιωτόπουλος. Οι αρχές της Κούβας βεβαίως το αρνήθηκαν.
Μετά από τις πληροφορίες του Χι άρχισαν οι πιέσεις για συλλήψεις. «Είπαµε να περιµένουµε να περάσει το καλοκαίρι και το φθινόπωρο να το ξανασκεφτούµε. Ετσι κι αλλιώς όλοι οι ύποπτοι που γνωρίζαµε παρακολουθούνταν ήδη στενότατα. Ηµασταν λοιπόν στην αναµονή και δεν θα κάναµε καµία πιο επιθετική κίνηση µέχρι τον Σεπτέµβριο, το νωρίτερο. Αλλά οι συνθήκες άλλαξαν άρδην το βράδυ του Σαββάτου της 29ης Ιουνίου, όταν έσκασε µία ακόµα βόµβα από τις εκατοντάδες που είχαν αναστατώσει τον τόπο τα τελευταία χρόνια. Αυτή όµως η βόµβα ειδικά θα άλλαζε ριζικά το τοπίο της έρευνας, αλλά και της τροµοκρατίας στην Ελλάδα. Η βόµβα εξερράγη κατά λάθος στα χέρια του ανθρώπου που επιχειρούσε να την τοποθετήσει στα εκδοτήρια της εταιρείας των Flying Dolphins στον Πειραιά. Το όνοµά του ήταν Σάββας Ξηρός», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.