Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Αποτελέσματα ευρωεκλογών 2024: Ποιο είναι το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας που σάρωσε σε Ροδόπη και Ξάνθη

Το κόμμα της μουσουλμανικής μειονότητας κατέγραψε εντυπωσιακά ποσοστά στους δύο από τους τρεις νομούς της Ξάνθης.

Μοιραστείτε το

Το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές 2024 σε δύο από τους τρεις νομούς της Θράκης, με τα ποσοστά του στη Ροδόπη να είναι σαρωτικά.

Είναι εντυπωσιακό ότι στον νομό Ξάνθης είναι στην πρώτη θέση με σχεδόν υπερδιπλάσια ποσοστά από τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ευρωεκλογών 2024, ενώ στη Ροδόπη η εκλογική του δύναμη είναι τριπλάσια σε σχέση με το κυβερνών κόμμα.

Το μεινοτικό ΚΙΕΦ συμμετέχει για τρίτη φορά στις ευρωεκλογές και το 2019 επικράτησε στους δύο νομούς της Θράκης.

Στις φετινές ευρωεκλογές, τα κρατικά τουρκικά ειδησεογραφικά πρακτορεία Anadolu και TRT World αφιέρωσαν μακροσκελή δημοσιεύματα στη μειονοτική παράταξη, την οποία παρουσιάσαν ως «κόμμα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης».

Αποτελέσματα ευρωεκλογών 2024: Τι είναι το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας

Το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (στα τουρκικά Dostluk-Eşitlik-Barış Partisi‎‎, DEB) είναι ένα συντηρητικό πολιτικό κόμμα, που επιδιώκει την αναγνώριση εθνικής τουρκικής ταυτότητας για την μουσουλμανική μειονότητα Δυτικής Θράκης.

Ιδρύθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1991 από τον Σαδίκ Αχμέτ, ο οποίος προήδρευσε μέχρι τον θάνατό του το 1995. Ο διάδοχος του ήταν η χήρα τουν Ισίκ Αχμέτ, η οποία προήδρευσε μέχρι το 1999.

Ο επόμενος επικεφαλής ήταν ο Αχμέτ Χατζηοσμάν μέχρι το 2007. Κράτησε τη θέση μέχρι τότε που εκλέχθηκε μέλος της Βουλής για το ΠΑΣΟΚ. Ο επόμενος πρόεδρος, ο Μουσταφά Μποσνάκ, αντικαταστάθηκε τον Ιούλιο του 2010 από τον Μουσταφά Αλή Τσαβούς.

Ο Αχμέτ Χατζηοσμάν εξελέγη το 2002 και το 2006 για το Νομό Ροδόπης με το ψηφοδέλτιο ΠΑ.ΣΟ.Κ-Συνασπισμού, ενώ ήταν και αντινομάρχης από το 2002 έως το 2007.[3]

Το 5ο τακτικό γενικό Συνέδριο του ΚΙΕΦ έγινε στις 5 Ιανουαρίου 2019, στα γραφεία του κόμματος. Η Τσιγδέμ Ασάφογλου, η μοναδική υποψήφια στο συνέδριο, εκλέχθηκε ως η νέα πρόεδρος του κόμματος.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.