Τα θερμά του συλλυπητήρια στον τουρκικό λαό που “χτυπήθηκε” από τον φονικό σεισμό, με αποτέλεσμα να χαθούν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στην Αντιόχεια.
Τέλος, ο κ. Δένδιας θέλησε να διευκρινίσει για την Ελλάδα ότι θα συνεχίσει να προσφέρει τη βοήθειά της στην Τουρκία, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη στιγμή.
Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Δένδια:
Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να διαβιβάσω προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, τον φίλο μου Mevlüt Çavuşoğlu, προς την τουρκική Κυβέρνηση και προς τον τουρκικό λαό, τα πιο ειλικρινά συλλυπητήρια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και του συνόλου του ελληνικού λαού για τις χιλιάδες απώλειες συνανθρώπων μας μετά τους δύο καταστροφικούς σεισμούς.
Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω τον Mevlüt Çavuşoğlu για τα πολύ θερμά λόγια που επιφύλαξε για τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών και για τη θερμή αναφορά του στην παρουσία μας εδω.
Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τις ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από τους Έλληνες διασώστες που επιχείρησαν εδώ στην Τουρκία, όπως επίσης, και για τις πάρα πολλές ζωές που σώθηκαν και από τους Ευρωπαίους διασώστες, διότι είχαμε την ευκαιρία μαζί με τον κύριο Çavuşoğlu να επισκεφθούμε τους Αυστριακούς, τους Ολλανδούς και τους Ισλανδούς διασώστες. Απ’ ό,τι μας είπαν, 205 ζωές σώθηκαν από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων.
Θα ήθελα όμως να διευκρινίσω ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει τον τουρκικό λαό και την τουρκική κοινωνία να ξεπεράσει αυτό το μεγάλο πλήγμα δεν σταματάει εδώ. Έχω εντολή από τον Πρωθυπουργό μου, κ. Μητσοτάκη, να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ΕΕ.
Πέρα από αυτό, θα ήθελα να προσυπογράψω απολύτως αυτό το οποίο ο Mevlüt είπε προηγουμένως: Ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να δηλώσω την υπερηφάνεια που νιώθω γιατί οι συμπατριώτες μου διασώστες βοήθησαν την τουρκική κοινωνία και τον τουρκικό λαό σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή. Και ευχαριστώ θερμά και τον Mevlüt και την τουρκική Κυβέρνηση για τη θερμότητα της υποδοχής μου σε αυτή την πολύ δύσκολη ώρα γι’ αυτούς.
Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε επίσης σε μια επιστολή που είχε στείλει στο περιοδικό Time το 1999 όταν και οι δύο χώρες είχαν πληγεί από μεγάλους σεισμούς. Στην επιστολή υπογράμμιζε ότι είναι πολύ σημαντικό να βοηθάμε ο ένας τον άλλο σε δύσκολες στιγμές αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις. «Εκείνη την εποχή το είχα δηλώσει αυτό το ως απλός πολίτης της Τουρκίας, σήμερα το επαναλαμβάνω ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά.
«Ελπίζω ότι θα καταβάλουμε προσπάθεια να επιλύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές μέσω διαλόγου», συνέχισε ο Τούρκος υπουργός επαναλαμβάνοντας τις ευχαριστίες του στον «φίλου του» Νίκο Δένδια, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.
«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τα θύματα του φονικού σεισμού» είπε από την πλευρά του ο κ. Δένδιας αποκαλώντας επίσης τον κ. Τσαβούσογλου «φίλο».
Ο Έλληνας υπουργός ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για τα πολύ θερμά λόγια με τα οποία αναφέρθηκε στις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών και για την θερμή αναφορά του στην παρουσία του στην περιοχή. «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τις ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από τους Έλληνες διασώστες…, όπως επίσης και για τις πάρα πολλές ζωές που σώθηκαν από τους Ευρωπαίους διασώστες».
Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι μαζί με τον κ. Τσαβούσογλου επισκέφθηκαν- πέρα από τους Έλληνες- διασώστες από την Αυστρία, την Ολλανδία και την Ισλανδία. Όπως ενημερώθηκε, 205 σώθηκαν από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων.
«Η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει τον τουρκικό λαό να ξεπεράσει αυτό το μεγάλο πλήγμα δεν σταματάει εδώ», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας προσθέτοντας ότι έχει εντολή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ΕΕ.
Έπειτα, αναφερόμενος στην δήλωση του Τούρκου υπουργού, ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε τις φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι προσυπογράφει αυτό το μήνυμα.