ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΣ “ΤΑΪΖΕΙ” ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα 250 δισεκατομμυρίων ευρώ
ΔΥΟ χαμένες δεκαετίες και οικονομικές κρίσεις που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί είναι μέρος της κληρονομιάς των εγκληματικών καθυστερήσεων για τις εξορύξεις στα ελληνικά κοιτάσματα.
Οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει πιθανός πλούτος 250 δισ. ευρώ σε 70-90 τρις κυβικών φυσικού αερίου ικανών να καλύψουν το 15%-20% όλης της κατανάλωσης της ΕΕ. Ένας πραγματικός θησαυρός στο ελληνικό υπέδαφος, με έτοιμα σχέδια που οι ελληνικές κυβερνήσεις για χρόνια άφηναν στο συρτάρι. Η ουσιαστική συζήτηση ξεκίνησε λίγο πριν το
2010 για τα κοιτάσματα σε Ιόνιο και Κρήτη, επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου και μετά επί ΝΔ και Αντώνη Σαμαρά, όταν κοινώς παρονομαστής και των δύο κυβερνήσεων ήταν ο Γιάννης Μανιάτης που το φώναζε, αλλά…
Διεθνείς εξελίξεις
Το 2022, η Ελλάδα θα επιταχύνει τις έρευνες για την ανεύρεση φυσικού αερίου σε συνεργασία με ιδιώτες. Με τις διεθνείς εξελίξεις να κάνουν και τα ξένα κέντρα εξουσίας να ανάβουν το πράσινο φως, εχθές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας της ΕΔΕΥ και της διοίκησης των ΕΛΠΕ, έδωσε στίγμα προθέσεων. Ανάμεσα σε άλλα, είπε ότι η χώρα θέλει να έχει μία καθαρή εικόνα έως το 2023 για το εάν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι πιθανών υπάρχουν κάτι που κάνει την κυβέρνηση «αισιόδοξη». Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «εάν έχουμε σημαντικά κοιτάσματα αερίου, θα αντικαταστήσουμε τις εισαγωγές με τον εθνικό μας πλούτο», είπε σε συνάντηση που είχε με αξιωματούχους του κλάδου ενέργειας και υδρογονανθράκων. Οι έρευνες θα γίνουν σε 6 περιοχές χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα και δυτικά της Κρήτης.
Εκθεση του ΙΕΝΕ
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε το ΙΕΝΕ και η οποία επικαλείται πρόσφατες μελέτες της ΕΔΕΥ και της Ακαδημίας Αθηνών, στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας που έχουν διεξαχθεί αναγνωριστικές σεισμικές έρευνες έχουν ήδη προδιαγραφεί πάνω από 30 πιθανοί ερευνητικοί στόχοι, οι οποίοι με συμπληρωματικές έρευνες θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε στόχους ερευνητικών γεωτρήσεων για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Αν λάβουμε υπόψη ότι θα είναι επιτυχημένο το 1/4 των γεωτρήσεων στις γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης, τότε οι δομές αυτές θα μπορούσαν να φιλοξενούν δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΕΥ20, ικανών να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της Ε.Ε., αναφέρει το ΙΕΝΕ. Στην έκθεση επαναλαμβάνονται εξάλλου οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥ, σύμφωνα με τις οποίες η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ.
Πρωτοβουλίες
Με στόχο να κινηθεί το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία, ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε νομοθετικές πρωτοβουλίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Θα συσταθεί μία νέα ομάδα εργασίας, ενώ η ΕΔΕΥ θα απευθύνει επιστολή στους παραχωρησιούχους με την οποία θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Σημαντικά αποθέματα
Σύμφωνα με το ΙΕΝΕ που επικαλείται μελέτες της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και της Ακαδημίας Αθηνών, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ύπαρξης πολύ σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στη χώρα (δυτικά και νότια της Κρήτης, Θερμαϊκός, Θάσος, υδρίτες στη ΝΑ Μεσόγειο, βιογενές αέριο στη ΒΔ Πελοπόννησο και Ιόνιο πέλαγος). Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «στις θαλάσσιες περιοχές όπου έχουν διεξαχθεί αναγνωριστικές σεισμικές έρευνες, έχουν ήδη προδιαγραφεί πάνω από 30 πιθανοί ερευνητικοί στόχοι, οι οποίοι, με συμπληρωματικές έρευνες θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε στόχους ερευνητικών γεωτρήσεων για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Αν λάβουμε υπόψη ότι θα είναι επιτυχημένο το 1/4 των γεωτρήσεων στις γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης, τότε οι δομές αυτές θα μπορούσαν να φιλοξενούν δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΕΥ20, ικανών να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της ΕΕ».
Τα οφέλη
Τα οφέλη από την ελληνική παραγωγή υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πολλά. Ανάμεσα στα κυριότερα, η αποδέσμευση της ελληνικής αγοράς από τη χειραγώγηση των ροών φυσικού αερίου, η μετατροπή της χώρας σε προμηθευτή της ΕΕ, η οποία σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο και ένα ισχυρό νέο οπλοστάσιο σε διαπραγματεύσεις που αφορούν διακρατικές συνομιλίες και διαβουλεύσεις.
Επίσης, η παρουσία των ξένων κολοσσών στα ελληνικά ύδατα θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την προβολή της Ελλάδας μεταξύ των χωρών, των οργανισμών για τα θέματα της περιοχής, την ασφάλειά της, την τήρηση του Δικαίου της Θάλασσας και την διατήρηση της ηρεμίας. Παράλληλα, την άλλη άκρη του Αιγαίου έχει ανοίξει η όρεξη των Τούρκων για δικές τους εξορύξεις. Για σημαντικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες σχετικά με το φυσικό αέριο έκανε λόγο την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ. Όπως είπε «τις επόμενες μέρες, πρώτα ο Θεός, θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο σχετικά με το φυσικό αέριο», για να προσθέσει ότι «πριν από τρία χρόνια όταν στείλαμε το Γιαβούζ είχαμε δηλώσει ότι για τα σχέδια της περιοχής η χώρα- κλειδί είναι η Τουρκία». Ενδιαφέρον ότι μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και οι δύο χώρες δίνουν νέο βάρος στα σχέδια αξιοποίησης κοιτασμάτων, κάτι που γεννά πολλά ερωτηματικά ως προς το τί έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις.