Τσακίζουν τις αδύναμες οικονομικά χώρες – Οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση μεγάλα κοινωνικά στρώματα
ΤΟ μέγεθος της οικονομικής κρίσης που έρχεται αποτυπώνεται στην εφιαλτική πρόβλεψη του Bloomberg για ενεργειακό Αρμαγεδδώνα και πληθωριστική παλίρροια που θα χτυπήσει από τη νέα χρονιά τις οικονομίες των δυτικών χωρών με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.
Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους που πυροδοτεί την αύξηση του πληθωρισμού αναμένεται να τσακίσει στην κυριολεξία τις αδύναμες οικονομικά χώρες της νότιας Ευρώπης όπως η Ελλάδα. Κανένας σχεδιασμός δεν μπορεί να αποτρέψει αυτόν τον εφιάλτη που θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην κοινωνία.
Οι προβλέψεις του Bloomberg προβληματίζουν και το Μαξίμου. Παρά τις διαβεβαιώσεις για εξάντληση της τετραετίας, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο γιατί ο χειμώνας θα είναι βαρύς και ασήκωτος.
Η ενεργειακή κρίση θα τσακίσει ό,τι απέμεινε από την οικονομία, με την Ευρωπαϊκή Ενωση να παραμένει καθηλωμένη σε ρόλο θεατή γιατί το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίζουν και οι ισχυρές χώρες του Βορρά.
Τα περίφημα έκτακτα σχέδια για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης δεν έχουν καμία απολύτως αξία αφού το κόστος του υγροποιημένου αερίου και των καυσίμων θα οδηγήσει σε λουκέτο μεγάλες παραγωγικές μονάδες και την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί σε ρυθμούς Τουρκίας, προκαλώντας έμφραγμα στην οικονομία και εξανεμίζοντας το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων. Η διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την ευρωζώνη, με τις χώρες του Νότου να κινδυνεύουν με κατάρρευση.
Σφοδρό χτύπημα
Ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg, μιλά για ενεργειακό “Αρμαγεδδών” που αναμένεται να σαρώσει τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2023. «Το παλιρροιακό κύμα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα χτυπήσει με σφοδρότητα στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2023 και ο αντίκτυπος στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις θα είναι ο ίδιος: Πολλοί θα πνιγούν», αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ. Η ανάλυση του Javier Blas, στο Bloomberg, περιγράφει καταρχάς τις διαφορές ανάμεσα στην πετρελαϊκή κρίση και την ενεργειακή κρίση. «Η πετρελαϊκή κρίση είναι σαν ένα μεγάλο κύμα που σκάει στην παραλία: Ο αντίκτυπος είναι άμεσος και δραματικός καθώς η κορυφή του κύματος βυθίζεται στην ακτή.
Μια κρίση ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα άλλο είδος σοκ: Μοιάζει με μια ανερχόμενη παλίρροια, είναι αργή αλλά αδυσώπητη και στη συνέχεια, σε πιάνει απροετοίμαστο και σε κλονίζει συθέμελα. Η διαφορά εξηγεί και το γιατί οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι επενδυτές επικεντρώνονται στο πετρέλαιο και τείνουν να αγνοούν την ηλεκτρική ενέργεια.
Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος, επειδή έρχεται άλλη μια μεγάλη δυσκολία σχετικά με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, όχι σε αντίθεση με αυτήν που πέρασε η Ευρώπη στα τέλη του περασμένου έτους».
Συμβόλαια
Όπως συνεχίζει η ανάλυση του Bloomberg: «Έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητο το γεγονός πως τα προθεσμιακά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας για τα τέλη του 2022 και, ειδικά, για το 2023 έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, προαναγγέλλοντας περαιτέρω αυξήσεις των λογαριασμών κοινής ωφέλειας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα προθεσμιακά συμβόλαια έχουν σημειώσει υψηλά ρεκόρ, έχοντας αυξηθεί περίπου κατά 40% τους τελευταίους δύο μήνες. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος εκτινάχθηκαν τον Δεκέμβριο και ξανά στα τέλη Φεβρουαρίου για λίγες μέρες.
Από τότε, οι καθημερινές τιμές έχουν υποχωρήσει. Η πτώση είναι παραπλανητική. Στην ηλεκτρική ενέργεια, αυτό που έχει σημασία είναι οι αθροιστικοί μέσοι όροι. Και οι μηνιαίοι μέσοι όροι δίνουν μια ανησυχητική εικόνα». Όπως εξηγεί το Bloomberg, o πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος ανέβασε τις τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα, είναι ο κύριος μοχλός αυτής της κρίσης, η οποία όμως επιδεινώνεται επίσης από τη χαμηλή παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία.
Ηλεκτρική ενέργεια
Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια, μήνες “μπροστά”, στη χονδρική αγορά για να καθορίσουν το κόστος για τους πελάτες τους. Και έτσι, οι τρέχουσες αυξήσεις των τιμών στο προθεσμιακό συμβόλαιο αποτελούν ουσιαστικά σημαντικές αυξήσεις λιανικής για το επόμενο έτος.
Το πρόβλημα τώρα όμως είναι ότι οι αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος και όχι μόνο, θα έρθουν να προστεθούν στην ήδη εκτεταμένη δυσφορία για το κόστος ζωής, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. «Εάν το πετρελαϊκό σοκ προκάλεσε κύμα πληθωρισμού, το ηλεκτρικό σοκ θα ανυψώσει περαιτέρω την πληθωριστική παλίρροια».
Παλιρροιακό κύμα
Οι γερμανικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και οι μεγάλοι αγοραστές ηλεκτρικής ενέργειας διαπραγματεύονται τώρα ισχύ για παράδοση όλο το 2023 σε περισσότερα από 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, υψηλό ρεκόρ για εκείνο το έτος. Οι προθεσμιακές τιμές το 2019 κυμαίνονταν γύρω στα 50 ευρώ. Οι γαλλικές προθεσμιακές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για το 2023 αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε περισσότερα από 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αριθμός ρεκόρ. Τον Ιανουάριο το ίδιο συμβόλαιο διαπραγματευόταν κάτω από 130 ευρώ η μεγαβατώρα.
«Ο αντίκτυπος αυτών των αυξήσεων δεν θα είναι εμφανής στις τιμές λιανικής παρά μόνο αργότερα αυτό το έτος. Το παλιρροιακό κύμα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα χτυπήσει με σφοδρότητα στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2023, ο αντίκτυπος στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις θα είναι ο ίδιος: Πολλοί θα πνιγούν», καταλήγει το ρεπορτάζ του Bloomberg.