Skip to content
Παρασκευή, 25 Απριλίου 2025

Γιώργος Κωτσός: Η εκλογή Προέδρου της Δηµοκρατίας δεν συζητείται ρηχά και µε όρους επικαιρότητας

Συνέντευξη στη ΣΟΦΙΑ ΛΙΑΚΟΥ

Είναι λάθος να συγκρίνουν µερικοί την κρίση της Γαλλίας µε εκείνη της Ελλάδας, εκτιµά ο Βουλευτής Καρδίτσας της Νέας Δηµοκρατίας, Γιώργος Κωτσός και υπογραµµίζει ότι «πρόκειται για µια µεγάλη γεωπολιτική και ευρωπαϊκή οικονοµική δύναµη. Το δηµόσιο χρέος της Γαλλίας βαθµολογείται τρείς βαθµίδες πάνω από το ελληνικό πριν από το ξέσπασµα της οικονοµικής κρίσης». Για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο επισηµαίνει ότι η Τουρκία επιδεικνύει µια ασταθή εξωτερική πολιτική σε πολλά πεδία και υπογραµµίζει ότι η χώρα µας πιστεύει στην αξία του διαλόγου.

»Η εκτίναξη των επιτοκίων στα γαλλικά οµόλογα µπορεί να πυροδοτήσει νέα κρίση χρέους στην Ευρώπη;

Είναι σίγουρο ότι τα σύννεφα στην Ευρώπη πυκνώνουν. Η Γαλλία στην κατάσταση που έχει περιέλθει το τελευταίο διάστηµα θα αναγκαστεί να δανειστεί περίπου 300 δις. ευρώ. Πολλοί οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παραµονεύουν, ώστε να υποβαθµίσουν το γαλλικό αξιόχρεο. Είναι αναγκαίο η Γαλλική Βουλή να υπερψηφίσει τον Προϋπολογισµό του 2025, καθώς ο κίνδυνος διόγκωσης του δηµοσιονοµικού ελλείµατος είναι υπαρκτός. Μερικοί συγκρίνουν την κρίση αυτή µε εκείνη της Ελλάδας και αυτό είναι λάθος. Πρόκειται για µια µεγάλη γεωπολιτική και ευρωπαϊκή οικονοµική δύναµη. Το δηµόσιο χρέος της Γαλλίας βαθµολογείται τρεις βαθµίδες πάνω από το ελληνικό πριν από το ξέσπασµα της οικονοµικής κρίσης. Άλλωστε όταν στην Ελλάδα ξέσπασε η κρίση χρέους, οι θεσµοί της Ευρωζώνης δεν περιµέναν αυτή την εξέλιξη, αιφνιδιάστηκαν άπαντες. Από τότε λοιπόν οι ευρωπαϊκοί θεσµοί, γνωρίζουν ότι η πτώχευση µιας χώρας είναι δυνατή εντός της ζώνης του ευρώ, χωρίς να χρειάζεται να αποχωρήσει. Δηµιουργήθηκαν εργαλεία που διασφαλίζουν τη µετάδοση της νοµισµατικής πολιτικής και επιτρέπουν τις αγορές οµολόγων της χώρας που αντιµετωπίζει δυσκολίες. Εποµένως η ΕΚΤ πιθανώς να τολµήσει να χρησιµοποιήσει για τη Γαλλία, πρακτικές που χρησιµοποίησε για την Ελλάδα πριν µια δεκαετία. Η ασφάλεια του γαλλικού χρέους βρίσκεται στην πλευρά των επενδυτών, καθώς διακρατούν πολλά δις. ευρώ γαλλικών οµολόγων. Είναι µια κατάσταση που πιστεύω ότι η Ευρώπη θα αντιµετωπίσει µε σύνεση, υπευθυνότητα και σταθερότητα, διότι τα προηγούµενα δύσκολα χρόνια την ωρίµασαν δηµοσιονοµικά.

Ωστόσο εδώ να σηµειώσω πως η ελληνική οικονοµία την τελευταία πενταετία έχει κάνει αξιοσηµείωτα βήµατα βελτίωσης και αναβάθµισης και έχει καταστεί ανθεκτική σε εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις.

