Εν αναμονή της δικογραφίας που σχηματίστηκε από τον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαϊμη για τους πρώην υπουργούς Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη, βρίσκεται η Βουλή. Παναγιώτης Τζαννετάτος
Η επίμαχη δικογραφία – όπως συμβαίνει άλλωστε πάντα σε αντίστοιχες περιπτώσεις – πριν φτάσει στο Κοινοβούλιο, περνά από τη διαδρομή, Άρειος Πάγος – υπουργείο Δικαιοσύνης, γεγονός που πάντα καθυστερεί τον χρόνο κατάθεσης στο κοινοβούλιο.
Στο πλαίσιο αυτό, και σύμφωνα με ανώτατες κοινοβουλευτικές πηγές, η δικογραφία αναμένεται να φτάσει στη Βουλή στα τέλη της τρέχουσας βδομάδας ακόμα και στις αρχές της επόμενης, λόγω της αργίας της πρωτομαγιάς.
Μόλις αυτή φτάσει, θα ανακοινωθεί στην Ολομέλεια και θα δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές που το επιθυμούν να τη διαβάσουν σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του κοινοβουλίου και να κρατήσουν σημειώσεις εφόσον το επιθυμούν αλλά όχι να λάβουν αντίγραφο της ( δικαίωμα στο οποίο έχουν μόνο τα εγκαλούμενα πρόσωπα).
Αμέσως μετά ακολουθείται η πάγια διαδικασία, δηλαδή 30 βουλευτές μπορούν να καταθέσουν πρόταση σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής αναφέροντας μέσα σε αυτή τα πρόσωπα που θα πρέπει να ελεγχθούν αλλά και το περιεχόμενο των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών που έχουν λόγω των πράξεων ή παραλείψεών τους κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων τους.
Εφόσον η πρόταση κατατεθεί από την αντιπολίτευση ο πρόεδρος της Βουλής θα έχει περιθώριο ως 22 ημέρες προκειμένου να εγγράψει ειδική ημερήσια διάταξη στην Ολομέλεια όπου και θα γίνει η συζήτηση και ψήφιση (μυστική με κάλπη) για την συγκρότηση της επιτροπής.
Η «παγίδα» της 717 και τα πρόσωπα
Στην προκειμένη περίπτωση πάντως θα πρέπει να διευκρινιστεί από το περιεχόμενο της δικογραφίας ποιες είναι οι αξιόποινες πράξεις και σε ποια πραγματικά περιστατικά αυτές βασίζονται για τους δύο πρώην υπουργούς. Άλλωστε τα ενδεχόμενα αδικήματα που έχει διαπράξει ο κ. Σπίρτζης – εφόσον τα εγκλήματα δεν είναι διαρκή – έχουν ήδη παραγραφεί, καθώς ο πρώην υπουργός «καλύπτεται» από τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2019 όπου και υπήρχε αποσβεστική προθεσμία.
Το ίδιο ωστόσο δεν ισχύει για τον κ. Καραμανλή όπου οι- όποιες- αξιόποινες πράξεις ή παραλείψεις έγιναν μετά την αναθεώρηση. Αυτό όμως που υπάρχει ως λεπτομέρεια για τον πρώην υπουργό της ΝΔ είναι πως η Βουλή έχει ήδη απορρίψει το 2023 πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής για την περιβόητη σύμβαση 717 με βάση τη δικογραφία που είχε διαβιβάσει στη Βουλή, η Ευρωπαία εισαγγελέας.
Το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής ορίζουν (άρθρο 155, παρ10) πως «Αν η Βουλή αποφασίσει να μη συγκροτηθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση άσκησης δίωξης στηριζόμενη στα ίδια πραγματικά περιστατικά».
Σε μια διαφορετική πολιτική κατάσταση και μια αλλιώτικη περιρρέουσα ατμόσφαιρα η πλειοψηφία ενδεχομένως να μπορούσε να ερμηνεύσει τη δικογραφία με τρόπο που να μην αναγνωρίζει νέα πραγματικά περιστατικά και να απορρίψει την πρόταση. Στη προκειμένη περίπτωση όμως μια τέτοια κίνηση θα επέφερε ένα πολιτικό κόστος που δεν μπορεί να αναλάβει.
Εξάλλου, το πρόσφατο παρελθόν έχει δείξει την οδό που θα ακολουθηθεί, καθώς όπως και με τον Τριαντόπουλο, μόλις συσταθεί η προανακριτική και καταθέσουν – είτε με υπόμνημα είτε με φυσική παρουσία – οι εγκαλούμενοι, η Βουλή θα παραπέμψει και αυτή την υπόθεση στο Ειδικό Δικαστήριο στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί το Δικαστικό Συμβούλιο που και πάλι θα κάνει όλο το ανακριτικό έργο.
Πηγή: in.gr