Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δραγασάκης

Δραγασάκης: Έως τον Ιούλιο θα έχουμε ολοκληρώσει το 80% της συμφωνίας

«Όσο γρηγορότερα η Ελλάδα αποκτήσει μία καλή οικονομική προοπτική, τόσο ευκολότερα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την προβληματική του προσφυγικού ζητήματος», τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Stern.

«Όχι μόνον η κυβέρνηση, αλλά και ο ελληνικός λαός στα νησιά κάνει κάθε μέρα ότι μπορεί. Η κριτική εις βάρος της Ελλάδας απέχει πολύ από την πραγματικότητα», αναφέρει ακόμα ο Γιάννης Δραγασάκης.

«Η Ελλάδα είναι ένα ποτήρι, στο οποίο το νερό έχει φτάσει μέχρι το χείλος», υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Σε σχέση με τη διαχείριση της οικονομικής κατάστασης σημειώνει: «Μερικοί Έλληνες βλέπουν μία κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει την πολιτική λιτότητας των προηγουμένων κυβερνήσεων. Και αυτό μολονότι υποσχεθήκαμε ότι θέλουμε να σκίσουμε το πρόγραμμα λιτότητας. Αλλά ταυτοχρόνως βλέπουν μία κυβέρνηση η οποία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες εναντίον της διαφθοράς και των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η οποία θέλει να προστατεύσει όσους έχουν ανάγκη. Και οι πολίτες αυτοί σύντομα θα δουν τους καρπούς της εργασίας μας: θα έχουν και πάλι μια καλή προοπτική. Μέχρι τον Ιούλιο θα έχουμε ολοκληρώσει το 80% όσων μας επέβαλαν πέρυσι οι δανειστές μας. Τότε θα μπορέσουμε να πούμε: εντάξει, τα κάναμε, έπρεπε να τα κάνουμε, αλλά τώρα παρακαλώ να μιλήσουμε για μία ελάφρυνση του δημοσίου χρέους».

Ο Γιάννης Δραγασάκης καρφώνει και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν.

«Υπερασπίζεται δυστυχώς μία άλλη πολιτική: ακόμα περισσότερες περικοπές, ακόμα περισσότερα μέτρα λιτότητας, σαν να έχει μόλις ξεκινήσει η κρίση. Αυτά τα μέτρα θα μας αφαιρούσαν κάθε προοπτική.

Οι Έλληνες δε ζητούν να πέσει η κυβέρνηση. Μας εξέλεξαν τον Σεπτέμβριο για να εφαρμόσουμε μία συγκεκριμένη πολιτική. Όσο το κάνουμε, δε διατρέχουμε κίνδυνο. Για μας δεν αποτελεί θέμα η διεξαγωγή και νέων εκλογών.

Αλλά: η συμφωνία είναι το όριό μας. Υπήρξαν στιγμές, στις οποίες αισθανθήκαμε ότι εκβιαζόμαστε από τους δανειστές. Μας έλεγαν: κάντε αυτό που θέλουμε!», προσθέτει ο Γιάννης Δραγασάκης.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρεται και στις ευρωπαϊκές εξελίξεις: «Οι αντίπαλοί μας φοβούνταν μία επιτυχία των Podemos στην Ισπανία. Μετά από όλα όσα συνέβησαν, οι Podemos βγήκαν κερδισμένοι στην Ισπανία, ενώ και στην Πορτογαλία κυβερνά η Αριστερά.

Αν κυλήσουμε σε ένα νέο καθοδικό οικονομικό σπιράλ, δεν ξέρω τί θα γίνει με τη Χρυσή Αυγή. Αυτό που βοηθά τους νεοναζί είναι το συναίσθημα της αδυναμίας και της έλλειψης προοπτικής».

Δραγασάκης: Μέχρι τον Ιούλιο θα έχουμε ολοκληρώσει το 80% της συμφωνίας