»Οι πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο κατά πόσο θα επηρεάσουν τον ελληνοτουρκικό διάλογο;

Η Τουρκία επιδεικνύει σταθερά µια ασταθή εξωτερική πολιτική σε πολλά πεδία και δηµιουργεί σταθερά κάποια έωλα δόγµατα αλυτρωτισµού έναντι των γειτόνων της. Εµείς από την πλευρά µας, πιστεύουµε στην αξία του διαλόγου, παραµένοντας αταλάντευτα αµετακίνητοι από τις εθνικές κόκκινες γραµµές µας. Είµαστε προσηλωµένοι στις διαχρονικές και πάγιες θέσεις µας και καθιστούµε σαφές, ότι µόνη µας διαφορά είναι ο καθορισµός υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Έχουµε ήδη απορρίψει οποιαδήποτε τουρκική ρητορική περί «ολιστικής» προσέγγισης.

Εν τέλει επισηµαίνω ότι ο διάλογος απαιτεί αµοιβαία κατανόηση των προκλήσεων και των δεδοµένων που διαµορφώνονται από το διεθνές δίκαιο.

»Πιστεύετε ότι ο νέος Πρόεδρος της Δηµοκρατίας θα πρέπει να είναι πρόσωπο ευρείας αποδοχής;

Έχω βαθιά εµπιστοσύνη στις επιλογές του πρωθυπουργού. Η εκλογή του Πρόεδρου της Δηµοκρατίας, δεν είναι µια διαδικασία που πρέπει να συζητείται ρηχά και µε όρους επικαιρότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι οι απαιτήσεις των καιρών και θα πράξει το πατριωτικό του καθήκον για ακόµη µια φορά.

»Οι τράπεζες έχουν δηµιουργήσει ολιγοπώλιο και κρατούν σε υψηλό επίπεδο τις χρεώσεις συναλλαγών;

Είναι κοινή παραδοχή ότι υπάρχουν ζητήµατα στις τράπεζες που ενοχλούν την πλειονότητα των πολιτών. Ήδη το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησής µας έλαβε την απόφαση να επιβάλει έκτακτη εισφορά στις τράπεζες. Η παρέµβαση της κυβέρνησης θα είναι πολυεπίπεδη στον τραπεζικό κλάδο. Είναι γεγονός ότι η τράπεζες ορθοπόδησαν από την κρίση και φυσικά την αποσταθεροποίηση τους την πλήρωσαν οι φορολογούµενοι. Αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή µας, να γίνουν φθηνότερες οι χρεώσεις των πληρωµών και ευρύτερα των τραπεζικών συναλλαγών. Ήδη έχουν προαναγγελθεί από τον Πρωθυπουργό παρεµβάσεις για την ενίσχυση του τραπεζικού ανταγωνισµού, µεταξύ αυτών και για την «περαιτέρω φροντίδα για το ζήτηµα των προµηθειών». Θυµίζω ότι στην προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης ανάφερε ότι υπάρχουν ζητήµατα στη λειτουργία του τραπεζικού συστήµατος που χρήζουν άµεσης αντιµετώπισης. Οι υψηλές προµήθειες, τα χαµηλά επιτόκια στις καταθέσεις, τα στεγαστικά δάνεια που δίνονται µε αργούς ρυθµούς, τα ακίνητα που διαθέτουν οι τράπεζες και δεν έχουν εκποιηθεί ακόµη για να αυξηθεί η προσφορά τους αποτελούν θέµατα προς επίλυση. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε παρεµβάσεις σύντοµα που θα αντιµετωπίζουν την ουσία αυτών των προβληµάτων.

Αναµένονται λοιπόν σύντοµα παρεµβάσεις, για την περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού ανταγωνισµού, στήριξη της ρευστότητας των µικροµεσαίων επιχειρήσεων, περαιτέρω φροντίδα για το ζήτηµα των προµηθειών και φυσικά πιο ενεργή συµβολή των τραπεζών στην επίλυση του στεγαστικού ζητήµατος.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή