Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Αλέξης Τσίπρας: Κάλεσε σε συνεννόηση τις πολιτικές δυνάμεις του προοδευτικού χώρου (Δείτε βίντεο)

Μιλώντας στο συνέδριο του «Βήματος» για τα 50 χρόνια Μεταπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως «ευτελισμό του θεσμού» τη συζήτηση για ονόματα την ώρα που υπάρχει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στρέφοντας τα πυρά του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Μοιραστείτε το

Την αντίθεσή του σε τυχόν επιλογή προσώπου με παραταξιακά χαρακτηριστικά για την Προεδρία της Δημοκρατίας εξέφρασε με κατηγορηματικό τρόπο ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ έστειλε και τα μηνύματά του όσον αφορά στις συζητήσεις για το μέλλον της Κεντροαριστεράς.

Μιλώντας στο συνέδριο του «Βήματος» για τα 50 χρόνια Μεταπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως «ευτελισμό του θεσμού» τη συζήτηση για ονόματα την ώρα που υπάρχει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στρέφοντας τα πυρά του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Αυτό το επιτρέπει ο ίδιος ο πρωθυπουργός» είπε και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να ανοίξει τα χαρτιά του και κυρίως να εξηγήσει τα κριτήρια για την επιλογή του.

Εάν μάλιστα η πρόταση του πρωθυπουργού δεν είναι η ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει -κατά τον Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει «πού στα καθήκοντά της δεν ήταν καλή».

Όπως εξήγησε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το πρόσωπο που θα επιλεγεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να είναι «παραταξιακό» αλλά και μην έχει προκύψει με μόλις 120 ψήφους, παρά το ότι προβλέπεται από το Σύνταγμα κάτι τέτοιο.

«Αν το κυβερνών κόμμα δεν μπορεί να έχει την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής του ομάδας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δημιουργείται μείζον πολιτικό ζήτημα», υπογράμμισε.

«Η επικαιρότητα σε κυνηγάει όταν υπάρχει κάποιο έλλειμμα από τους παρόντες»
Κληθείς να σχολιάσει το πώς αντιλαμβάνεται τον ρόλο που έχει ως πρώην πρωθυπουργός, είπε ότι «η επικαιρότητα σε κυνηγάει όταν υπάρχει κάποιο έλλειμμα από τους παρόντες. Δεν αισθάνομαι καθόλου ότι με κυνήγησαν τα απομνημονεύματα της Μέρκελ, άλλοι πρέπει να αισθάνονται ότι τους κυνηγάνε. Δεν θεωρώ ότι όταν φεύγεις από την ενεργό πολιτική δράση σημαίνει ότι πρέπει να μένεις βουβός και σιωπηλός. Δεν αντιλαμβάνομαι έτσι τον ρόλο του πρώην πρωθυπουργού».

«Δεν αποφάσισα ούτε να αποσυρθώ σε κάποιο μοναστήρι, ούτε να αποσυρθώ από την πολιτική. Είμαι εδώ, παρεμβαίνω στα πράγματα με τον δικό μου τρόπο. Δεν είμαι στην πρώτη γραμμή αλλά έχω τη δυνατότητα να καταθέτω τις απόψεις μου για τα σημαντικά θέματα που αφορούν την χώρα, τα εθνικά θέματα,. Έχοντας μία ιδιαίτερη οπτική για την πορεία του προοδευτικού χώρου κα για την ανάγκη να διατυπωθεί μία εναλλακτική προοδευτική πρόταση στην κυρίαρχη σήμερα συντηρητική ατζέντα», συμπλήρωσε.

«Έτσι την πάτησε ο κύριος Μητσοτάκης με τον κύριο Σαμαρά»

Μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε ότι με αυτή κλείνει μία από τις τέσσερις μεγάλες πληγές των τελευταίων 50 χρόνων. «Με τη συμφωνία των Πρεσπών έληξε μια 27ετή διαμάχη. Εναπόκειται στις επόμενες κυβερνήσεις να διατηρήσουν και να ενισχύσουν αυτή τη σχέση και τη συμφωνία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στην εξωτερική πολιτική να ασχοληθεί με σημαντικότερα προβλήματα» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε τη στάση που είχε κρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι «η συντηρητική παράταξη αρέσκεται επί χρόνια στο σπορ να κατηγορεί για μειοδοσίες. Είναι γεγονός ότι αυτή η παθογένεια δεν βοηθάει καθόλου τη χώρα να προχωρήσει μπροστά. Είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στρατηγικής για το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει προχωρήσει στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Αλλά είναι διαφορετικό όλοι να κατανοούμε ότι υπάρχουν διαφορές στρατηγικής αλλά δεν είναι κανείς περισσότερο πατριώτης από τον άλλον και ο άλλος που έχει διαφορετική άποψη μειοδότης, και διαφορετικό με την πρώτη ευκαιρία να επικαλούμαστε εθνική προδοσία, εθνική μειοδοσία».

«Ιδιαίτερα στην περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών δέχτηκα από τον νυν πρωθυπουργό σκληρότατη και άδικη κριτική, νομίζω ότι χειρίστηκε με τον πιο ακραίο τρόπο – ούτε ο κύριος Σαμαράς μίλησε με αυτόν τον τρόπο – στη συμφωνία των Πρεσπών. Από το βήμα της Βουλής με κατηγόρησε ότι αντάλλαξα τη Μακεδονία με τις συντάξεις. Ακόμα και όταν είχα ηττηθεί πολιτικά και ήταν δεδομένη η νίκη του, ανάμεσα στις δύο εκλογές το 2024, εργαλειοποίησε τη Θράκη ενώ υπήρχε συμφωνία των κομμάτων στην διακομματική επιτροπή»., πρόσθεσε και συνέχισε:

«Τώρα έρχεται ο κύριος Σαμαράς και βλέπω τον κύριο Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν χέρι χέρι μαζί του, αυτή την οξύτατη και λαϊκιστική στάση, να τον κατηγορεί ότι η πατριδοκαπηλία είναι το καταφύγιο των απατεώνων. Μιας και βλέπω την κυρία Δαμανάκη στο ακροατήριο, να θυμηθώ κάτι που έλεγε ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης. Έλεγε όταν κατουράς στη θάλασσα, το ρίχνεις στην αλάτι. Έτσι την πάτησε ο κύριος Μητσοτάκης με τον κύριο Σαμαρά. Η ουσία είναι ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να μπορέσουμε και αυτό θα είναι ένα επίτευγμα που θα αναδείξει την ανωτερότητα του πολιτικού συστήματος, να αντιπαρατιθέμεθα χωρίς να χρησιμοποιούμε όρους που μένουν ως πληγές στην πολιτική ζωή του κόσμου και δημιουργούν ένα κλίμα αφόρητης τοξικότητας».

«Πρέπει να πάμε στη Χάγη με τρεις κόκκινες γραμμές»

«Στόχος μας να μεγαλώσει η χώρα, διατηρώντας την ειρήνη και την ευημερία στη περιοχή» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πρέπει να πάμε στη Χάγη με τρεις κόκκινες γραμμές. Το ζήτημα της εδαφικής κυριαρχίας των νησιών. Το ζήτημα της ασφάλειας των νησιών και την ενότητα του αιγιακού χώρου, με την έννοια ότι δεν μπορεί ελληνικό νησί να βρίσκεται εγκλωβισμένο σε τουρκική υφαλοκρηπίδα».

«Πριν πάμε όμως στη Χάγη, πρέπει να ορίσουμε τα χωρικά μας ύδατα. Γιατί αν δεν τα ορίσεις, μπορεί η Χάγη να στα προσδιορίσει και να στα αφήσει στα έξι ναυτικά μίλια» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κάλεσμα Τσίπρα προς τις προοδευτικές δυνάμεις για συνεννόηση

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις του προοδευτικού χώρου σε συνεννόηση.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει αναζήτηση και συζήτηση για εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης.

«Και αν αυτό μπορεί να καταλήξει, μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μετεκλογικές ή και προεκλογικές συνεργασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η χώρα πάει μπροστά και με συγκρούσεις, όχι μόνο με συναινέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός, αποκηρύσσοντας την ιδέα ενός Λαϊκού Μετώπου όπως γεννήθηκε στη Γαλλία, διότι «κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και τα δικά της χαρακτηριστικά».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.